20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C
  • Antalya22°C

DÜNYAYI MAHVETMEDEN SEYAHAT ETMENİN 10 YOLU

Etik bir gezgin olup, dünyayı daha sorumlu bir şekilde keşfetmek ister misiniz? Imogen Lepere, gezegene saygı gösterirken iyi seyahat etmek için 10 ipucu paylaşıyor

Dünyayı mahvetmeden seyahat etmenin 10 yolu

02 Nisan 2023 Pazar 23:00

LONDRA- Gezegenimizi yaşatmak için iklim değişimi ile mücadele edenlere yardımcı olmak için seyahate çıkarken seçeneklerinizi değiştirmek, daha iyi bir gezgin olmanıza yardımcı olabilir. Dünya gezegeni kirletmeyecek araç üretimine yoğunlaşırken halen kullanılan uçaklar karbon emisyonlarına neden oluyor.

Turizm küresel olarak en çok gelir getiren ve her 10 işten birine fayda sağlayan sektör olarak vazgeçilmez bir hareket olarak görülüyor. Turizmden kazanç sağlayan toplulukların hassas ekosistemleri ve yaşam biçimlerini korumada iklimin çok önemli bir rol oynadığı biliniyor.

Seyahat, gezegenimizi daha güvenli, daha adil ve daha nazik bir yer haline getirmenin birçok yolundan biri olabilir. Turizm insanların ve doğanın uyum içinde geliştiği bir iştir.

Ancak seyahate çıkılan her saferde yapılacak bir yolculukta dünyayı kurtarmaya yardım etmek için neler yapılabileceğine bakalım.

The Ethical Traveler'da Imogen Lepere tarafından yazılan, Julia Murray tarafından çizilen dünyayı mahvetmeden dolaşmanın 100 yolu adlı yazıda “gezegeni korumak için” en çok nelere ihtiyaç duyulduğu anlatılıyor.
etik-tatil,-gezgin,-cevre.jpg

Tatil planlamanıza stratejik olarak yaklaşın, böylece gerçekten desteğinize ihtiyaç duyan bir yer seçebilirsiniz. Afet Turizmi kulağa iğrenç gelebilir ama bir doğal afetin veya terör saldırısının ardından, dolarlarınıza en çok ihtiyaç duyulduğu zamandır.
Olumsuz tanıtımla uğraşan destinasyonlarla bağlantı kurmak ve arkadaşlarınıza gerçek hikayeyi anlatmak da önemlidir, tabii bunu yapmak güvenliyse. Paranızın daha fazla anlam ifade ettiği diğer destinasyonlar, turizme büyük ölçüde bağımlı olanlardır. Plaj severlerin yerel ekonominin yüzde 90'ını desteklediği küçük Karayip Adaları Antigua ve Barbuda'yı ele alalım.

Yüksek sezona soğuk omuz verin

etik-tatil,-gezgin,-cevre-001.jpg

Daha düşük fiyatlar, daha az kalabalık ve daha sıcak bir karşılama, sezon dışında seyahat etmek için yalnızca birkaç nedendir. Aşırı turizmle mücadele eden noktalarda turizm endüstrisinin ihtiyaçlarının bir destinasyon için sürdürülemez hale geldiği noktada, su ve ulaşım gibi kaynaklara yerel halk için erişim zorlaşabilir. Düşük sezon harika bir atmosfere sahip olabilir.
Venedik'in ıssız arka sokaklarını Ocak ayının sisli gününde fotoğraflayın. Sabah saatleri, ısının yüksek ve düşük olduğu aylar arasındaki ısı farkı, size tercih edilen ortamı sağlayabilir. Örneğin, Girit'teki Kydoni Boğazı'nda yürüyüş yapmak, zeminin yabani bitkilerle kaplı olduğu ve sıcaklığın 21 santigrat derece olduğu Mayıs ayında çok daha keyiflidir.

Yeşil yıkamanın farkında olun
etik-tatil,-gezgin,-cevre-002.jpg

Daha pek çok insan sürdürülebilir bir gelecek yaratmayı önemsiyor ve harcadıkları her doların veya avronun yaşamak istedikleri türden bir dünya için bir oy olarak görülebileceğini anlıyor. Ne yazık ki, pazarlama departmanındaki kurnaz insanlar da bunu fark ettiler. turizm endüstrisindeki iletişimlerin 'yeşil yıkama' ile dolu olmasının nedeni budur.
Bunu destekleyecek istatistikler olmalıdır. Bir turizm operatörünün sosyal medya kanallarında yerel halktan hiçbir iz olmayışı, bağımsız işletmelerden söz edilmeyişi yeterli değildir. Seyahat planınızı yaparken Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG'ler) ile uyumlu oldukları iddiaları olmayan muğlak iddialara dikkat edin. Yapıyormuş gibi görünerek müşteri çekmek için bunu yapmayanlar olabilir. Daha fazla ayrıntı için şirkete sorun. Cevap alamazsanız, bunları o ülkenin turizm kuruluna bildirin ve detaylı bigi isteyin.

Bir amaç ile paketleyin

etik-tatil,-gezgin,-cevre-003.jpg

Çantanızın her köşesini aslında hiç giymediğiniz tatil kıyafetleriyle doldurmak cazip gelebilir. AAma okul malzemeleri için küçük bir yer bırakmak, kendinizi daha da muhteşem hissetmenizi sağlayacaktır.

Pack for a Purpose, gerçekten ihtiyaç duyulan malzemeleri getirebilmeleri için gezginleri seyahat yerlerindeki okullar ve topluluk projeleri ile buluşturuyor. Kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Her şeyi taşımak konusunda endişeli misin? Ambalajları çıkararak başlayın ve giysilerinizi katlamak için KonMari yöntemini kullanın.

Sade insanlardan biri ol
etik-tatil,-gezgin,-cevre-004.jpg

Uçakta özel yer meraklıları vardır. Uçmanız gerekiyorsa, yerinizin ekonomi bölümünde olduğundan emin olun. Araştırmalar, birinci sınıftaki yolcu başına düşen emisyonun, arkada oturan iyi insanlara göre dokuz kat daha fazla olabileceğini ortaya koyuyor. İş yolcularının verdiği zararını ekonomi sınıfındakilerin emisyonunun üç katı olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni, daha fazla insan artı, daha küçük bir alan işittir, daha fazla yakıt verimliliği olmasıdır.

Rayların üzerinde kalın
etik-tatil,-gezgin,-cevre-005.jpg

İnsanları Sidney ve Moskova çevresinde gezdiren trenler gibi elektrikli trenler, tipik olarak dizel eşdeğerlerine göre kilometre başına yüzde 35'e kadar daha az karbon üretiyor.

Hiç şüphe yok ki bir tren her zaman bir uçuştan daha karbon verimlidir. Ancak tüm trenler eşit yapılmamıştır. İnsanları Sidney ve Moskova'da gezdiren trenler gibi elektrikli trenler, tipik olarak dizel eşdeğerlerine göre kilometre başına yüzde 35'e kadar daha az karbon üretiyor.
Hollanda'da yolcu trenleri rüzgar enerjisiyle çalışıyor ve Şili'nin Santiago Metrosu çoğunlukla kendi güneş santraline güveniyor. Avrupa'da Almanya, yenilenebilir demiryolu seyahati söz konusu olduğunda başı çekiyor. Dünyanın ilk hidrojenle çalışan yolcu trenleri şu anda Buxtehude ile sahil kasabası Cuxhaven arasında günde birkaç kez sessizce hızlanıyor.

Yeşil enerjiye dönen otelleri destekleyin
etik-tatil,-gezgin,-cevre-006.jpg

Bir otel yeşil enerjili olduğunu konuşuyorsa, yenilenebilir enerji kullanmalıdr.
Otelin, enerjisinin büyük bir kısmının güneş, rüzgar veya hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklardan üretildiği anlamına gelir.
Pek çok otel bugünlerde iklim pozitif, yani kullandıklarından daha fazla enerji üretiyorlar.
Kopenhag'da butik bir kaçamak yeri olan Coco Hotel'in kendi güneş enerjisi çiftliği varken, Fransız Polinezyası'ndaki The Brando, enerji taleplerini yüzde 40'tan fazla azaltmak için deniz suyunun serinliğinden yararlanan öncü bir klima sistemine sahip. Şimdilik bu gerçekten harika bir gelişme olarak görülüyor.

Etik Airbnb alternatifleri
etik-tatil,-gezgin,-cevre-007.jpg

'Elbette oteller ve misafirhaneler harika ama ben bir destinasyonu yerel gibi deneyimlemek istiyorum' diye ağladığınızı duyar gibiyiz. Korkmayın, turizmle çok fazla uğraşmayan yerlerde ya da bütün bir daire yerine boş bir oda kiralıyorsanız Airbnb için sorun değil. Bununla birlikte, dikkate alınması gereken birçok başka böyle konaklama kiraayan platformlar vardır.

Favorilerimizden birkaçı şöyle:

Fairbnb, kısmen Airbnb'nin olumsuz etkilerinden endişe duyan bir Avrupa vatandaşları paneli tarafından geliştirildi. Ev sahipleri yerel olmalı ve her biri yalnızca bir mülk listeleyebilirken, platform ücretlerinin yüzde 50'si topluluk projelerine gidiyor.

Ecobnb, arabasız erişim, yüzde 100 yenilenebilir enerji, organik gıda ve atıklarının yüzde 80'inden fazlasının geri dönüştürülmesi dahil 10 kriteri karşılayan konaklama birimleri sunuyor. Yunanistan'ın Corinthia kentinde ıssız bir plaja bakan bir çiftlik evi ve organik sarmaşıklar arasında yuvalanmış bir Toskana villasını içeriyor.

Yerel birinden size etrafı göstermesini isteyin
etik-tatil,-gezgin,-cevre-008.jpg

Yerel rehber en iyi rehberlik yapandır. Köy çocuklarının dilek dilemeye gittikleri heykelleri, en sallantılı pastéis de nata'yı, Portekiz’de duvardaki delikten muhallebi tartları satan fırını, sert hava koşullarında sular altında kalan vadi, bir yüzeyin altına inebilmenin girişi, yanı sıra, yerel rehberler yoldaki beklenmedik tümseklerin üstesinden gelmek için daha donanımlıdır.

Yerel rehberleri mümkün olan her yerde destekleyin ve uluslararası bir operatör aracılığıyla rezervasyon yaptırıyorsanız her zaman işe alım politikalarını sorun. ‘Shiroube’, 3.000'den fazla şehri kapsıyor ve dile ve ilgi alanına göre yerel rehber aramanızı sağlıyor., “I Like Local”, Afrika ve Asya'da olumlu deneyimler için nehber rezervasyonu yapmanıza olanak tanıyan sürdürülebilir bir seyahat pazarıdır.

Yaban hayatına saygı gösterin
etik-tatil,-gezgin,-cevre-009.jpg

Bazı hayvanat bahçeleri ve akvaryumlar önemli araştırmalar yapıyor. Ancak onlara özgür ortamlar yaratılmalıdır. “Hayvanlar vahşi olmak için doğdu” diye şarkı vardır. Bırakın hayvanlara dokunmayı, yaban hayatına çok yaklaşma şansı sunan herhangi bir turizm operatöründen şüphelenmelisiniz.
Hepimiz Tayland'da Glastonbury'de müptelalardan daha fazla uyuşturucu tüketen kaplanların yanında poz veren insanların fotoğraflarını görürüz. Ya da Hindistan'da fillere binenleri izleriz. Hepsi sosyal medyaya uygun bir çekimin peşindedir. Ancak fillerin sırtında oturmaz kolay değildir, onlara binmek ciddi yaralanmalara neden olur. Görmeye geldiğiniz yaratıkların acı çekmesine katkıda bulunmayın. Bunun yerine, koruma yapan ve eğitimi destekleyen kar amacı gütmeyen kuruluşlar arayın.

Kaynak: The Ethical Traveler / Imogen Lepere / Julia Murray
Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA