23 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara1°C
  • Antalya21°C

EKER: GIDA SÜRECİ DENETLENECEK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'yi gıda konusunda AB standartlarına ulaştıracak "Gıda Güvenilirliği Sistemi"nin detaylarını açıkladı

Eker: Gıda süreci denetlenecek

13 Ocak 2012 Cuma 13:00

İSTANBUL -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'yi gıda konusunda AB standartlarına ulaştıracak "Gıda Güvenilirliği Sistemi"nin detaylarını açıkladı. Bakan Eker, taklit ürün üreten firmaların kamuoyuna açıklanacağını belirtirken, hayvanlara kötü muamele edenlere de para cezası uygulanacağını ifade etti.
Bakan Eker, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yürürlüğe giren yönetmeliklerle ilgili olarak detayları anlattı. İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Bakan Eker'in yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, TBMM Tarım Komisyonu üyeleri ile meslek örgütünün temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Mehdi Eker, gıda ve tarımın yeniden tesis edildiğini belirterek, "Tarım ve gıda insanlığın kalıcı ihtiyacıdır ve evrenseldir, modası geçmez. İnsanlık eskiden olduğu gibi gelecekte de gıda ve tarıma ihtiyaç duyacaktır. Gıdanın Türkiye için ayrı bir önemi var. Tarım ve gıda bir toplumun kültürünü teşkil eder. Dünyada yetişen 12 bin bitkiden 4 bini Türkiye'de yetişmektedir. 4 bin bitkinin korunması için gerekli çalışmaların yapılması gerekir. 83 yıldır cumhuriyet tarihinde bir Tarım Kanunu yoktu. Türkiye bizim dönemimizde Tarım Kanunu'na kavuştu. Bu aslında tarımı ne kadar ihmal ettiğimizin göstergesidir. Biz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın adını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak değiştirdik. Yeni bir kanun getirdik ve 102 yönetmelik çıkardık" diye konuştu.

mehdi-eker-gida2.jpg

"HANGİ ÜRÜN NEREDE İMAL EDİLMİŞ İZLEYECEĞİZ"
Çağdaş bireylere ulaşılması, sağlıklı ve hijyenik gıdalar tüketilmesi için getirdikleri kanun ve yönetmeliklerin çok önemli olduğuna değinen Bakan Mehdi Eker, "Denetim mekanizması geliştirdik. Avrupa Birliği (AB) ile yürüttüğümüz müzakereler içerisinde en belalı, en problemli, en sıkıntılı olan tarım ve gıdaydı. Tabii bu büyük bir haksızlıktı. Şu anda AB standartlarına uygun bir kanun çıktı ve o standartları rahat bir şekilde yakalayacağımızı gösteriyor. Tüketiciyle ilgili gıda faslını müzakerelere açıktı" şeklinde konuştu.
Bakan Eker, Türkiye'nin ticari olarak marka alanını gıdanın oluşturduğunu da vurgulayarak, hiçbir endüstriyel ürünün marka olarak gıdanın önüne geçemediğini söyledi. Topraktan tabağa kadar gıdanın geçirdiği süreci denetim altına aldıklarını anlatan Eker, şunları söyledi:
"Bu yeni yönetmelikle Tarım İl Müdürlükleri'nin yetkisi artırıldı. Gerekli durumlarda mülki amirlere gerek kalmadan il müdürlükleri gereken uygulamaları gerçekleştirecek. Acil tedbir gerektiren durumlarda kontrolörlerin ürünleri toplatma yetkisi olacak. Gıda alanında Risk Değerlendirme Daire Başkanlığı kuruldu. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleriyle ilgili eylem planı hayata geçiriliyor. İzlenebilirlik getiriliyor. Hangi ürün nerede imal edilmiş bunu izleyeceğiz."
"HAYVANLARA EZİYET EDENLERE CEZA UYGULANACAK"
Taklit ürün üreten firmaların, tüketicinin sağlığının korunması için bakanlık tarafından kamuoyuna açıklanacağını anlatan Bakan Eker, aynı şekilde toplum sağlığına önem veren firmaların da açıklanacağını vurguladı. "İyi ve kötüyü ayıracağız" diyen Bakan Eker, şunları söyledi:
"Hayvanlara kötü muamele, kesimlerde eziyet olmaması için yaptırımlar geliyor. Salgın hastalık gibi durumlarda acil eylem planları hazırladık. Ürünlerin etiketlerinde yazan şeyler okunmuyordu. Bunun artık en az 12 punto kullanarak yazılması kararını aldık. Sertifikası olmadan zirai ilaçlama yapanlara 2 bin ila 5 bin lira arasında para cezası uygulanacak. Bir de Alo 174 çağrı merkezimiz var. 2009 yılında kurduk. 500 binin üzerinde çağrı aldık. Toplumun katkısını bekliyoruz."
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hayvanlara kötü muameleyle ilgili bir soru üzerine de, "Çevre Bakanlığı'nın evcil hayvanlarla ilgili bazı önlemleri var. Biz bunlardan farklı olarak çiftlik hayvanlarını da kapsayan bir düzenleme getirdik. Para cezaları olacak. Eğer TCK'da yeri varsa da hapis cezası da gelebilir. Evcil hayvan satan yerlerde yani pet-shoplarda hayvanların konulacağı yerler için düzenleme getirdik. Örneğin 20 kilo olan bir köpeğin en az 4 metrekare yerde olması için düzenleme getirdik. Bununla ilgili denetimlerimiz artacak" dedi.
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA