19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

DÜNYANIN NAZAR BONCUĞU MEKE GÖLÜ HALA GÖZDE

Karapınar ilçesinde bulunan dünyanın nazar boncuğuMeke Gölü, suyu çekilmesine raımen sonbahar mevsiminde geziye çıkan turistlerin uğrak yerlerinden olmaya devam ediyor.

Dünyanın nazar boncuğu Meke Gölü hala gözde

03 Kasım 2023 Cuma 21:00

KONYA - Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan dünyanını nazar boncuğu Meke Gölü, sonbahar mevsiminde geziye çıkan turistlerin uğrak yerlerinden olmaya devam ediyor. İklim krizi nedeniyle gölün suyu çekilmiş ve kurumuş olmasına rağmen Alman çift, 2 boyunca doğa ile iç içe olmanın keyfini çıkardılar ve Konya'daki gölden kopamadılar.
Karapınar'da oturan ve TEMA Vakfı'nın 27 yıldır gönüllü temsilciliği ile bölgeye gelen turistlere gönüllü rehberlik yapan Musa Ceyhan, ''Gölümüz 'Dünya'nın nazır boncuğu' olarak biliniyordu. Kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle göl kurudu. Meke Gölü yer altı suları çekilmeden önce, masmavi gölümüz vardı. Çeşitli kuş türleri gelir, turistlerin uğrak yeriydi. Ancak kuruyunca ne kuşlar, ne de turistler gelmez oldu'' dedi.

meke-golu.png
meke-golu-003.jpg
Meke Gölü, suları çekilmeden önce uzaydan çekilen fotoğraflarında dünyanın nazar boncuğu gibi görülüyordu.

Musa Ceyhan Meke Gölü kurumaya yüz tuttukça kuşlarında gelmediğini belirterek şunları alattı: "Burada yer altı sularımızın muhakkak yükselmesi gerekiyor. Eğer Meke Gölü'nün eski canlılığına kavuşmasını istiyorsak suların muhakkak eski seviyesine gelmesi gerekiyor. Konya kapalı havzada yüzbinlerce su kuyusu var. Sular çekildikçe de haliyle burası da kurudu.
"Meke Gölü, yeraltı sularının çekilmesi ve kuraklık nedeniyle kurumasına rağmen, yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olmaya devam ediyor. Sonbahar mevsiminde ise karavanları ile seyahat eden yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Ancak suyun çekilmesi bizi üzüyor" dedi.

meke-golu.jpgAlmanya'dan yola çıkan turistler, birçok Avrupa ülkesini gezdikten sonra Türkiye'ye ulaştılar. İstanbul, Antalya ve Nevşehir'den sonra Konya'ya gelerek Meke Gölü'nde mola verdiler. Patricia ve Joel Beler çifti, Gerhard ve Gabı Haller çifti ile Ulrıke ve Michael Scharrer çifti, doğa ile iç içe olmak için 2 gün boyunca burada kamp yaptı.

meke-golu-001.jpgTürk misafirperverliğine hayran olduklarının altını çizen Alman çift Patrica ve Joel Beler, "1 buçuk yıl oldu ülkemizden ayrılalı. Bir çok Avrupa ülkesini gezdik. Ülke çok güzel. Her yerde güzel karşılanıyoruz. İnsanları çok iyi. Bizi misafir ediyor ve yemeklerini paylaşıyor. Bu özellikte insanı hiçbir Avrupa ülkesinde görmek mümkün değildir. Türkiye çok güzel, çok büyük bir ülke. Meke Gölünü daha önce buraya gelen arkadaşlarımız anlatmıştı. Kurumuş olsa da gölde sakin bir 2 gün geçirdik. Diğer Alman arkadaşlarımızla da burada tanıştık. Göl kuru olsa da bizi çok etkiledi. Gölün oluşumu araştırdık ve bize ilginç geldi" dedi.

meke-golu-002.jpg

Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluştu. Yeraltı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke'nin ortasında, 50 metre yükseklikte volkan konisi bulunuyor. Daha önce 12 metre derinliğinde su bulunan Meke Gölü, 2000'li yılların başından itibaren kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yer altı su seviyesinin her geçen gün azalması sonucu kurudu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA