19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

ELMALI'NIN TARİHİ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİNİ DÜNYAYA TAŞIYACAĞIZ

Elmalı yayla, doğa ve inanç turizmi yanısıra 3 bin yıllık Kuzey Likya Yolu (Naldöken), Hacı Musa Höyüğü ile Neolitik, Helenistik, Roma, Pers,Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı döneminin harmanlandığı tarihi ve kültürel zengin.

Elmalı'nın tarihi ve kültürel zenginliğini dünyaya taşıyacağız

28 Haziran 2021 Pazartesi 10:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Elmalı/Antalya -
Antalya'nın Elmalı ilçesi inanç, yayla ve kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turizminde öncü ilçe oldu. Antalya ve Batı Antalya ilçeleri Finike, Demre, Kumluca ve Kaş ilçesinin yazın sıcak ve nemli havadan bunalan vatandaşların sığındığı şirin bir yayla ilçesi. Tarihi Elmalı ilçesinin yazın nüfusu yazlıkçıların gelmesi ile 5 kat artış gösteriyor.

elmali-002.jpg

elmali.jpgAntalya'ya 110 kilometre uzaklıkta bulunan Elmalı yayla, doğa ve inanç turizmi yanısıra 3 bin yıllık Kuzey Likya Yolu (Naldöken), Hacı Musa Höyüğü ile Neolitik, Helenistik, Roma, Pers,Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı döneminin harmanlandığı tarihi ve kültürel zengin. Elmalı ilçesi aynı zaman Türk ata sporu yağlı güreşte tarihi Kırkpınar dan  daha eski olduğu için '' Türk'ün ilk Er Meydanı'' ismi illede bilinmekte. Elmalı inanç turizminde  Sinan-ı Ümmi, Vahib  Ümmi gibi Anadolu dervişlerinin türbeleri yanı sıra Antalya bölgesinde Elmalı Tekke Mahallesinde  Alevi- Bektaşi inancının yerleşmesinde öncü olan ve Anadolu'da ikinci Hacı Bektaş-ı Veli olarak kabul edilen Abdal  Musa Türbesi bulunuyor. Bunun yanı sıra Elmalı'da şehrin ortasında bulunan 15'nci yüzyıl Osmanlı dönemi şaheserlerinden olan Ömer Paşa Cami ile Cumhuriyet döneminin  büyük İslam alimlerinden biri olan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ricası ile '' Hak Dini Kur'an Dili '' ismi yazdığı Kur'an-ı Kerim tefsirini yazan  Elmalılı Hamdi Yazır'ın doğup büyüdüğü ve ilim tahsil ettiği yer olarak biliniyor. Elmalı Hamdi Yazır'ın doğup büyüdüğü ev evin restorasyonu ile birlikte müze olarak kullanılıyor. 

halil-ozturk-elmali.jpgAntalya'nın Elmalı ilçesi Belediye Başkanı Halil Öztürk, ilçeleri Elmalı'nın yayla, doğa,  inanç turizmi yanı Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserlerinin harmanladığı çok nadir Anadolu ilçelerinden  biri olduğunu söyledi. Elmalı'nın Antalya'nın yazlığı yanı sıra tarihi dolsunun korunması ve koruma altına alınması ile 1 ve 2 asırlık tarihi konakları ile yıllık 20 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlayan turizm kentinin Safranbolu su olarak bilindiğini hatırlatan Belediye Başkanı Halil Öztürk,'' Elmalı ilçemizi Elmalı yapan temel değer tarihi ve kültürel zenginliğimizdir. Bu zenginliğimizi gözümüz gibi koruyarak gelecek nesillere en iyi şekilde taşımak istiyoruz. Elmalı aynı zamanda yağlı güreşte tarihi Kırkpınar dan daha eski olduğu için  Türk'ün ilk er meydanı olarak biliniyor. İlçemizin bu tarihi ve kültürel zenginliğini dünya gündemine taşımak istiyoruz. '' diye konuştu. 

elmali-001.jpg

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA