23 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara1°C
  • Antalya10°C

EKONOMİK KRİZ ENDİŞESİ İLE DUBAİ İÇKİ YASAKLARINI GEVŞETTİ

Dubai, turistlerin devlet tarafından kontrol edilen mağazalarda alkol satın almalarına izin vermek için içki yasalarını gevşetti.

Ekonomik kriz endişesi ile Dubai içki yasaklarını gevşetti

26 Ekim 2019 Cumartesi 10:00

DUBAI, Birleşik Arap Emirlikleri - Dubai, turistlerin devlet tarafından kontrol edilen mağazalarda alkol satın almalarına izin vermek için içki yasalarını gevşetmiştir; Birleşik Arap Emirlikleri 10 yıl içinde alkol satışlarında ilk düşüşü gördü.

Gökdelenler şehri Dubai'de ziyaretçilerin içki içmelerine izin veren yeni yasalar, Arap Yarımadası'ndaki bu petrol zengini ülkeyi etkileyen genişleyen bir ekonomik krizin ortasında geldi. Böylece yasa turistlerin karşı karşıya kaldığı uzun süredir devam eden bilmeceyi de kapattı. Şehir devletinde bir bira içmek, şampanyalı bir brunch yasadışıydı.
 

dubai-004.jpgPazar araştırmacısı Euromonitor International, "Birleşik Arap Emirlikleri, hem tüketicilerin satın alma davranışlarındaki ve demografik verilerindeki değişikliklerin etkili olmaya başlamasından dolayı zorlu sorunlarla karşı karşıyadır" dedi.

Emirates'e ev sahipliği yapan Dubai, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa'ya ve Basra Körfezi boyunca kumsallardaki tatil yerlerine çekiyor. Turistler, klimalı alışveriş merkezlerinde kilometrelerce dolaşıyor. SUV'lar im çöl safirilerine katılıyor ve birçok restoranın keyfini sürüyor. Birçoğu buradayken bir şeyler de içer.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Birleşik Arap EmirlikleriInde, Orta Doğu çevresindeki diğer ülkelere göre, kişi başına kişi başına yıllık 3,8 litre (1 galon) alkol tüketimi buluruyor. BAE'nin yedi emirliğinden biri olan ve alkolü yasaklayan Sharjah'ta bile böyledir.

Alkol, özellikle devlet için büyük iş demektir. Bir şişe alkol için % 50 ithalat vergisi alınıyor. Ayrıca Dubai'de içki mağazalarından alımlarda % 30 ek vergi uygulanıyor. Hükümetin de sahibi olduğu Dubai Duty Free, geçen yıl sadece 9 milyon kutu bira, 3 milyon viski şişesi ve 1,5 milyon şişe şarap dahil olmak üzere havaalanı terminallerinden geçenlere 2 milyar doların üzerinde mal sattı. Gümrüksüz satışlar, sınırlı olmasına rağmen, hiçbir zaman alkol lisansı gerektirmiyor.

dubai-006.jpg
Hükümetin sahibi olduğu Emirates havayolu şirketinin iştiraki olan Maritime ve Mercantile International ve African & Eastern ülkenin iki büyük içki mağazası zinciridir.

Dubai'deki barlar ve gece kulüpleri neredeyse tamamen otellerin içinde veya otellere bağlı olarak çalışıyor. Hatta Dubai Uluslararası Havaalanı'ndaki içki makbuzları bile havaalanına bağlı bir otelden geliyor. Ancak bu kısıtlamalarla bile, alkollü içki satan tesisler Emirati hafta sonunun başlangıcında Perşembe geceleri, her zaman dolu görünüyor.

Yavaş yavaş, bu durum değişmeye başladı. Küresel enerji fiyatlarının düşmesi, Dubai'nin emlak piyasası değerinde % 30'luk düşüş ve ticari savaş korkuları şehirdeki işyerlerine yansıdı. Bir zamanlar do araçlar azaldı. Vitrinlerde satılan mallar azaldı.
 

Bu krizin alkol satışını bile etkilediği görülüyor. Euromonitor’a göre, toplam alkol satışları 2018’de 161.5 milyon litre (42.6 milyon galon), 2017’de 163.7 milyon litre’den (43.2 milyon galon) düşüş gösterdi. Ancak, bazı tüketiciler de daha yüksek fiyatlı kaliteli içki aradıklarından, turizm perakende fiyatlarının yüksek kalmasına yardımcı oldu.

Euromonitor, Dubai'nin gelecek yıl dünya Expo 2020 fuarına ev sahipliği yapacağını belirterek, "Seyahat ve turizm, Birleşik Arap Emirlikleri'nde en azından Expo 2020'ye kadar alkollü içeceklerin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaya devam edecektir. Expo 2020'den sonra satışlar, ülke içi demografik yapı ve =dinamiklerden daha fazla etkilenecektir"dedi.

Dubai Medya Ofisi ve Turizm ve Ticaret Pazarlama Bölümü yeni lisans programı hakkında yorum yapma taleplerine cevap vermedi. Ancak, turistleri düşünerek, yetkililer son yıllarda içki yönetmeliklerini gevşetmek için adımlar attılar. 2016'da Dubai , Müslümanların şafaktan gün batımına kadar oruç tuttuğu ve günahkar davranış olarak algılanan herhangi bir şeyden kaçındığı kutsal Ramazan ayı boyunca gündüz alkol satışlarını yasaklayan kuralları hafifletti . Önümüzdeki birkaç yıl içinde, İslami ay takvimi, Ramazan ayını kış aylarına yaklaştıracak, bu da sıcaktan etkilenmeden turistlere çekecek.

Alkol izinleri konusundaki yeni prosedür, turistlerin pasaportlarını gösterip Müslüman olmadıklarını ve yerel yasalara uyacaklarına dair bir taahhütte bulunduktan sonra Afrika ve Doğu ya da MMI mağazalarından ücretsiz olarak faydalanmalarını sağlıyor.

Bu durum Turistlerin ruhsatsız içki içmekle suçlayan polisler içeriyor ve

turistlerin içki içmeleri halinde kendilerini bulduğu Catch-22'yi bitiriyor. Alkol haberleri içeren yerel gazete hikayeleri bitiyor.

Bu arada, herhangi bir miktarda alkol içtikten sonra araç kullanmak, halka açık alanlarda olduğu gibi yasadışı sayılıyor. Son zamanlarda yayınlanan kılavuzlar, mağazalardan satın alınan herhangi bir alkolün yalnızca “odanızda veya dairenizde” içilebileceğini söylüyor.

Dubai’nin hukuk sistemi eleştirmeni, yeni yasaların Dubai’nin içme konusundaki katı yasalarının turistleri yanlış yönlendirebileceğini söylüyor.

Dubai'de avukatlık grubu Radha Stirling, " Ama aynı riskler eskisi gibi kaldı. Yeni yasa ile, lisansların verilmesiyle potansiyel gelir yaratır. Ancak insanları risk almadan alkol alabileceklerini ve tüketebileceklerini düşünmeleri konusunda yanlış yönlendirebilir" dedi. "

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA