20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C
  • Antalya22°C

ESNAF, TURİSTE GÜVEN VERMEK İÇİN DİL ÖĞRENMELİDİR

Antalya Side Apart Otelleri Derneği Başkanı Mehmet Çelikten, tatile gelen bir turistle en iyi sağlıklı iletişim kurmanın yolunun ''iyi bir yabancı dil bilmekten '' geçtiğini söyledi.

Esnaf, turiste güven vermek için dil öğrenmelidir

11 Şubat 2022 Cuma 15:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA-
Turizmciler, turistle alışverişte sağlıklı iletişimin yolunun iyi bir yabancı dil bilmekten geçtiğini söylüyor. Turizmciler, Antalya'da turizm bölgelerinde esnafın turistle sağlıklı iletişim kurmasının yolunun iyi bir İngilizce, iyi bir Almanca ve iyi bir Rusya bilmeden geçtiğini söylüyor. Bu bağlamda turizm yörelerinde turizm işletmecileri '' Yarım doktor candan, yarım hoca imandan eder'' sözüne '' yarım yamalak tarzanca konuşulan yabancı dil turisti'' soğutur sözünü de eklemek gerektiğini söylüyor.

esnaf,.jpg

Antalya Side Apart Otelleri Derneği Başkanı Mehmet Çelikten, tatile gelen bir turistle en iyi sağlıklı iletişim kurmanın yolunun ''iyi bir yabancı dil bilmekten '' geçtiğini söyledi. Sideli turizmci Mehmet Çelikten ,'' İyi bir yabancı dil bilmeden ' turistle sağlıklı bir iletişim kurulmaz. Tarzanca bir yabancı dille turistle doğru bir iletişim kurulmaz. Maalesef , turistik bölgelerde kurulan pazarlarda tarzanca bir Almanca ve İngilizce ve Rusça ile turiste ürün satmaya çalışıyor. Tabi bunda başarılı olması çok zor. '' dedi.

esnaf,.pngSide Esnaf Birliği Derneği(SEBD) Başkan Mehmet Ergen, turistle sağlıklı iletişim ve ürün satmak için yabancı dil bilmenin zorunluluk olduğunu söyledi. SEBD Başkanı Mehmet Ergen, ''35 yıldır Side de esnaflık yapıyorum Turistle doğru dürüst ve güven içinde alışveriş yapmanın birinci önceliği yabancı dil bilmeden geçiyor. İyi bir yabancı dil bilmeden turistle alışveriş için turiste güven vermenin yegane yolu iyi bir yabancı dil bilmeden geçiyor. '' ifadesinde bulundu.

esnaf,-001.jpgSide Türk -Hollanda Dostluk Grubu Platformu Başkanı Ramazan Tecer, Side'de 30 yıldır esnaflık yaptığını, iyi bir Almanca bilmeden bir Alman turiste bir ürün satmanın imkansız olduğunu kaydetti. Babasının işi gereği uzun yıllar Hollanda Da yaşadığını söyleyen turizmci Ramazan Tecer, ' Çok iyi derecede Almanca, İngilizce, Çince, Rusça ve Felemenkçe biliyorum. İtalyanca öğrenme kursuna gidiyorum. Yıllarca turistlere deri çanta ve deri ürünleri satışı yaptı. İyi derecede yabancı dil bilmesem turiste ürün satarken güven veremezdim. Turiste alışverişte güven vermenin tek yolu iyi bir yabancı dil bilmeden geçiyor. Turiste ''Hello'' ''My Friend'' diyerek iletişim kurulmaz. İyi bir yabancı dil bilen esnaf kendi esnaflık kariyeri ve becerisini katarak bir Alman 100 Euro'luk alışveriş yapacaksa bunu 500 Euro'ya çıkarabilir. '' diye konuştu.

Beş yıldızlı bir otelde belboyluk yapan Almanca Öğretmenliği mezunu Hasan Duman, Otele gelen bir turistle ilk muhatap olan bellboy(valiz taşıyıcısı) olduğunu söyledi. 20 yıldır resepsiyonist ve bellboy olarak turizm sektöründe çalıştığını vurgulayan Hasan Duman şu bilgileri verdi: Maalesef Antalya bölgesinde çoğu beş yıldızlı oteller bellboy olarak 'bahşişi'' çok iyi diye genelde yakınlarını, akrabalarını ve tanıdıklarını çalıştırıyor. Böyle olunca çok iyi derecede Almanca, İngilizce ve Rusça bilen bellboy sayısı az oluyor. Belboyun görevi sadece valiz taşımak değil; turisti odasına yerleştirdiği de odasındaki eşyaların kullanımı ile otel hakkında info vermedir. Buda ancak iyi bir şekilde yabancı dil bilmeden geçer.''

Öğretmeni Hasan Şahin, Manavgat ve Antalya'nın diğer turist bölgelerde okuyan öğrencilerin pratik yapma da büyük bir şans olduğunu kaydetti. Hasan Şahin,''İyi derecede bilen bir esnaf tatile gelen diğer millet ve ülke vatandaşlarıyla da çok rahat anlaşabilir. Özellikle okuyan öğrenciler Side gibi turist yerlerde turistlerle konuşarak sini pekiştirebilir ve ilerletebilir. ''' diye konuştu.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA