20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

DÜNYAYI SARSAN COVİD19’UN KÖKENİ RAKUN KÖPEKLERİ Mİ?

Çin’in Wuhan kentinde salgın sonrası aldıkları örnekleri inceleyen araştırmacılar buldukları yeni veriler üzerine salgının kökenlerinin pazarında satılan rakun köpeklerine bağlıyorlar

Dünyayı sarsan Covid19’un kökeni Rakun köpekleri mi?

17 Mart 2023 Cuma 23:00

WUHAN - Çin’in Wuhan kentinde salgın sonrası aldıkları örnekleri inceleyen araştırmacılar buldukları yeni veriler üzerine salgının kökenlerinin pazarında satılan rakun köpeklerine bağlıyorlar

Uluslararası virüs uzmanları ekibi koronavirüsü Çin'in Wuhan kentindeki bir pazarda, satılan rakun köpekleriyle ilişkilendiren genetik veriler bulduklarını. yüzyılın en kötü salgınını ateşlenmiş olabileceğine dair kanıt bulduklarını söylediler. Ramun köpeklerinin yasadışı yaban hayatı ticareti yapılan enfekte hayvan olduğu bildirildi.

Genetik veriler, Çinli yetkililerin yeni bir virüsün patlak vermesiyle bağlantılı olduğu şüphesiyle pazarı kapattı. Daha sonra, Ocak 2020'den itibaren Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarı'nın içinden ve çevresinden örnekler alındı. Alınan hayvan örnekleri inceledi. Araştırmacılar genellikle hayvan kafeslerini taşımak için kullanılan duvarları, yerleri, metal kafesleri ve arabaları temizledi.

Analize katılan üç bilim insanı, koronavirüs için pozitif çıkan örneklerde, uluslararası araştırma ekibinin hayvanlara ait genetik materyal bulduğunu ve bunların arasında rakun köpeğiyle eşleşen büyük miktarlar olduğunu söyledi.

rakun-kopekleri.jpgVirüsten ve hayvandan gelen genetik materyalin birbirine karışması, bir rakun köpeğinin kendisinin enfekte olduğunu kanıtlamıyor. Bir rakun köpeği enfekte olsa bile, hayvanın virüsü insanlara yaydığı net olmuyor. Başka bir hayvan virüsü insanlara bulaştırmış olabilir veya virüs bulaşmış birinin virüsü bir rakun köpeğine bulaştırmış olabileceği düşünülüyor.

Ancak analiz, rakun köpeklerinin tilkilerle akraba olan ve koronavirüsü bulaştırabildikleri bilinen tüylü hayvanlar olduğunu gösteriyor. Ayrıca virüsten genetik materyalin bırakıldığı yerde genetik imzalar bıraktığını ortaya koyuyor. Araştırmacılar, bu kanıtın, virüsün insanlara vahşi bir hayvandan bulaştığı senaryosuyla tutarlı olduğunu söylediler.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA