27 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara-4°C
  • Antalya7°C

EL-CEZİRE TELEVİZYONU VAN’I TANITTI

Vali Münir Karalaoğlu, El Cezire televizyonuna Van’ın turizm ve ekonomik potansiyelini anlattı. Televizyonda Van hakkında 4 bölümden oluşan haberler yayınladı.

El-Cezire Televizyonu Van’ı tanıttı

18 Aralık 2010 Cumartesi 16:00

SELAHATTİN AKDAŞ- TÜRKİYE TURİZM


VAN - Merkezi Katar"da bulunan El-Cezire Arap Kanalı Van"ın turizm ve ekonomik potansiyelini anlatan 4 bölümden oluşan haberler yayınladı. Arap yatırımcılarla birlikte, Arap turistleri de yazları serin olan ve birçok medeniyete beşiklik yapan, bölgenin ticaret merkez üssü Van"a davet ediyor.
19 Eylül"de Akdamar Kilisesi"ndeki dini ayini takip etmek amacıyla Van"a gelen El-Cezire Arap Kanalı Türkiye Temsilcisi Ömer Haşrem"in yaptığı haberler yayınlandı. Van"ın ekonomi, sanayi ve yatırım potansiyeli anlatan özel bir dosya ise yakında yayınlanacak. 4 bölüm halinde yayınlanan haberlerde, Akdamar Kilisesi"ni restore eden Türkiye Cumhuriyeti"nin yılda bir kez burada ayin düzenlenebileceğini, inanç özgürlüğü ve kişisel özgürlükler bağlamında gerek Ermeni kökenli vatandaşlarına gerekse komşusu Ermenistanlılara iyi niyet vurgusu yapılıyor.
Ayrıca haberde Van şehrini sosyal ve dini açıdan önemli bir merkez olarak gösteren El-Cezire, dini ayine katılmak için kente gelen Ermeniler ve diğer misafirlerin evde ağırlanmasından da övgüyle bahsediyor.



VAN, İPEKYOLU ÜZERİNDE ÖNEMLİ TİCARET MERKEZİ
Van"ı, Türkiye"nin İran"a açılan kapısı ve İpekyolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi olarak gösteren El-Cezire, haber de ise şu hususlara da dikkat çekiyor. “Üzerinde pek çok medeniyete kurulmuş ve M.Ö. 3 ile 8. yüzyıllarda yaşayan Urartu Devleti"ne başkentlik yapmış. Ticaret, turizm ve endüstrisinin yüzde 60"ını İran ile gerçekleştiriyor. İşlem hacmi resmi olarak 20 milyon dolar. Bu durum komşu ülkelere yönelik üretim ve ticarette daha ileriye gitme konusunda gelecek vaat ediyor. Şehirde İran"dan gelen malların satıldığı bir çarşı var. Van, İranlılar için özel araçlarıyla gelip havaalanından çeşitli ülkelere gittikleri lojistik bir yer konumunda bulunuyor. Yılda 30 bin İranlı tren yoluyla Türkiye"nin ve dünyanın çeşitli şehirlerine naklediliyor. Vali Münir Karaloğlu"nun yatırımcılara verilen teşvikler, vergi ve gümrük muafiyeti sağlaması ve ucuz iş gücü imkanıyla Türkiye"nin ilk beş şehrinden biri olduğunu ilan ediyor.”



EL DOKUMA HALE VE SAVAT
“Ermenistan, İran, Azerbaycan ve Gürcistan"ın arasında yer alan türkiye"nin Van şehri, meşhur el dokuması halılarıyla el emeğine önem veren kültür seviyesi yüksek turistleri cezbediyor. Çünkü bu halıların motifleri birbirlerine komşu halkların ortak kültürünü yansıtıyor. Bu halılar, 5 milyon doları bulan ticaret hacmiyle Amerika, Avrupa ve Ortadoğu"ya ihraç ediliyor. 1000 kadar kız çocuğu bu sektörde çalışıyor ve yaklaşık 5000 kişinin ekonomisine katkıda bulunuyor. Diğer bir el sanatı da Savat olarak adlandırılan gümüşün çeşitli kültürel motiflerle işlenmesi sanatıdır. Kökeni bölgede yaşayan Ermenilere dayanan bu el sanatı 700 yıldan beridir devam ediyor. Bu sanat sadece Van şehrine özgüdür. Türkiye"nin diğer şehirlerinde bulunmamaktadır. Savat işçiliğinin devam etmesi için çeşitli eğitim programları düzenleniyor fakat bu iş kolunda çalışanların sayısı 500"ü geçmiyor. Bu el sanatları Türkiye"nin doğusundaki Van şehrinin kültür çeşitliliğini oluşturuyor. Bu da sanatların varlığını korumasına ve şehrin ekonomisine yardımcı oluyor. Zira bu el sanatları dünyanın çeşitli yerlerindeki pazarlara kültürlere hitap ediyor”

İNCİ KEFALİ BALIK GÖÇÜ
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Suyunun terkibine etki eden volkanik dağlarla çevrilidir. Bu özelliği onu tatlı ve tuzlu diğer göllerden ayırmaktadır. Suların hiçbir bilimsel sınıflamasına uymamaktadır. Tuzluluk oranı denizlerden daha fazladır. Soda oranı yüzde 10"dur. Diğer göllerde bu oran yüzde 7"dir. Bu özellikleriyle okyanusların terkibine benzemektedir. İnci Kefali balığı balığı Van"ın sodalı gölünde yaşayan bir türdür. Bu balıklar gölde yaşıyorlar fakat çoğalamıyorlar. Bu nedenle bahar başlangıcında göle akan tatlı sularda akıntının tersine yüzerek yumurtalarını bırakıp dönüyorlar. Yumurtadan çıkan yavrular da göle doğru gidiyorlar. Suyunun cilt hastalıklarına ve alerjiye iyi geldiğine inanan insanlar serinlemek için gölde yüzüyor, gölün etrafındaki tesisleri ziyaret ediyorlar. Fakat halk ekonomik ve turistik açıdan gölün imkanlarından daha fazla istifade etmek istiyor. Bunun için dışarıdan yatırım bekliyor. Şehir ve göl denizden 1600 metre yüksektedir. Bu durum havanın ve iklimin sağlıklı ve ılımlı olmasına sebep olsa da turistler bu imkanlardan ancak yüzde 10 oranında faydalanılıyor.

VANGÖLÜ CANAVARI EFSANESİ ANLATILIYOR
“Dünyada Van, Ahirette İman! Şehrin göle aşık şairleri halkın hissiyatını bu şekilde dile getiriyorlar. Gölle ilgili bir takım hikayeler ve efsaneler rivayet ediliyor. Gölde asırlardır yaşayan bir canavar olduğu ve şimdiye kadar kimseye zarar vermediği de bunlardan biri…”
Haberde ayrıca Van Valisi Münir Karaloğlu, Vali Yardımcısı Atay Uslu, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Hakan, Kent Konseyi Başkanı Necdet Takva, Merit Şahmaran Oteli Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Aksoy, Urartu Savat İşletmecisi Erhan Çelik ve Urartu Halı Kilim Sahibi Sabri Abi, Akdamar"daki dini ayine katılan Ermeni din adamları, evlerde kalan misafirlerin röportajları da yer alıyor. Haberde Yedi Kilise, Edremit sahilleri, Merit Şahmaran Oteli, Organize Sanayi Bölgesi ve şehir merkezinden detay görüntüler de yer alıyor.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA