22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara14°C
  • Antalya17°C

ENERJİ KİMLİK BELGESİ OLMAYAN BİNAYA KİRA VE SATIŞ YOK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Ocak 2020 itibarıyla enerji kimlik belgesi olmayan bina ve bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiralama yapılamayacağını açıkladı. 

Enerji kimlik belgesi olmayan binaya kira ve satış yok

20 Aralık 2019 Cuma 09:16

ANKARA- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Ocak 2020 itibarıyla enerji kimlik belgesi olmayan bina ve bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiralama yapılamayacağını açıkladı. 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiralama işlemlerinde enerji kimlik belgesi düzenlenme şartının aranacağını bildirdi.

Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada, "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği"ndeki enerji kimlik belgesi uygulamasına ilişkin detaylara yer verildi.

-enerji-ve-tabii-kaynaklar-bakanligi,.jpegAçıklamada, "1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranacaktır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir." ifadesi kullanıldı.
 

NE YAPMALI?
Türkiye’de mesken olarak kullanılan tüm binaları kapsayan Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale geldi. 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan yapılar alıp satılamayacak.

Türkiye’de mesken olarak kullanılan tüm binaları kapsayan Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu kapsamında geri sayım başladı. Yapılan kanun değişikliğine göre, 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan yapılarda alım satım işlemleri gerçekleşemeyecek.

“Dünyamızda sınırlı olan enerji kaynaklarını, gelecek nesillere aktarabilmek için enerjiyi verimli kullanmayı ve enerji tasarrufu algısını tüm Türkiye’de yaygınlaştırmayı hedefleyen Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER, mülk sahiplerini 1 Ocak 2020’ye kadar, Enerji Kimlik Belgesi’ni almaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Binaların enerji verimliliğini gösteren enerji kimlik belgesini almak amacıyla geri sayım başladı. Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini sağlamak için çıkarılan kanun kapsamında Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2011 yılında zorunlu oldu. Enerji Kimlik Belgesi olmadan konut alım ve satım işlemlerinin yapılamayacağı yeni dönem kapsamında, mülk sahiplerinin en geç 1 Ocak 2020’ye kadar enerji kimlik belgelerini aabiliyor.

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği VERİMDER, düzenleme kapsamına girmesine sayılı günler kala enerji kimlik belgesi taleplerinde patlama yaşanacağını ifade ederek, sahte enerji kimlik belgelerine karşı tüketicilere uyarılarda bulundu.

SAHTE EKB’YE DİKKAT!

2020'de ev alım, satım ve kiraya verme işlemleri zorunlu olacak Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’nin sahtelerinin de piyasada yaygın olarak bulunduğunu sözlerine ekleyen kamuoyunu uyaran Emre Alkin, şu açıklamalarda bulundu: “Enerji Kimlik Belgesi (EKB), asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, ısıtma ve/veya soğutma, havalandırma, sıhhi sıcak su, var ise kojenarasyon, var ise fotovoltaik sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Enerji Kimlik Belgesi (EKB), bazı kurum ve kişiler tarafından sahte olarak hazırlanarak tüketiciler ile buluşturuluyor. Bakanlığın yapacağı denetimler neticesinde gerçeğe aykırı ya da kötü niyetle belge düzenlendiğinin tespiti halinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) iptal ediliyor. Bu belgeyi düzenleyen kurum ve kuruluşlara ise hapis cezasına varan cezalar verilebilir.”

ENERJİ KİMLİK BELGENİZİN SINIFINA DİKKAT EDİN!

Piyasada bulunan sahte kimlik belgelerine dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Alkin “1 Ocak 2020 tarihi itibariyle binalarda zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi (EKB), enerji verimliliği ve ısı tasarrufunun ölçümlenmesi açısından çok büyük öneme sahip. Yeni ev alırken ya da kiralarken evin konumu ve iç tasarımı kadar Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’ne sahip olması da önemli. Piyasada pek çok sahte Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile karşılaşılıyor. VERİMDER olarak yaptığımız araştırmalarda düşük sınıf enerji kimlik belgesi alması gereken binaların, yüksek sınıf enerji kimlik belgesi aldığına rastladık. Sahte Enerji Kimlik Belgesi ile D sınıfına sahip olması gereken bir binayı B sınıfı gibi gösterebiliyorlar. Enerji sınıflarında yapılan sahteciliğe dikkat edilmesi gerekiyor. Bu nedenle mutlaka evinizin Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’ni sorgulayın. Sahte olmayan Enerji Kimlik Belgesi’nde ise evin en verimli ve yüksek sınıfta olmasına dikkat edin. Eviniz sıcak bir yuva olurken, bütçe dostu da olsun” şeklinde konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA