26 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara-1°C
  • Antalya8°C

FİLMLERİNİZİ GETİRİN SAKLAYALIM

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinemacılara çağrıda bulundu: “Filmlerinizi getirin biz saklayalım, size dijitallerini verelim”..."Filmlerinizi getirin saklayalım"

Filmlerinizi getirin saklayalım

08 Ocak 2014 Çarşamba 17:00

ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinemacılara çağrıda bulundu: “Filmlerinizi getirin biz saklayalım, size dijitallerini verelim”..."Filmlerinizi getirin saklayalım"
Türkiye'nin kültürel alandaki en önemli sorunu arşivleme tespitini yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara’da oluşturacağı “Büyük Türk Sinema Arşivi” için herkese “Filmlerinizi getirin saklayalım, size dijitallerini verelim” çağrısında bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü yayımladığı bildiride, arşivleme sorununun sinemasanatını çok yakından ilgilendirdiğini belirterek “İnsanlar müzeye sanat eserlerini görmeye giderler. Ancak sinemanın da sanat olduğu ve resim, heykel, arkeolojik eserler gibi korunması gerektiği bilinci yaygın değil” dedi.

FİLMLER KADERİNE TERK EDİLİYOR
Sinemanın kaydedilme malzemesi olan filmlerin organik maddeler olduğuna, zamanla bozulup yaşlandığına işaret edilerek “Kimyasal tepkimeler sonucu, renk dengeleri bozulmaya başlar ve gösterimi mümkün olmayacak derecede etkilenir. Renkli filmlerin ömrü, siyah-beyaz filmlerden daha azdır” denildi.
Bildiride Türkiye’de filmlerin korunması konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığı vurgulanıp yapımcıların da çektikleri filmleri uygun olmayan koşullarda ve depolarda kaderine terk ettiği ifade edildi. “Yapımcılar, bu filmlerin gelecekte taşıyacağı maddi değeri ve kültür mirası olarak değerini algılayamamışlar.Arşivlerin olmaması bir önceki kuşağın veriminin yitip gitmesine sebep olmuştur” değerlendirmesi yapılırken, Türkiye ve yabancı ülkelerde yaşayan her yapımcıya, “Türk filmlerini getirin saklayalım, size de dijitallerini verelim” çağrısında bulunuldu.

DÜNYADA 1895-1918 ARASI BİRÇOK FİLM KAYIP
Bildiride birçok ülkede sessiz sinema dönemi filmlerinin çoğunun yok olduğu kaydedilirken şu bilgiler de verildi: “UNESCO’nun 1950 tarihli ‘Legal Questions Facing Audovisual Archives’ isimli raporuna göre; dünya genelinde 1895-1918 yılları arasında üretilmiş sinema filmlerinin yüzde 80’i kayıp. Bunlar ülkeler düzeyinde incelendiğinde, İtalyan sessiz sinemasının yüzde 80’i, Amerikan sessiz sinemasının yüzde 75’i, Fransız sessiz sinemasının yüzde 70’i, Alman sessiz sinemasının yüzde 40’ı ve Rus sessizsinemasının da yüzde 10’u kayıp.”

NASIL SAKLANACAK?
Bakanlık, vatandaştan tutanakla teslim alacağı filmleri şu koşullarda muhafaza edecek:
Depoda bozulmaya yol açan ısı, nem, ultraviyole ışınları, kimyasal artıklar, havadaki zararlı gazlar ve bakteriler olmayacak.
Filmlerin takibinde, RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) sistemi kullanılacak.
Raf sistemi monte edilerek arşive giriş için elektronik kartlı sistem oluşturulacak.
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA