19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

ELMALI ''KÜLTÜR TURİZMİNE ''KAZANDIRILIYOR

Vali Yazıcı; “Her bölgemizde olduğu gibi Elmalı’da da tarihi ve kültürel yapılarımıza sahip çıkarak bu değerlerimizi ayağa kaldırmaya, turizmimize kazandırmaya devam edeceğiz.” dedi.

Elmalı ''kültür turizmine ''kazandırılıyor

21 Temmuz 2022 Perşembe 09:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Elmalı/Antalya -
Antalya Valisi Ersin Yazıcı,  Antalya'nın Elmalı ilçesinde Sinan-ı Ümmi Türbesini, Camisini ve Eski Kışla’yı ziyaret ederek, devam eden restorasyon çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Elmalı’nın önemli bir tarihi ve kültürel bölge olduğuna dikkat çeken Vali Yazıcı; “Her bölgemizde olduğu gibi Elmalı’da da tarihi ve kültürel yapılarımıza sahip çıkarak bu değerlerimizi ayağa kaldırmaya, turizmimize kazandırmaya devam edeceğiz.” dedi.

elmali-008.jpgYazdığı Hak  Dini Kur'an Dili '' ismi  ile Cumhuriyet döneminin en büyük müfessiri olarak gösterilen Elmalılı Hamdi Yazır'ın memleketi Elmalı , bereketli toprağı Elmalı ovası yanı sıra çok zengin tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıklara sahip Antalya'nın tarihi dokusunun bozulmadığı sivil mimari yapılarının korunduğu şirin Antalya'nın denizden 1150 metre yükseklikte bir ilçesi. Elmalı, dünyada ismini kaçırılan sonra geri getirilen tarihi Elmalı sikkeleriyle ismini duyururken Anadolu'da Alevi-Bektaşı ve Sünni kardeşliğinin en yoğun yaşandığı nadir ilçelerden biri.  Elmalı Alevi-Bektaşiler tarafından ikinci 'Hacı Bektaş '' olarak biliniyor. Alevi-Bektaşi inancının önemli  pirlerinden  olan ve aynı zamanda   Hacı Bektaşi Veli'nin öğrencilerinden olan Abdal Musa'nın türbesi , dergahı ve  Ehl-i Beyt sevgisini öğreten çelebilerinin meftun olduğu mezarları Elmalı 'nın Tekke köyünde bulunuyor. Abdal Musa gibi erenler yanı sıra 17'nci yüzyılda Sinan-ı Ümmi  mahlasıyla  şiirler yazan mutasavvıf-Şair Sinan-i Ümmi ve Vahap Ümmi gibi manevi büyüklerin türbeleri ve dergahları bulunuyor. 

elmali-009.jpg


Elmalı’ya çalışma gezisi düzenleyen Vali Ersin Yazıcı, 17’nci yüzyılda Elmalı’da yaşayan ve hem "Ümm-i Sinan" hem de "Sinan Ümmî" mahlasını kullanan mutasavvıf şair Sinan-ı Ümmi Türbesini, Camisini ve Eski Kışla’yı ziyaret ederek, devam eden restorasyon çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Vali Yazıcı ve beraberindeki heyet, türbeye uzanan yol üzerindeki evlerin dış cephelerinde ve sokakta yapılacak olan restorasyon çalışmalarını inceledi.

Elmalı’daki Tarihi Ve Kültürel Zenginliklerimizi Turizme Kazandıracağız
Tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmamızın önemine vurgu yapan Vali Yazıcı; “Elmalı tarih ve kültürel zenginliğin harmanlandığı bir ilçemiz. Bugün burada olmaktan dolayı son derece mutluyum. 17’nci yüzyılda Elmalı’da yaşayan mutasavvıf şair Sinan-ı Ümmi Türbesini, Camisini ve Eski Kışla’yı ziyaret ederek, devam eden çalışmaları yerinde inceledik. Yetkililerden bilgi aldık. İnşallah buradaki çalışmalarımızı en kısa zamanda sonuçlandırmak, Elmalı’daki tarihi ve kültürel zenginliklerimizi turizme kazandıracağız.” şeklinde konuştu.Programın sonunda “Kandilzade Hasan Sıtkı Bey  Konağını” ziyaret eden Vali Yazıcı, konakla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA