22 Kasım 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara16°C
  • Antalya18°C

EMİRATES, 3D BASKISINDA ÜST DÜZEYE GEÇTİ

Emirates, uçak kabinlerinin bileşenlerinin üretilmesi için en son 3D baskı teknolojisini kullandığını açıkladı.

Emirates, 3D baskısında üst düzeye geçti

23 Kasım 2017 Perşembe 13:00

DUBAI- Emirates, uçak kabinlerinin bileşenlerinin üretilmesi için en son 3D baskı teknolojisini kullandığını açıkladı. Havayolu böylece yenileşme konusunda önemli bir adım daha atmış oldu.
Emirates Havayolu, video monitör muhafazaları üretmeye yönelik yeni ve yenilikçi bir 3D baskı tekniği olan Selective Laser Sintering (SLS) (Seçici Lazerle Sinterleme) tekniğinden yararlanarak, yenileşmede önemli bir atılım gerçekleştirmiş oldu. Son zamanda elde edilen başarılardan birisi de uçak üzerinde yapılan denemeler için, uçak kabin havalandırma ızgaralarının 3D baskısı, belgelenmesi ve kurulumu oldu.

emirates-3d.jpgEmirates, 3D Systems adlı kuruluşun Seçici Lazerle Sinterleme (SLS) teknoloji platformunu kullanarak 3D baskılı video monitör muhafazalarının ilk partisini, başarılı bir şekilde üretmek için, ABD’li 3D baskılı ekipman ve malzeme üreticisi ve hizmet sağlayıcısı olan bu kuruluşun yanı sıra, Fransa menşeli Avrupa Havacılık Mühendisliği ve Sertifikasyon Dairesi ve Hizmet Tedarikçisi UUDS ile birlikte çalıştı. 

Bu teknoloji, 3D modelin tanımladığı, gerekli şekli alması için toz haline getirilmiş olan plastiği bağlamak üzere lazer kullanıyor ve normalde hava taşıtlarının 3D parçalarının baskısında kullanılan Fusion Deposition Modelling (FDM) (Füzyon Kaplama Modellemesi) tekniğinden farklı bir özellikte. Emirates’in Video Monitör Muhafazalarının baskısı için kullanılan malzeme, 3D Systems- Duraform® ProX® FR1200 tarafından geliştirilen, yangına dayanıklı özelliklerine ve ticari atmosfer-uzay uygulamaları için uygun olan yüzey kalitesine sahip, yeni bir termoplastik.

SLS tekniğini kullanmanın başlıca avantajlarından birisi de üretilen parçaların dayanıklılığının optimizasyonunun yanı sıra, basılı bileşenlerinin ağırlığının azaltılması. SLS tekniği kullanılarak, 3D olarak basılmış olan video monitör muhafazaları, geleneksel olarak ya da FDM tekniği ile üretilen bileşenlerden %9 ila %13 daha hafif. Bu da Emirates’in tüm hava taşıtı filosu ile konsolide edildiğinde, yakıt emisyonları ve maliyetlerinde, önemli azalmalara yol açma potansiyelini ortaya çıkarıyor. 

Ek olarak, SLS tekniği ile, diğer 3D baskı yöntemlerine nazaran, bir kerede birden fazla bileşenin basılması mümkün. Bu da parça başına üretim süresinin daha hızlı olmasını ve üretim için kullanılan hammaddelerin daha az ziyan olmasını sağlıyor. 

Emirates’in 3D baskılı video monitör muhafazaları, bir dizi yapısal, dayanıklılık, yanıcılık ve kimyasal testlere tabi tutuldu ve hava taşıtı iç kabin parçalarının uçuşa uygunluğuna yönelik EASA sertifikası alma sürecinde. EASA sertifikasının alınması ile birlikte, video monitör muhafazaları Emirates filosunda seçilen bir hava taşıtına kurulacak ve sonraki aylarda, uçak içi dayanıklılık ve yıpranmaya yönelik testlerin bir parçası ve veri toplama amaçlı olarak takibi yapılacak. 

Emirates, EASA belgesi almış ve 2017 Ekim ayının sonlarında, uçak üzerinde yapılan testler için uçağa kurulmuş olan 3D baskılı hava taşıtı kabin havalandırma ızgaraları geliştirmek için yine UUDS ile birlikte çalıştı. 

Emirates Mühendislik Destek Hizmetleri Kıdemli Başkan Yardımcısı Ahmed Safa konuya dair yaptığı açıklamada: “Son iki yıldır, Emirates Mühendislik bölümü, verimlilikte artış elde etmek için kullanılabilecek dönüşümsel bir teknoloji olduğu için, 3D baskıyı, aktif bir şekilde araştırmaktadır. 3D baskılı kabin parçalarının prototiplerinin geliştirilmesi için, birtakım tedarikçilerle çalışmalar yürüttük ancak nihayetinde, 3D Systems ve UUDS ile çalışma kararı aldık. Kullandığımız teknoloji, yapısal bütünlük ya da kozmetik çekicilikten taviz vermeksizin kabin parçaları temin etme potansiyeline sahip” dedi.

3D baskı tekniğinin kullanılması, Emirates’e, binlerce kabin iç bileşenlerine yönelik envanterin verimli bir şekilde kullanılması da dahil, başka bazı faydalar da sağlayacak. Havayolu şirketinin, talep üzerine daha kısa bir sürede yapılan bileşenleri basabiliyor olması sayesinde, artık, yedek bileşenlere yönelik geniş bir envanter tutulmasına gerek kalmayacak ve şirket de bileşenlerin değiştirilmesine yönelik uzun süre beklemek zorunda olmayacak. 

Emirates, filosunda yaygınlaştırmadan önce, 3D baskılı havalandırma ızgaraları ve video monitör muhafazalarının performans ve dayanıklılığını değerlendirecek. Havayolu şirketi ayrıca, faaliyetlerinde, 3D baskılı bileşenlerini yaygınlaştırmaya yönelik, başka fırsatların da peşine düşecek.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA