19 Eylül 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara24°C
  • Antalya27°C

EV SAHİPLERİNİN 30 GÜN İÇİNDE BİLDİRMESİ GEREKİYOR

Ev sahiplerinin 30 gün içinde o belgeleri bildirmesi zorunlu oldu. Turistik amaçlarla konut kiralama faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar ise netleştirildi.

Ev sahiplerinin 30 gün içinde bildirmesi gerekiyor

14 Haziran 2024 Cuma 23:06

ANKARA - Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! 30 gün içinde bildirmeniz gerekiyor TBMM'den resmi onayı alan yeni karar, milyonlarca ev sahibini etkileyecek. Artık konut sahipleri için bu düzenleme zorunlu olacak.

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren gelişme TBMM'den resmen geçti. Artık Ev sahiplerinin 30 gün içinde o belgeleri bildirmesi zorunlu oldu. Turistik amaçlarla konut kiralama faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar ise netleştirildi..

EV SAHİBİNİNİN SORUMLULUĞUNDA

Yeni düzenlemeye göre, konut kiralama izin belgesi almak artık zorunlu hale geldi ve bu belge ilgili Bakanlık tarafından verilecek. Başvurular sırasında, turistik kiralama için uygun görülen bağımsız bölümle ilgili tüm kat maliklerinin oy birliğiyle aldığı kararın belgelenmesi gerekiyor. İzin belgesi alma sorumluluğu ise kiraya verene ait.

Turistik kiralama faaliyetlerini yürütenler için belgelendirme işlemi, A grup seyahat acentaları aracılığıyla gerçekleştirilecek, bu da Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na uygun olarak yapılacak.

3 AY İÇİNDE BAŞVURMAZSA GEÇERSİZ KALACAK

İzin belgesi sahibi bir gerçek kişi ise, ölüm tarihinden itibaren 3 ay içinde mirasçılar tarafından başvurulmazsa veya tüzel kişi ise tüzel kişiliğin sona ermesi durumunda, izin belgesi geçersiz hale gelecek. Ancak, kullanıcı hakları sözleşme süresi boyunca devam edecek.

İZİN BELGESİ KİMLERE VERİLECEK?

Turistik kiralama izin belgesi alan konutlar için Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanacak ve izin belgesi sahibi, bildirim yükümlülüğünü yerine getirmekten sorumlu kişi olarak kabul edilecektir. Sözleşmelerin süresi belirli bir zaman dilimi sonunda sona erecektir.

15 GÜN SÜRESİ VAR

Yüksek nitelikli konutlarda, izin belgesi düzenleme şartları aranmadan izin belgesi alınabilecektir. Kanun, izinsiz kiralama faaliyetlerine ve izin belgesi sahiplerine yönelik cezaları belirlemektedir. Turistik amaçla konut kiralayanlara her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alınması için 15 gün süre verilecektir.

Bu süre sonunda izin belgesi almadan faaliyetlerine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve bir kez daha 15 gün süre tanınacaktır.

100 BİN TL PARA CEZASI UYGULANACAK

İzin belgesi sahibi tarafından kiralanan konutları kendi adına üçüncü kişilere kiraya verenlere her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca, izin belgesi olmayan konutların turistik kiralama yoluyla kiraya verilmesine katkıda bulunanlar için her bir konut için 100 bin lira idari para cezası kesilecektir.

Aracı hizmet sağlayıcıları, içeriği 24 saat içinde yayınlamadıkları takdirde her bir konut için 100 bin lira idari para cezası ile karşı karşıya kalacaklardır. Bu düzenlemelere uymayan aracı hizmet sağlayıcılara her bir konut için ek olarak 100 bin lira idari para cezası uygulanacaktır.

Ayrıca, izinsiz kiralama faaliyetlerine devam eden ve bir yıl içinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenler için bir milyon lira idari para cezası öngörülmektedir.

30 GÜN İÇİNDE BİLDİRİLMESİ GEREKİYOR

İstenen bilgilerin 30 gün içinde bildirilmemesi, eksik bildirilmesi veya yanıltıcı bilgi verilmesi durumunda 50 bin lira idari para cezası uygulanacaktır. Turizm payının ödenmesine ilişkin belgenin 30 gün içinde ibraz edilmemesi veya denetime sunulmaması halinde de 50 bin lira idari para cezası verilecektir.

Turistik amaçlı kiralanan konutların yanıltıcı şekilde tanıtılması veya vaat edilen koşulların yerine getirilmemesi durumunda 100 bin lira idari para cezası uygulanacaktır. Sözleşmeye uygun olarak teslim edilmeyen konutlar için 100 bin lira, ödemenin iadesinin yapılmaması durumunda ise 200 bin lira idari para cezası kesilecektir.

Bakanlık tarafından düzenlenen plaketin konuta asılmaması halinde 100 bin lira idari para cezası verilecek ve asılması için 15 gün süre tanınacaktır.

Bu süre içinde plaket asılmazsa, 500 bin lira idari para cezası uygulanacaktır. Denetimde, konutun izin belgesi gerekliliklerini taşımadığının tespiti durumunda uygulanacak idari para cezası tutarı ise 100 bin lira olacaktır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA