19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara20°C
  • Antalya29°C

EMİRATES, %100 SAF İLE A380 GÖSTERİ UÇUŞU GERÇEKLEŞTİRDİ

Emirates, %100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtıyenilenebilir aromatikler içeren (SAF) kullanarak A380 gösteri uçuşunu gerçekleştiren dünyanın ilk havayolu şirketi oldu.

Emirates, %100 SAF ile A380 gösteri uçuşu gerçekleştirdi

26 Kasım 2023 Pazar 13:00

DUBAI - Emirates, %100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı yenilenebilir aromatikler içeren (SAF) kullanarak A380 iile gösteri uçuşunu gerçekleştiren dünyanın ilk havayolu şirketi oldu.;
Kaptan Khalid Binsultan ve Kaptan Philippe Lombet tarafından yönetilen bugünkü uçuş, Dubai Uluslararası Havalimanı'ndan (DXB) %100 SAF ile çalışan dört motordan biriyle havalandı ve jet yakıtının teknik ve kimyasal özelliklerine uygun, anında ikame olma potansiyelini ortaya koymaya yardımcı oldu. gereksinimleri karşılarken daha sürdürülebilir bir alternatiftir. SAF, geleneksel jet yakıtıyla karşılaştırıldığında yakıtın kullanım ömrü boyunca karbon emisyonlarını %85'e kadar azaltabilir.

emirates-saf.jpgemirates-saf-001.jpgemirates,-%100-saf,--a380-.pngA380 gösteri uçuşu, SAF'ın performansını ve uyumluluğunu vurgulayarak onu güvenli ve güvenilir bir yakıt kaynağı haline getiriyor ve %100 SAF'ın uçak performansı üzerindeki faydalı etkilerini değerlendirmek için endüstri tarafından yürütülen giderek artan araştırmalara katkıda bulunuyor. SAF şu anda ticari uçuşlara yönelik motorlarda %50 karışım sınırıyla sınırlandırıldı.

Uçuşta kullanılan %100 düşüşlü SAF, yenilenebilir aromatikler içeriyor ve geleneksel jet yakıtının özelliklerini yakından taklit ediyor. Bu, uçağın mevcut sistemleriyle tam uyumluluk beklentisiyle, bir A380 uçağında ilk kez açılan SAF kullanımıdır. Uçuşta, Neste tarafından sağlanan HEFA-SPK (hidro işlenmiş esterler ve yağ asitleri sentetik parafinik kerosen) ve Virent tarafından sağlanan HDO-SAK'tan (hidro deoksijenlenmiş sentetik aromatik kerosen) oluşan dört ton SAF taşındı. ENOC, HEFA-SPK'dan oluşan saf SAF'ın güvenliğinin sağlanmasına yardımcı oldu ve gösteri öncesinde bunu Dubai Uluslararası Havalimanı'ndaki tesisinde Sürdürülebilir Havacılık Gazyağı (SAK) ile harmanladı ve ayrıca uçak içi hizmetleri de gerçekleştirdi.

emirates-saf-002.jpgemirates-saf-003.jpgEngine Alliance GP7200 motorlarından birinde %100 SAF kullanılırken, diğer üç motorda geleneksel jet yakıtı kullanıldı. Pratt & Whitney Canada'nın PW980 yardımcı güç ünitesi (APU) da %100 SAF ile çalışıyordu.

Geçen hafta, %100 SAF kullanan bir A380 Engine Alliance GP7200 motoru için sağlam motor testi gerçekleştirildi; amaç, motorun, performansını etkilemeden veya herhangi bir değişiklik gerektirmeden, özel olarak harmanlanmış %100 açılan SAF üzerinde çalışma kapasitesini doğrulamaktı. Yer motoru testleri, Dubai'deki son teknolojiye sahip Emirates Mühendislik Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Emirates Havayolu Operasyon Direktörü Adel Al Redha şunları söyledi: “Emirates, dört Engine Alliance GP7200 motorundan birine güç veren %100 açılır SAF'lı A380'i işleten dünyadaki ilk yolcu havayolu şirketidir. Bu, Emirates ve ortaklarımız için bir başka gurur verici an; zira daha yüksek SAF konsantrasyonlarına yönelik araştırma ve denemelerle, sonuçta %100 SAF uçuşunun endüstri tarafından benimsenmesine yol açacak şekilde sözleri eyleme geçiriyoruz. Bu, dört motorlu geniş gövdeli bir uçak olan A380'in motorlarından birinde SAF kullanımının doğrulanmasında bir başka önemli adıma işaret ediyor. Düşük emisyonlu jet yakıtı alternatiflerine yönelik küresel talep artıyor ve üreticilerin ve tedarikçilerin SAF'yi ticarileştirme ve kullanılabilir hale getirme çalışmaları, önümüzdeki yıllarda Emirates'in ve daha geniş anlamda endüstrinin karbon emisyonlarını düşürme yolunda ilerlemesine yardımcı olmak için kritik öneme sahip olacak. ”

Bu yılın başlarında Emirates, GE90 motorlu Boeing 777-300ER ile bölgedeki ilk %100 SAF motorlu gösteri uçuşunu başarıyla tamamladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA