04 Ekim 2024
  • İstanbul26°C
  • Ankara25°C
  • Antalya27°C

DÜNYAYI TARIMDA EŞİTLİK KURTARACAK

FAO Raporu’na göre tarımsal gıda sistemlerinde kadın eşitliği küresel ekonomiyi 1 trilyon dolar artırabilir, gıda güvensizliğini 45 milyon azaltabilir.

Dünyayı tarımda eşitlik kurtaracak

20 Nisan 2023 Perşembe 18:00

İSTANBUL- FAO Raporu’na göre tarımsal gıda sistemlerinde kadın eşitliği küresel ekonomiyi 1 trilyon dolar artırabilir, gıda güvensizliğini 45 milyon azaltabilir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Tarımsal Gıda Sistemlerinde Kadınların Durumu 2023 Raporu’nu yayınladı. Rapora göre, tarımsal gıda sistemleri küresel olarak kadınların en büyük işvereni ve birçok ülkede kadınlar için erkeklerden daha önemli bir geçim kaynağı oluşturuyor.  FAO’ya göre tarımsal gıda sistemlerinde kadın eşitliği küresel ekonomiyi 1 trilyon dolar artırabilir, gıda güvensizliğini 45 milyon azaltabilir.

ERKEKLERDEN DAHA  AZ KAZANIYORLAR

Patronlar Dünyası'nın yayınladığı değerlendirmeye göre rapor, küresel olarak çalışan kadınların yüzde 36'sının, çalışan erkeklerin ise yüzde 38'inin tarımsal gıda sistemlerinde istihdam edildiğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte, kadınların rolleri giderek marjinalleşme eğilimi gösteriyor, çalışma koşulları dünyanın hemen her yerinde erkeklerden daha kötü. Benzer şekilde, tarımda ücretli olarak çalışan kadınlar, erkeklerin kazandığı her bir dolara karşılık 82 sent kazanmaktadır.
Kadınlar ayrıca toprak üzerinde daha az güvenceye sahip, kredi ve eğitime daha az erişebiliyor ve erkekler için tasarlanmış teknolojiyle çalışmak zorunda. Tüm bu eşitsizlikler ayrımcılıkla büyüyor ve eşit büyüklükteki çiftliklerde kadın ve erkek çiftçiler arasında verimlilik açısından yüzde 24'lük bir cinsiyet farkı yaratıyor. Raporda tarımsal gıda sistemlerinin birçok ülkede kadınlar için erkeklerden daha önemli bir geçim kaynağı olduğunun altını çiziyor. 

İLK KAYBEDEN KADIN OLUYOR

Raporda, ekonomiler daraldığında, ilk önce kadınların işlerinin ortadan kalktığını belirtiliyor. Küresel olarak, tarımsal gıda sistemlerinin çiftlik dışı segmentlerindeki kadınların yüzde 22'si, erkeklerin yüzde 2'sine kıyasla koronavirüs salgınının ilk yılında işini kaybetti.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA