21 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara16°C
  • Antalya17°C

DÜNYADA COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN PAZAR PAYI 250 MİLYAR DOLAR

MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör,  Coğrafi işaretler, AB’ye yılda 75 milyar dolar katma değer sağlıyor. Sağlanan bu gelirlerde Fransa ve İtalya da lider konumda. Ülke olarak bizimde bu gelirden önemli bir pay almamız gerekiyor” dedi.

Dünyada Coğrafi işaretli ürün pazar payı 250 milyar Dolar

28 Aralık 2023 Perşembe 15:03

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO)Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı'nın (YÜCİTA) hazırladığı Yüci Dergi'nin 3. sayısının lansmanına katıldı.
YÜCİTA’nın çok önemli bir görevi icra ettiğini ve Türkiye’de yöresel ürünleri koruyabilmek için çaba harcadığını belirten Başkan Güngör, “YÜCİTA yöresel ürünlerimizi koruyabilmek için ideal bir Coğrafi İşaretler sisteminin kurulabilmesi, yöresel ürünlere değer kazandırılarak sürdürülebilir kırsal kalkınmanın desteklenmesi ve kültürel ve biyolojik çeşitliliğin korunması konusunda çaba harcamaktır. YÜCİTA’nın hazırladığı YüciDergi'nin “Gourmand Award”da dünyanın en iyi 2. dergisi ödülünü alması nedeniyle gurur duyduk. Gönüllülük esası ile çalışıp ülkemize değer katan YÜCİTA nın kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioglu ve ekibi kutluyorum. Emekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu. Başkan Güngör, yöresel ürünler ve coğrafi işaretlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

matso-baskani-seydi-tahsin-gungor,-013.jpgCOĞRAFİ İŞARETLER VE YÖRESEL ÜRÜNLER TARİHİMİZİ VE KÜLTÜRÜMÜZÜ YANSITIYOR

MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, yöresel ürünlerin önemine vurgu yaparak, ülkemizin her bir köşesinde yetişen coğrafi işaretli ürünün başlı başına bir değer olduğunu ve bu ürünlerin tarladan sofraya gelene kadar kendine özgü bir hikayesinin olduğunu, tarihsel geçmişi ve yaşanmışlıkları barındırdığını belirtti.

matso-baskani-seydi-tahsin-gungor,-014.jpgCOĞRAFİ İŞARETLER VE YÖRESEL ÜRÜNLER ÜLKEMİZE KATMA DEĞER SAĞLIYOR

Dünyada 10 bini aşkın coğrafi işaretli ürünün bulunduğunu ve pazarın büyüklüğünün 250 milyar dolar civarında olduğu kaydeden MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör,  Coğrafi işaretler, AB’ye yılda 75 milyar dolar katma değer sağlıyor. Sağlanan bu gelirlerde Fransa ve İtalya da lider konumda. Ülke olarak bizimde bu gelirden önemli bir pay almamız gerekiyor” dedi.

Artık son yıllarda ülkemizde de coğrafi işaretin öneminin anlaşılmaya başlandığını vurgulayan Başkan Güngör, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı Oda ve Borsaların başı çektiği başvurularda tescilli ürün sayısının giderek arttığını belirtti.

Dünya’da tüketici tercihlerinin artık özellikle coğrafi ürünlere kaydığını ve tüketicilerin bu ürünleri mümkünse gelip bulunduğu yöreden almak istediklerini belirten Güngör, coğrafi işaretli ürünlerin ülke ekonomisine sağladığı katma değerin yanı sıra ülke turizmine de büyük ölçüde katkı sağlayacağını söyledi.

matso-baskani-seydi-tahsin-gungor,-015.jpgMATSO OLARAK MANAVGAT ALTIN SUSAMIN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDIK

Manavgat’ın bir değeri olan Manavgat Altın Susamın MATSO olarak coğrafi işaret tescil aldıklarını ve her mecrada ürünü tanıtmaya çalıştıklarını belirten Başkan Güngör, Manavgat’ın diğer coğrafi ürünleri için yeni başvurularda bulunulduğunu Türk Patent ve Marka Kurumunda değerlendirme sürecinde olduğunu belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA