19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara20°C
  • Antalya29°C

DÜNYANIN GÖZDESİ BRİTİSH MUSEUM'DA ESERLER ÇALINDI!

Eserlerin kaybı ve zararı olayından sorumlu olduğuna inanılan müze personeli işten çıkarıldı ve yasal işlemler başlatıldı

Dünyanın gözdesi British Museum'da eserler çalındı!

17 Ağustos 2023 Perşembe 11:30

LONDRA- İngiltere'de bulunan ve dünyanın en önemli müzelerinden biri olan British Museum'da değerli eserlerin kaybolduğu ve bir çok eserin zarar gördüğü bildirildi. British Museum'da meydana gelen olay, mücevherler, cam eserler ve altın gibi değerli objelerin depolardan kaybolduğu, çalındığı veya zarar gördüğü şeklinde açıklandı. Müze yetkilileri, söz konusu eserlerin hiçbirinin sergilenmediğini ve akademik araştırmalar için depolarda bulunduğunu vurguladı.

SORUMLU PERSONEL İŞTEN ÇıKARıLDı

Eserlerin kaybı ve zararı olayından sorumlu olduğuna inanılan müze personeli işten çıkarıldı ve yasal işlemler başlatıldı. Müze yetkilileri, bu olayın nadir görülen bir durum olduğunu belirtti ve bu tür olayların tekrar yaşanmaması için güvenlik önlemlerini artırdıklarını ifade etti.

british-museum-001.png

Müze Müdürü Hartwig Fischer ve British Museum Yönetim Kurulu Başkanı George Osborne, yaşanan olay nedeniyle üzüntülerini dile getirerek soruşturmanın başlatıldığını ve gerekli adımların atılacağını söyledi. Müze, polis ve bağımsız incelemeyle olayın ayrıntılarını araştırmaya devam ediyor.

George Osborne, bu olayın ardından çalınan eserlerin bulunması ve benzer olayların önlenmesi için önlemler alacaklarını ve hatalardan ders çıkaracaklarını belirtti. Müze, eser kaybı ve zarar olayının nasıl gerçekleştiğini anlamak ve gelecekte benzer durumların yaşanmasını engellemek amacıyla harekete geçti.

british-museum.png
POLIS VE MÜZE İNCELEMESI DEVAM EDIYOR

Londra Metropolitan Polisi ve British Museum yönetimi, söz konusu eserlerin kaybı ve zararıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini açıkladı. Hem polis hem de müze yetkilileri, olayın aydınlatılması ve sorumluların adalet önüne çıkarılması için işbirliği içinde çalışıyor.

halikarnassos-mozolesi.jpg

HALİKARNAS MOZOLESİ
Türkiye de Yunan ve Mısır sanatının sentezlendiği Halikarnas Mozolesi için İngiltere’den defalarca iade talebinde bulundu. Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, eserin Türkiye’ye iadesi için müze yetkililerine bir mektup yazarak, “Mozolenin, değerini ancak Bodrum’un masmavi gökyüzünde bulacağını” belirtmiş ancak “Mozolenin Bodrum mavisinde sergilenmesi için çalışmalara hemen başladık. Tüm sergi salonunu Bodrum mavisine boyadık” şeklinde bir yanıt almıştı.
Halikarnas Mozolesi‘nin kalıntıları 160 yılı aşkın zamandır İngiltere’de. İngiliz araştırmacı Charles Thomas Newton, 1856-1857 yıllarında Bodrum’da yaptığı kazı sonrasında bulduğu kabartmaları, Mausolos ve Artemisia’nın heykellerini, dört atlı arabanın parçalarını British Museum’a götürdü ve eserler halen orada sergileniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA