23 Aralık 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara8°C
  • Antalya11°C

"DÜNYANIN EN ÇOK ZİYARET EDİLEN AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAĞIZ"

Çanakkale Savaşları ve Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir: Amacımız hem yerli turizmde hem de yabancı turizmde üst seviyeye çıkmak ve burayı dünyanın en çok ziyaret edilen Açık Hava Müzesi haline getirmek" dedi.

"Dünyanın en çok ziyaret edilen Açık Hava Müzesi olacağız"

22 Ocak 2022 Cumartesi 16:00

ÇANAKKALE- Çanakkale Savaşları ve Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, alt ve üstyapı çalışmalarının devam ettiğini belirterek "Bizim amacımız hem yerli turizmde hem de yabancı turizmde üst seviyeye çıkmak ve burayı dünyanın en çok ziyaret edilen Açık Hava Müzesi haline getirmek" dedi. Kaşdemir, alanın özgün dokusunu ve doğasını bozmadan, ihya edildiğini de sözlerine ekledi...

Çanakkale Savaşları ve Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Olay`ı ziyaret ederek, Gazete İmtiyaz Sahibi Mehmet Özkurnaz ile karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. 5 yıldır Çanakkale Savaşları ve Tarihi Alan Başkanı olarak görev yapan İsmail Kaşdemir, Gelibolu Tarihi Yarımadası`nda yapılan çalışmalar, dış ülkelerle ilişkiler ve hedefleri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Kaşdemir, alanda yapılan tüm çalışmaların, alanın doğallığını ve özgünlüğünü koruyarak, ihya edildiğinin altını çizdi. Hedeflerinin, tarihi alanın dünyanın en çok ziyaret edilen Açık Hava Müzesi konumuna getirilmesi olduğunu ifade edilen Kaşdemir, "Bizim buradaki ana fikrimiz; Burasının dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi olacak. Koruyarak ve geliştirerek, özgün halini bozmadan, ihya ediyoruz. Karşısının imar planları da yapıldı, hiçbir yeri imara açmadan. Doğası ve özgünlüğü bozulmamış, ama ihya edilmiş bir açık hava müzesi olma yolunda ilerliyor..." dedi. 

canakkale-savaslari-ve-tarihi-alan.jpg"Dünyada, Çanakkale olarak çok çok iyi bir konumdayız"

Kaşdemir, "Çanakkale Tarihi Alan bölgesi, hem Türkiye için hem de dünya için çok önemli bir yer. Türk Milleti için ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok. Çünkü, `Çanakkale` dendiğinde, Türk Milletinin kalbi bir başka atmaya başlar. Çanakkale`de herkes birleşir. Çanakkale, Türk Milletinin ortak paydası, asgari müşterekidir. Çanakkale Savaşlarından kalan tarihi mekanlar, bizim için çok kıymetlidir. Çünkü hepsi, kahramanlık destanından birer hatıra eserdir. Burası, dünyada en iyi korunmuş savaş alanlarının başında geliyor. Biz gidip dünyayı da gezip gördük, bu alanda Çanakkale olarak çok çok iyi bir konumdayız. Biz de bu tarihi alanları, tarihi mekanları, orijinalliğini bozmadan, çevreye duyarlı ve üst düzeyde hassasiyet göstererek, tarihe saygılı bir biçimde, yeniden ayağa kaldırıp, gelen ziyaretçiye açmak istiyoruz. Bunu da peyderpey yapıyoruz. Burası, şuanda dünyanın en çok ziyaret edilen Açık Hava Müzesi olma yolunda ilerliyor. Bizim de böyle bir hayalimiz var. Biz, pandemiden hemen önce 3,5 milyon yıllık ziyaretçi sayısına ulaşmıştık, ki bizim hedefimiz 5 milyon ve daha sonra 10 milyon, nihai olarak da burayı görmeyen Türk evladının kalmamasıdır. Bir gün inşallah buna ulaşacağız. Tabi bununla birlikte, istiyoruz ki buraya yabancı turist de gelsin, çünkü 20`den fazla ülkenin hatırası var burada. O dönem savaşmış, buraya asker göndermiş, savaş döneminde burada bulunmuş, 20`den fazla ülke burayla ilgili, alakalı... Bu durum da aslında önemli bir hedef kitle yaratıyor. Biz sık sık onlarla temas kuruyor, onarı ziyaret ediyoruz. Gerek fuarlarda, gerek o ülkelere giderek ve gerekse büyükelçilikler üzerinden temas kurmaya çalışıyoruz. Yani hem Türk Milletinin bütün evlatlarını buraya getirmek istiyoruz, hem de dünyadan çok sayıda yabancı turistin buraya gelmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bizim bir hedefimiz ve hayalimiz var; burası dünyada en çok ziyaret edilen açık hava müzesi olacak" dedi. 

canakkale-savaslari-ve-tarihi-alan-001.jpgcanakkale-savaslari-ve-tarihi-alan-001.jpg"Pademide kitlesel ziyaret düştü, ama bireysel ve aile olarak ziyaretler arttı"

"Pandemide özellikle kitlesel turizmde bir düşüş oldu" diyen Kaşdemir, "Ama bir sevindirici nokta var; İki yıldır, pandemi sürecinde, kitlesel grup ziyaretleri olmadı ama, bireysel ve aile ziyaretleri çoğaldı. Bu bizim için çok kıymetli, çünkü bütün aileler, çocukları ile buraya geldi. Bu da bizim için çok sevindirici. Demek ki, insanların aklına şu geliyor; aileler evlerinde konuşurken, `nereye gidelim?` sorusunda artık, ilk akla gelen yerlerden biri de Çanakkale oldu. Biz de gelen ziyaretçiyi tatmin etmek için, tarihe yolculuk yaptırmak için de çalışmalar yapıyoruz, müzelerimizin sayısını artırıyoruz, restorasyonlarımız çok iyi gidiyor, bununla birlikte `Çanakkale ruhu` duygusunu verecek çalışmalarımız oluyor; tematik müzeler, siperlerin açılması gibi çalışmalar yapıyoruz, törenlerimizin sayısını artırıyoruz gibi... Bunlar yetmiyor, buraya gelemeyenler için ise, bir mobil müze ile Türkiye`yi karış karış, ilçe ilçe dolaşıyor. Buraya gelemeyenlerin ayağına biz gidiyoruz. Böylelikle, hem gelemeyenlere biz gidiyoruz, ama bir taraftan da Türkiye`nin her yerinde, vatandaşlarımızda Çanakkale`ye gelme isteği uyandırıyoruz. Mobil müzeyi gören, ziyaret eden her insan, `biz Çanakkale`ye gitmeliyiz` diyorlar. Biz de bunun farkındayız. Dolayısıyla Çanakkale gibi, ülkenin ortak değeri olan bu kıymetli alanı hem koruyor, hem de geliştiriyoruz. Bizim amacımız bu. Göreceksiniz, UNESCO kriterlerine uygun olarak da çalışıyoruz ve buranın dünyada en çok ziyaret edilen bir Açık Hava Müzesi haline gelmesi için çaba harcıyoruz" ifadelerine yer verdi. 

canakkale-savaslari-ve-tarihi-alan-.jpg"Dalış turizmi lokomotif destinasyonumuz olacak"

Sualtı Parkı ile dalış turizmi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Kaşdemir, "Tabi tarih turizminin yanında, bir de dünyada en çok ses getiren turizm çeşitlerinden biri de dalış turizmidir. Biz de bu konuda Sualtı Parkı oluşturduk. Bu dünyada ilk. Çok da ilgi gördü. The Guardian, New York Times, Reuters gibi dünyanın en büyük basın kuruluşları sayfalarca yazılar yazdılar. Ümit ediyorum ki, pardemi süreci bittiği anda burası, dünyada dalış turizminde en üst sıralardaki yerini alacak. Çünkü dalış camiası müthiş dönüşler yapıyor. Çanakkale`de yapmış olduğumuz bu Sualtı Parkı ve dalış çalışmasıyla sadece Çanakkale`ye değil, Türkiye`ye çok önemli bir hizmet kazandırdığımızı düşünüyoruz. Dolayısıyla dalış turizmi de bizim için lokomotif bir destinasyon olacak. Dediğim gibi pandemi bittiği andaki o yoğunluğa da biz hazırız. Tabi bu süreçte, yollarımızı, restorasyon, altyapı, üst yapı çalışmalarımızı, törenlerimizi devam ettiriyoruz. Alan Başkanlığı Kurumu da artık iyice oturdu, kurumsallaştı. Çok nitelikli bir kurum haline geldi. Çok iyi bir ekibimiz, iyi bir takımımız var. Bizi çok destekleyen bir halk var. Dolayısıyla bu kadar çok olumlu unsurun bir araya geldiği yerde başarı da kaçınılmaz olacaktır. Başarılı bir süreç yönettiğimizi düşünüyoruz. `Çanakkale` dendiği zaman da dünyada en çok bilinen bir yer haline gelmeyi umut ediyoruz..." dedi. 

canakkale-savaslari-ve-tarihi-alan-.JPG"Çanakkale, tam anlamıyla bir Açık Hava Müzesi konseptine bürünüyor"

"Biz 20`den fazla ülke ile ilgili olduğumuzu biliyoruz" diyen Kaşdemir, "Bütün ilişkilerimizi sürdürüyoruz; Her büyükelçi ile temas kuruyoruz, onlar bize geliyor, karşılıklı heyetlerimizi birleştiriyoruz, biz gidiyoruz, ziyaretler yapıyoruz, fuarlara katılıyoruz... Mesela, Kanada`nın askerleri Newfoundland ve Labrador bölgesi var, nasıl Anzac`lar buraya gelmişse savaşmaya, oradan da askerler gelmiş. Gelibolu onlar için çok kıymetli, çok önemli bir yer. Onlar burada bir Karibu Geyiği yapmak istediler. Biz de onlara izin verdik. Şimdi biz de Kanada`ya bir Çanakkale Abidesi dikiyoruz. Karşılıklı protokoller imzalandı. Dolayısıyla artık onların da burada bir unsuru, bir hatırası olacak. Bizim de Kanada`da, Kanada`nın kuzeyinde bir Çanakkale Abidemiz olacak. Bunun gibi örnekler var; Bosna mesela, savaşta Çanakkale`de bizim yanımızda savaşan Boşnak askerler için bir anıt yapılıyor. Macarlar burada bir anıt yaptı. Tabi bunların hepsi Dışişleri Bakanlığımızın ve Hükümetimizin görüşleri alınarak yapılıyor. Zaten Ancak`lar hep buraya geliyorlar, biz oralara gidiyoruz. Fransızlarla görüyoruz, İngilizlerle görüşüyoruz. Kısacası, bütün Türk Milleti buraya gelsin istiyoruz, ama aynı zamanda yabancı ülkelerden de insanların buraya gelmesini, zaman geçirmesini istiyoruz. Çanakkale, tam anlamıyla bir Açık Hava Müzesi konseptine bürünüyor" ifadelerini kullandı. 

"Çocuklarımız Çanakkale Kahramanlarını öğrenecek"

Kaşdemir, son olarak, "Bizim bir hayalimiz daha vardı; onu da gerçekleştirmek üzeriyiz, hatta gerçekleştirdik. Bütün çocuklara, Çanakkale Kahramanlarını hikaye şeklinde anlatmak... Bunun için Milli Eğitim Bakanlığımızla protokol imzaladık, kitaplar basılıyor. 20 Çanakkale Kahramanını, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, hepsinin ayrı kitabı olan setler hazırlıyoruz. Çocuklarımızın, Çanakkale karakterlerini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Seyit Onbaşı gibi kahramanlarını, hikaye şeklinde öğrenecekler. Bu da bizim için çok önemli, gurur verici bir çalışma oldu. Türk çocuklarının bu kahramanları okuyarak büyümesini, onları öğrenmesini istiyoruz. Bu önemli bir çalışmaydı bizim için" ifadelerine yer verdi.
 

Kaynak: Çanakkale OLAY, Mehmet Özkurnaz,Seçkin Sağlam
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA