22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara12°C
  • Antalya14°C

EKREM İMAMOĞLU: ÖZÜR DİLERİZ, BUNU İSTEMEZDİK

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'daki karla mücadele çalışmalarının son durumuna ilişkin Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM)basın toplantısı düzenledi.

Ekrem İmamoğlu: Özür dileriz, bunu istemezdik

26 Ocak 2022 Çarşamba 12:07

İSTANBUL - İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott ile bir balıkçıda yemek yerken çekilen görüntülerinin sızdırılmasıyla ilgili sert bir açıklama yaptı. İmamoğlu, ayrıca İstanbul'da mağdur olan vatandaşlardan özür diledi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'daki karla mücadele çalışmalarının son durumuna ilişkin Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM)basın toplantısı düzenledi.

İmamoğlu İstanbul'un son 20-30 yılın en yoğun kar yağışı ile karşılaştığına dikkat çekti.

Mülteci, öğrenci, sığınmacılarla birlikte nüfusu 20 milyonu bulan bir kentin sorunsuz bir süreç yaşamasının mümkün olmadığını belirterek “Sıfır sorun,  yaşamasını beklemek hayalcilik olur. Elbette mağdur ettiğiniz, yolda değil 5-6 saat; 4 saat, 1 saat, yarım saat bile beklettiğimiz  vatandaşlarımıza dönük söyleyeceğimiz tek şey vardır:  Özür dileriz. Bunu istemezdik. Ama bu bir doğal afet sürecidir. Hiçbir vatandaşımızın burnunun kanamaması, can kaybının olmaması sevindiricidir” dedi.

İmamoğlu önümüzdeki günlerde kar yağışı ile ilgili önemli bir öngörü olmadığını söyledi.

ekrem-imamoglu-017.jpg“İSTANBUL BİR BÜTÜNDÜR”

İBB'nin karla mücadelesiyle ilgili detaylı bilgiler paylaşan İmamoğlu, şöyle konuştu:

* 2,5 yıllık, 30 ayı geçen görev süremiz süresince hep söylediğimiz bir şey var. Asla, ‘Biz ve onlar' diye bir bakışın sahibi olmayacağız. İstanbul, bir bütündür.

*İstanbul’un her kurumu, iyi niyetle İstanbulluya hizmet etmek durumundadır. Bu akılla, bu bakışla, her arkadaşımızın refleksini ona göre geliştirerek İstanbul’a hizmet etmesi şarttır. Bunu temsil etmeye de devam edeceğiz

İmamoğlu 24 Ocak günü akşam saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan sağanak yağış sonrasında, kentin bazı noktalarına, 8 saat içerisinde metrekareye 60 kilogram kar düştüğü söyledi.

İstanbul'daki yollarla ilgili bilgi veren İmamoğlu “İBB'nin sorumlu olduğu yol ağı, yaklaşık 4023 kilometre. Ama bunun dışında, Karayolları'nın sorumlu olduğu yol ağları var. Bir de anlaşma gereği üçüncü köprü yol hattı ve bağlantılarının sorumlu olduğu bir özel şirket var; yapılan ihalenin şartnamesi gereği. Dolayısıyla, bu üç hat önemli. Çünkü ana arterlerde bu üç hat çok fazla konuşulur ve tartışılır oluyor. Bunun bilinmesi lazım” dedi.

Bunun dışında 39 ilçenin de sorumlu olduğu alanlar olduğunu hatırlattı.

YOLLARDA BIRAKILAN ARAÇLARA DİKKAT ÇEKTİ

Devletin tüm kamu, kurum ve kuruluşlarının çalışmalarını, büyük oranda yollarda bırakılan araçların güçleştirdiğini aktaran İmamoğlu, şöyle konuştu:

*Bunu engellemek maksadıyla, gün gün hem biz hem Sayın Valimizin mütemadiyen açıklamaları oldu.

*Bütün yaşanan aksaklıklara, eksikliklere rağmen, bizim de hatalarımız olmuştur kurumsal olarak diğer kamu kurumlarının da.

*Vatandaşlarımızın da bu söylediğimiz çağrılara uymayan bir kısmı olmuştur, ama büyük oranda vatandaşımızın bize eşlik etmesi, bizimle beraber düşünmesi ve trafik yoğunluğunun bu yönde azalması bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir. Bu anlamda, bu vatandaşlarımıza teşekkürlerimi ilettim.

“12 SAATTE TRAFİK AKIŞKANLIĞINI SAĞLADIK”

Bu tür afet anlarında, kamu kurumlarının çalışmaları kadar, vatandaşın katılımının da sürece dahil olmasının sorunların çözümüne yardım edeceğini belirten İmamoğlu, “İBB olarak, sorumlu olduğumuz alanlarda, 12 saatte akışkanlığı sağladığımızı ve insanlarımızın o yolları kullanma imkanlarını sağladığımızı buradan duyurmak isterim” dedi.

“TIRLARA ÇÖZÜM ARAYIŞIMIZ SÜRMEKTE”

Sabah saatlerinde Vali Ali Yerlikaya ile telefon görüşmesi yaptığını kaydeden İmamoğlu, “Sayın Valimizle, özellikle Hadımköy-TEM gişelerinde yığıntı halinde bekleyen tırlara çözüm arayışımız sürmekte. Bazı önerilerimiz var hem emniyete, hem karayollarına. Muhtemelen Vali Bey'in oradaki görüşmeleriyle beraber, teknik bir sorunu aşıp, oradaki yığılmayı da inşallah hızlıca çözmüş olacağız” diye konuştu.

“GİZLİ BİR YEMEK DEĞİLDİ”

İmamoğlu açıklamasının ardından gazetecilerin sorusu üzerine tartışmaya neden olan kar yağışı sürerken Sarıyer'de bir balıkçıda İngiliz Büyükelçisi ile yediği yemek ile ilgili de açıklama yaptı.

İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

* Yoğun bir gündemde çalışırken yemeğe gitme meselemin bu kadar gündeme taşınılmasını, taşıtılmasını ve bu süreçle ilgili manipülasyonu  şaşkınlıkla takip ettiğimi ifade edelim.

*Çünkü bir büyükelçiyle Türkiye’nin en yoğun ilişkide bulunduğu bir ülkenin temsilcisiyle  yenilen bir yemekten bahsediliyor.

*Bu yemek daha önce büyükşehir belediyesini ziyaret etmiş, kendisiyle beraber resmi bir görüşme yapmış ve akabinde böyle bir buluşmayı da tasarlamıştık. Yaklaşık 20-25 gün önce böyle bir buluşma gününü  netleştirmiştik.

*Hatta gideceğimiz mekanı da belirlemiştik. Gizli bir yemek değil bu. Zaten kamuya açık bir alan.

*Yani  gidip gördüğünüzde göreceksiniz her tarafı cam, çerçeve, pencere. 23 yıllık gittiğim bir mekan.

* Tabii ki orada yaşanan bazı hususlar beni üzmüştür. Ama neticede şeffaf bir yemekti. Kara rağmen Sayın Büyükelçi verdiği söz gereği bir gün önce Ankara’dan kalkıp İstanbul’a gelmişti.

*Resmi bir buluşmaydı, bir tarafıyla da hususiydi. Eşlerimizle beraber yaptık. Yemeği konuştuk, ülkemizi konuştuk, ülkemizle İngiltere arasındaki ilişkileri konuştuk.

*Bir İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın mücadele kadar dünyanın bu tarz ülkelerinin büyükelçileri veya başkonsoloslarıyla kurduğu ilişki de görevidir ve sorumluluğudur. Bunu da layıkıyla yerine getiriyorum.

“MOBESE GÖRÜNTÜLERİ İLE İLGİLİ HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIM”

Yemeğin yendiği restoranın MOBESE görüntülerinin sızdırılmasına da tepki gösteren İmamoğlu, konuyla ilgili hukuki mücadele başlatacağını söyledi.

İmamoğlu şunları kaydetti:

* Birileri savundu, birileri yerdi, hakaretler etti. Hiçbiri beni çok fazla ilgilendirmiyor. Bunlarla ilgilensem zaten işimi yapamazdım ben burada.

*Ama sonrası önemli. Devletin imkanları kullanılarak MOBESE  kamerasının görüntülerinin böylesi bir magazinsel bir sürecin parçası yapılacak şekilde servis edilmesinin sağlanmasının karşısında ben  takipçi olacağım.

*Çok çok önemli bir meseledir. Bu iş, kişisel de bir meseledir. Bu konudaki düşüncemi İstanbul Valisi Sayın Ali Yerlikaya’yla  paylaştım.

*Çünkü İstanbul’un mülki amiri olarak bu konuda benim tereddütlerimi gidermekle  görevli.

*MOBESE görüntüleri bir suçun önlenmesi, bir suçlunun tespiti için kullanılır. Genel başkanımız da bazı takip iddiaları, bazı dinleme iddialarını dile getirdi. Bundan çekinmeyiz. Bunlar varsa eğer,  bilmiyorum ben.

*MOBESE görüntüleri bu sürecin bir parçası yapılarak servis ediliyor. Birileri bunu kullanıyor.

*Bunu yapan kim ise, bunun talimatını veren kim ise, buna müsaade eden hangi sistem ise yani önemini bir insan şu an gözlerimin içine bakarken anlayabilir.

*Mevcut konunun önüne geçmesin diye bu kadar konuşuyorum ama önemini nasıl hissettiğimi, ne kadar önemli bulduğumu ve takipçisi olacağımı, hukuki olarak arayışlarımın, mücadelemin devam edeceğini de  ısrarlı bir biçimde ifade edeyim.

İSTANBUL HAVALİMANI TEPKİSİ

İBB'nin piste yapılan pandemi hastanesi yerine 4-5 teklif hazırlayıp sunduğunu hatırlatan İmamoğlu “Yüz milyonlarca lira para harcanarak güzelim pist heba edilerek kulübe mantığında bir hastane yapıldı. Şu anda gidin bakalım o hastane yüzde kaç kapasiteyle çalışılıyor?” diye tepki gösterdi.

“PARAMIZI HEBA EDECEK KADAR ZENGİN MİYİZ?”

İmamoğlu şöyle devam etti:

* 3. Havalimanı'nın nereye yapılacağını, nereye yapılması gerektiğini şu an tartışacak değilim. İstanbul olarak bunu dert ettik. Aynı firma işletsin önerisi sunduk.

*Atatürk Havalimanı yaşasın dedik. ‘Aynı kulvardan iniş kalkış  süreçleri var' gibi bir takım açıklamalar yapıldı. Heba edilen 4 milyar Euro sadece teçhizat. O havalimanı orada var diye metro yapıldı, Marmaray yapıldı, etrafına 50 tane 5 yıldızlı otel yapıldı.

*Bir gidin bakın o oteller şu anda yüzde kaç dolu? Yazık değil mi bu kente? Biz paramızı heba edecek kadar zengin miyiz?

“PARA HARCAMAYA DEVAM EDİYORUZ”

İmamoğlu, yeni havalimanıyla ilgili hava akışı açısından riskli bir alanda olduğu, havalimanın yerine karar verilirken en az 10 yıllık hava akışı ölçümlerinin yapılması gerekirken yeterince test edilmeden karar verildiği yönünde bilimsel açıklamalar olduğunu hatırlattı.

İmamoğlu “Bu tür durumlarda da Atatürk Havalimanı’nın çok daha efektif kullanılacağı iddiaları vardı. Günün sonunda İstanbul Havalimanı açıldı. Tabii toplu taşıması yok. Tek bağlantısı karayolu. Şu anda  Sabiha Gökçen’in metro hattı yapılıyor. İstanbul Havalimanı metrosu yapılacak. Bir de bunları kattığınızda  biz hala yeni havalimanı için milyarlarca euro para harcıyoruz. Fayda, maliyet, zaman, ihtiyaç, güncellik bunların hepsi kocaman bir soru işareti” dedi.

“SİZE İHTİYACIMIZ YOK” CEVABI ALDIK

Yaşanan hava muhalefeti nedeniyle  binlerce insanın havalimanında mahsur kaldığını kaydeden İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

* Biz ilgisiz kalmadık, hassas davrandık. Biz bunu kamuoyuna açmadık. Aradık; gıda, barınma, nakil, ihtiyaçları konusunda ne yapabiliriz diye sorduk.

* ‘Size ihtiyacımız yok' cevabı alındığı için biz sadece bekledik. Ve günün sonunda bu terslik yaşandı.

* Talihsiz görüntülerdi. Bizim insanımıza olan sorumluluğumuzun yanı sıra birkaç saatliğine özellikle transfer yolcularının çokluğunu biliyoruz havalimanında.

*Birkaç saat bile bu şehirde kalmak zorunda  olan yolcuların  birkaç gün mağdur olması da bizim  hanemizde sıkıntılı bir pozisyon oluşturdu. Umarım bir daha yaşanmaz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA