31 Ekim 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara9°C
  • Antalya19°C

FETHİYE'DE EKOLOJİK KÖY KURULUYOR

Avrupa Birliği (AB) desteğinde hazırlanan 'Hala Yaşıyorum, Bir Şeyler Yapabilirim' adlı proje ile Fethiye'de ekolojik köy kurulacak.

Fethiye'de ekolojik köy kuruluyor

21 Aralık 2007 Cuma 10:30

MUĞLA -Muğla'nın Fethiye ilçesinde turizmin çeşitlendirilmesi, 12 ay turizm yapılabilmesi ve kültür alış verişinin sağlanması için yeni bir proje hayata geçiriliyor. Avrupa Birliği (AB) desteğinde hazırlanan 'Hala Yaşıyorum, Bir Şeyler Yapabilirim' adlı proje ile ilçede ekolojik köy kurulacak.

'Eko tarım', 'eko turizm' ve 'milletlerarası kültür alışverişi'nin sağlanmasını amaçlayan proje kapsamında kurulacak köyde, tamamen köylü kadınlar çalışacak. Koordinatörlüğünü İngilizce öğretmeni Hakan Gür'ün yaptığı ve Kadıköy Belde Belediyesi'nin desteklediği proje kapsamında İngilizce öğrenen köylü kadınları köy yaşantısını turizm için kullanacak.

 

Fethiye'nin Kadıköy beldesinden getirilecek 30 köylü kadın, günlük yaşantılarını turizm için farklı bir mekanda sürdürecek. Köylülere sigortalı iş imkanı da sunan projede, ekolojik tarım ve turizmin öncülüğü yapılacak. Proje kapsamında, ekolojik köye gelen yerli ve yabancılar 33 dönüm arazi üzerinde domateslerini tarlalardan, yumurtalarını kümeslerden, sütlerini ve yoğurtlarını ise ağıllardan toplama imkanına kavuşacak.

 

Ekolojik köyde yaz kış işyerleri olacağı için oldukça heyecanlanan köylü kadınlar, kendi aralarında görev bölümü de yaptı. Köylü kadınların arasında hemşire, öğretmen, basın temsilcisi, bekçi gibi birimler de olacak. Kadınlar, özürlüler ve yaşlıları kapsayan 'Hala Yaşıyorum, birşeyler yapabilirim' projesi, Türk kültürünün yabancılarla kaynaştırılması ve kadınların birlik olmasını da amaçlıyor. Proje, yıllık 500 kişiyi kapsıyor. AB, projeye katılan kişi başına her ay 450 Euro para desteği alınacak. Her ay gelen bu paranın 200 Euro'su projeye katılan halka, 100 Euro'su da destekçi kuruma gidecek.

 

Koordinatör Hakan Gür, projenin ocak ayında başlayacağını, asıl amacının ise iş alanı oluşturmak olduğunu söyledi. "Proje ile ekolojik tarım ve turizm dediğimiz sistemi geliştireceğiz. Yaz turizminin yanında kış turizmini başlatacağız" diyen Gür, projenin sıfır maliyetle gerçekleştirileceğini ifade etti. İçerisinde eğitim, tarım, turizm, kültür alışverişi bulunan projenin AB tarafından desteklendiğini aktaran Gür, şöyle konuştu:

 

"İlk etapta 33 dönümlük bir alanda 30 kadın, 5 erkek personelin istihdam edilecek. Daha sonra ise bu proje geliştirilerek başka alanlara da kaydırılacak. Burada kadınlarımız hünerlerini sergileyecekler. Sebze, meyve gibi ürünler yetiştirecekler, tarım yapacaklar. Bazıları hayvancılıkla uğraşacak. Tavuk, koyun, inek gibi hayvanları yetiştirip, bunlardan faydalanacaklar. Bu kadınlarımız buraya gelenlere inek sağmasını, koyunun yününü kırkmasını, dönemine göre yününden ip elde etmesini, onu kökboyalarıyla boyayıp dokumasını öğretecekler. Kendileri de yabancı dil öğrenecek. Gelir kazanarak ev ekonomilerine katkıda bulunacaklar. Hem de sosyal güvenceleri olacak. Projemiz kapsamında AB desteği ile ilk etapta bütün personelimiz sigortalı ve asgari ücretli olacak. Daha sonralarında ise bu maaşlar artacak."

 

Projeyi çok olumlu bulduğunu ve çalışmalara başladığını söyleyen Uluslararası Çevreci Genç Ruhlar Derneği üyelerinden Hatice Aydın, köylü kadınlara güvenilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Projenin çok güzel olacağına inandığını anlatan Aydın, "Neleri başarabileceğimizi göstereceğiz. Ben bu projede servis şoförlüğü yapmak istiyorum. Kamyonetimiz var, 10 yıldan beri de araba kullanıyorum." dedi.

 

Uluslararası Çevreci Genç Ruhlar Derneği Başkanı Nazife Kar da Kadıköy'de İngilizce kursuyla başlayan projenin iş imkanlı olarak devam ettiğini aktardı. "Dokuma, hayvancılık, tarım ne gerekiyorsa yapabiliriz. Bayanlara imkan verildiği taktirde yapamayacağı iş yoktur" diyen Kar, kurulacak ekolojik köyde, bir köyün yaşam biçimini, gelenek ve göreneklerini yabancılara aktaracaklarını belirtti.

SON DAKİKA