20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C
  • Antalya22°C

DÜNYANIN EN BİSİKLET DOSTU 10 ŞEHRİ

Avrupa şehirleri, özellikle kaliteli bisiklet yolları ve çok sayıda "bisiklet edilebilir" gün içeren hava koşulları sayesinde listenin başında yer aldı.

Dünyanın en bisiklet dostu 10 şehri

28 Aralık 2022 Çarşamba 13:30

LONDRA- Küresel Bisiklet Şehirleri Endeksi, dünyanın en bisiklet dostu 90 şehrini sıralamak için her yıl bisiklet yollarını, hırsızlık oranlarını ve uygun hava günlerini hesaba katar.

Bisiklet tutkunları, kalabalık toplu taşıma araçlarının veya trafik sıkışıklığının dezavantajları olmadan bir şehrin cazibesini hissederek bir bisiklet yolunda hızla ilerlemenin ne kadar özgürleştirici bir his olduğunu bilirler.

Ve dünya çapında hükümetler karbon emisyonlarını azaltmaya çalışırken, giderek daha fazla şehir insanları arabaları terk etmeye teşvik ediyor ve bunun yerine bisiklete binmelerini kolaylaştırıyor.

Ama orada en bisiklet dostu şehirler hangileri? Bu yılki Küresel Bisiklet Şehirleri Endeksi'ne göre ezici bir çoğunlukla Avrupa'dalar .

bisiklet-dostu-.jpgDünyanın bisiklet ulusu: Hollanda kendisini bisiklete uygun bir ülke olarak nasıl yeniden tasarladı?

Dijital sigorta şirketi Luko, dünyadaki 90 şehri inceledi ve altı ana parametreye göre sıraladı: bisiklet kullanıcılarının yüzdesi, hava koşulları, suç ve güvenlik (kazalar ve bisiklet hırsızlık oranları gibi), altyapı, bisiklet paylaşım fırsatları ve özel “arabasız günler” gibi olaylar.

Nihai sonuçlar, 0'dan 100'e kadar bir ölçekte sunulur; burada puan ne kadar yüksek olursa, şehir o kadar bisiklet dostu olur.

Avrupa şehirleri, özellikle kaliteli bisiklet yolları ve çok sayıda "bisiklet edilebilir" gün içeren hava koşulları sayesinde listenin başında yer aldı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde hiçbir şehir ilk 10'a, hatta ilk 20'ye girmedi, ancak bazıları listedeki 90 şehir arasında yer aldı: San Francisco (39. sırada), Portland (41), Seattle (50), Washington DC ( 53), Los Angeles (57), Boston (61 - ilginç bir şekilde Londra'nın bir sıra önünde), New York (67), Chicago (71) ve Detroit (72).

İşte bisikletçiler için dünyanın en iyi 10 şehri

10.-hannover,-almanya.jpg10. Hannover, Almanya

Aşağı Saksonya'daki Alman şehri muhteşem parklara sahiptir, bu yüzden onları bisikletle kontrol etmekten daha iyi bir yol var mı? Hannover, kaliteli altyapısı ve “arabasız günler” de dahil olmak üzere bisiklete binmeyi teşvik eden etkinlikler sayesinde bu yılki sıralamada en üst sıralara yerleşti. Almanya'nın Hannover şehri, 2022 Küresel Bisiklet Şehirleri Endeksi'nde 10. sırada yer alıyor

9.-bremen,-almanya.jpg
9. Bremen, Almanya

Bremen, çok düz arazisi ve şehri boydan boya geçen ve onu yakındaki diğer kasabalara bağlayan bisiklet yolları ile Almanya'daki bisiklet tutkunları için bir başka popüler şehirdir. Bremen aynı zamanda Neustadt bölgesinde, hız sınırının 30 km/s olduğu, bisikletlerin öncelikli olduğu ve yan yana bisiklete binilmesine izin verilen bir mahalle olan tüm bir “bisiklet bölgesine” ev sahipliği yapan ilk Alman şehridir.

8.-bern,-isvicre.jpg
8. Bern, İsviçre

Endekse göre, İsviçre başkenti kaliteli bisiklet altyapısına çok yatırım yaptı, özellikle bisiklet paylaşımında yüksek puanlar alıyor ve düzenli olarak "arabasız günler" düzenliyor. Şehir ayrıca bisikletçiler arasında çok düşük bir ölüm oranına sahip. İsviçre'deki Bern, bisiklet paylaşımında özellikle yüksek puan alıyor
7.-hangzhou,-cin.jpg

7. Hangzhou, Çin

İşte ilk 10'da beklenmedik bir görünüm: Sıralamanın en üst kademesinde yer alan Avrupa dışındaki tek şehir olan Çin'in Hangzhou şehri, nüfusunun yüzde 30'unu bisikletçilerden alıyor ve bisiklet paylaşımı söz konusu olduğunda çoğu rakibinden daha yüksek puan alıyor. Çin'in Hangzhou şehri, Canva küresel sıralamasında ilk 10'a girmeyi başaran Avrupa dışındaki tek şehirdir.

6.-malmo,-isvec.jpg
6. Malmö, İsveç

İsveç'in Malmö şehri, kaliteli altyapı ve bisiklet sürmeyi teşvik eden düzenli etkinlikler sayesinde bisikletçiler arasında özellikle düşük bir ölüm oranına sahiptir.

5.-amsterdam,-hollanda.jpg5. Amsterdam, Hollanda

Belki de Hollanda başkentinin bu sıralamada birinci olmasını bekliyordunuz, ancak güvenlik puanı onu geride tutuyor olabilir: Amsterdam, her 100.000 bisikletçi için 1.000'den fazla kazaya ev sahipliği yapıyor. Bu, en yakın rakibi Kopenhag'dan neredeyse beş kat daha fazla.Bisikletinizde: Hepimiz Hollandalılar gibi bisiklet sürseydik, küresel emisyonlar yaklaşık 700 milyon ton düşerdi

4.-kopenhag,-danimarka.jpg
4. Kopenhag, Danimarka

Danimarka'nın başkenti sadece bisikletçiler için daha güvenli değil, aynı zamanda düşük hırsızlık oranı ve “arabasız günler” sayesinde bisikletler için de daha güvenli. Şehir, bisiklet altyapısına çok yatırım yapıyor ve bisiklete binen sakinlerin çoğu, uzun ve çetin Danimarka kışı boyunca bunu yapmaya devam ediyor. Danimarka'nın başkenti Kopenhag, bisiklet tutkunları için güvenli bir şehir ve yerel halkın çoğu mevsim ne olursa olsun bisiklet sürmeye devam ediyor

3.-anvers,-belcika.jpg
3. Anvers, Belçika

Belçika liman kenti, özel bisiklet yollarında güçlü bir puan almıyor, ancak güçlü bir bisiklet paylaşım sistemi ve "arabasız Pazar" etkinlikleri, burayı bisikletçiler için tartışmasız bir şekilde kolaylaştırdı. Avrupa'da bisiklet sürerken Arnavut kaldırımlı sokaklar kaçınılmazdır, ancak Belçika'nın liman kenti Antwerp bisiklet severler için harikadır

2.-munster,-almanya.jpg
2. Münster, Almanya

Alman şehri, sakinlerinin yüzde 39'undan fazlası günlük olarak bisiklet kullanmasına rağmen, düşük bir bisiklet ölüm oranına sahip. Munster ayrıca düzenli olarak bisiklet sürmeyi teşvik eden etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.


1.-utrecht,-hollanda.jpg

Bu yılki sıralamanın zirvesinde Hollanda'nın Utrecht şehri var. Şehir, bisiklet altyapısı ve hava koşulları açısından yüksek puanlara sahip ve nüfusunun yarısından fazlası (yüzde 51) günlük yaşamda bisiklet kullanıyor. Hollanda'daki Utrecht'in merkezinden geçen Oudegracht veya "eski kanal" çevresinde bisikletle dolaşmak büyük keyif verir.
 

Listedeki İngiltere şehrinin en yüksek sıralaması, düşük hırsızlık ve iyi altyapı için yüksek puan alan 43,76 puanla listede 15. sırada yer alan Bristol'dür. Bundan sonra, bir sonraki İngiliz girişi, 90 üzerinden 54. sırada yer alan Edinburgh'dur.

Fransa ilk 10'a giremezken, Strasbourg 11 ve Bordeaux 12 olmak üzere iki şehir kıl payı kaçırdı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA