23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

ESİAD: YABANCI YATIRIM YAPMYOR

ESİAD Başkanı Cemal Çoban, Türkiye’nin paradan para kazanan spekülatörlerin ülkesi durumuna geldiğini söyledi.

ESİAD: Yabancı yatırım yapmyor

04 Aralık 2007 Salı 13:20

İSTANBUL-Eminönü Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Cemal Çoban yabancı yatırımcıların Türkiye’de yatırım yapmadan ülke ekonomisine hiçbir katkıda bulunmadan bir koyup beş kazandıklarını belitti. Çoban Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) tarafından açıklanan ve yabancıların piyasadaki hakimiyetini gösteren verilerin üzüntü verici olduğunu belirtti.

 

TÜRKİYE SPEKÜLATÖRLER ÜLKESİ OLDU

Türkiye’nin adeta “paradan para kazanan spekülatörlerin ülkesi” olduğunu ifade eden Çoban Türkiye’nin ekonomik anlamda güçlenmek istiyorsa döviz, faiz ve borsa olarak tanımlanan ‘Bermuda Şeytan Üçgeni’nden kurtulması gerektiğini kaydetti.


ÜRETİM OLMADIĞI İÇİN İŞİZLİK ARTIYOR
Çoban yabancı yatırımcıların, Türkiye de yatırım yapmadan ülke ekonomisine hiçbir şekilde katkıda bulunmadan bir koyup beş kazandıklarını, üretim olmadığı içinde işsizliğin her gün daha da arttığını belirtti. Cemal Çoban İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra değişen dünya şartlarıyla birlikte küresel güçlerin savaş yöntemlerini değiştirdiklerine dikkat çekerek, şunları kaydetti:


SICAK SAVAŞ YERİNE EKONOMİK SAVAŞ

“Sıcak savaş yerini ekonomik savaşlara bırakmıştır. Nitekim buna paralel olarak da ekonomisi Türkiye gibi gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerle uygulanan dış borçlanmaya dayalı teşvik modelleri ve üretimden ziyade paradan para kazanma yöntemleri ile bu sitemleri uyguladılar. Dünyanın gelişen ülkelerin gelişmişliklerinin sırrı, yaygın ekonomik modelin temelindeki rant ekonomisini ret etme, sayısız işletmelere, el sanatlarına ve üretime dayalı bir bakış açısıdır. Türkiye’nin döviz, faiz ve borsa üçgeninden sıyrılmadıkça, toplumsal ve sosyoekonomik bunalımların muhatabı olacağını, ülkenin bir kaos ortamına doğru hızla sürükleneceğini üzüntüyle görmekteyiz.”

SON DAKİKA