19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara18°C
  • Antalya26°C

ETNA YANARDAĞI’NDA PATLAMA

İtalya’daki Etna Yanardağı’nın lav ve kül püskürtmesi üzerine Katanya Havalimanı’ndaki uçuşların geçici olarak durdurulduğu bildirildi.

Etna Yanardağı’nda patlama

14 Ağustos 2023 Pazartesi 17:00

CATANIA / SİCİLYA- İtalya’daki Etna Yanardağı’nın lav ve kül püskürtmesi üzerine Katanya Havalimanı’ndaki uçuşların geçici olarak durdurulduğu bildirildi.

Sicilya Adası’nda bulunan Etna Yanardağı’nda dün gece saatlerinde patlama meydana geldi. Yanardağın lav ve kül püskürtmesi üzerine İtalyalı yetkililer, patlamanın bir “ön uyarı” anlamına geldiğini ve yanardağ ile ilgili uyarı seviyesinin bir kademe yükseltildiğini açıkladı.

Patlamanın ardından Sicilya’daki Katanya Havalimanı’nda uçuşlar geçici süreyle durdurulurken, Katanya'da 2 gün boyunca bisiklet ve motosiklet kullanımı da yasaklandı.

etna-dagi.jpg

CATANIA HAVAALANı, ETNA PATLAMASıNDAN SONRA KAPATıLDı
Etna Dağı patlaması, düzinelerce uçuş iptal edildiğinden Catania havaalanının kapanmasına neden oldu. Etna Dağı'nın patlamasından kaynaklanan volkanik bir kül bulutu nedeniyle çok sayıda uçuş iptal edildikten veya ertelendikten sonra Sicilya'daki Catania Havalimanı'nda kalabalıklar oluştu.İtalya'nın en büyük resmi tatili öncesinde, patlamadan kaynaklanan bir kül bulutu uçuş iptallerine, gecikmelere ve sapmalara neden oldu.

Pazar akşamı Etna Yanardağı'nın patlamasının ardından Sicilya'ya gidiş ve dönüş seyahatleri büyük ölçüde kesintiye uğradı.

Catania havaalanına giriş ve çıkışların çoğu iptal edildi ve havaalanı bu akşam saat 20:00'de yeniden açılacağını söyledi.

Etna, Avrupa'nın en aktif yanardağı ve İtalyan yetkililer, F0 uyarı seviyesinden F1'e geçerek "ön alarm" aşamasına girdiğini söylüyor. Kaos, İtalya'nın en büyük ulusal bayramı olan Ferragosto'dan bir gün önce geldi.

Havaalanı yetkilileri, Katanya'daki tüm uçuşların bugün saat 20:00'ye kadar askıya alındığını söylüyor. Catania, Sicilya'nın en büyük ikinci havalimanıdır ve iç ve dış hat uçuşları gerçekleştirir.
 

Havaalanı, daha önce Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'te, "Etna'nın püskürme faaliyeti ve volkanik kül serpintisi nedeniyle, uçuş operasyonları saat 20:00'ye kadar askıya alındı" yazıldı.

Yolculara, uçuşları hakkında bilgi için havayollarına danışmalarını tavsiye etti.

Patlama şimdilik azaldı, ancak Katanya'nın büyük bir kısmının sokaklarında kül var. Belediye başkanı Çarşamba gününe kadar motosiklet kullanımını yasakladı ve sürücülerin saatte 30 kilometreden fazla hız yapmasını yasakladı.

Catania normalde günde yaklaşık 200 uçuş gerçekleştiriyor ve Kazablanka'dan bir uçuşun gelişinden sonra sabah 2.38'de kapanmak zorunda kaldı. Havaalanı, yanardağın yaklaşık 50 km güneyindedir.
 

UÇUŞLAR NEREYE YÖNLENDIRILIYOR?

Catania havaalanının kalkış ve geliş panoları, bugün uçuşların yaklaşık %95'inin iptal edildiğini gösteriyor.

Bununla birlikte, birkaç uçuş hala Sicilya'daki diğer havaalanlarına iniyor veya yönlendiriliyor.

Sicilya, Akdeniz'deki en büyük adadır, bu nedenle havaalanları dağılmıştır.

Catania ve Comiso havaalanları adanın doğu kıyısındadır. Adanın en büyüğü olan Palermo Havalimanı ise batı kıyısında yer alıyor. Catania'dan Palermo havaalanına arabayla 4-5 saat uzaklıktadır.

Birkaç uçuş da Katanya'dan arabayla 4 saat uzaklıktaki Trapani havaalanına yönlendiriliyor. Ne yazık ki Sicilya'da iyi bir toplu taşıma sistemi yok. Catania, Palermo ve Trapani arasında otobüsler var ama bunlar çoğunlukla havalimanlarından ziyade şehir merkezlerinden hareket ediyor.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA