05 Kasım 2024
  • İstanbul11°C
  • Ankara10°C
  • Antalya23°C

DÜNYA TURİZMİNİN YENİ TEHLİKESİ “AŞIRI TURİZM” KORKUSU ADALARI SARDI

Dünya Ekonomik Forumu’nun son Seyahat ve Turizm Rekabet Edebilirlik Raporu her yıl 110.000 kişinin Faroe Adaları'nı turist olarak ziyaret ettiğini ve çevre tahribatına yol açtıkları örneği veriliyor.

Dünya turizminin yeni tehlikesi “aşırı turizm” korkusu adaları sardı

18 Mayıs 2019 Cumartesi 16:00

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- 
Dünya turizmi için ülkelerin büyük tehlike olarak gördüğü “Overtourism”, aşırı turizm, dünyanın çok ziyaret edilen en iyi yerleri için tehlikeli bir sorun haline geliyor. Ülkeler çeşitli kısıtlamalarla bu akını engellemeye çalışırken Dünya Ekonomik Forumu’nun son Seyahat ve Turizm Rekabet Edebilirlik Raporu ülkelerin, çok fazla ziyaretçinin yükünü çözmek için bir cevap bulamadığını gösteriyor.
turist-go-home.jpg

faroe-adalari.jpg

ŞEHİR TAHRİBATI VE DOĞAL YAPININ BOZULMASI

Dünya Ekonomik Forumu’nun son Seyahat ve Turizm Rekabet Edebilirlik Raporu'ndan derlediğimiz bilgilere göre  her yıl 110.000 kişinin Faroe Adaları'nı turist olarak ziyaret ettiğini ve çevre tahribatına yol açtıkları örneği veriliyor. Tahribatı engellemek için dünyadan 100 gönüllünün adalara gelerek bölgeyi düzenlediği belirtiliyor. Avrupa'da Bercelona, Venedik başta olmak üzere bir çok şehir aşırı turistin, şehirlerin tarihi dokusunu tahrip ettiğini belirterek önlemler almaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda Yunan adaları İngiliz turistlere taşkın hareketleri nedeniyle sosyal yaşamı bozdukları için kısıtlama uyguluyordu. Ancak son yıllarda giderek gelişen turist 'Overtourism" denilen yeni tehlikeyi yarattı. Şehirler tarihi yapıyı korurken, bu kez doğal yapıya sahip bulunan Okyanus Adaları'da cevre tahribatını öne sürerek önlemler almaya başladılar. Türkiye giderek kaliteli, para bırakan, ülke ekonomisine büyük katkı veren gerçek turisti kaybederken, diğer ülkelerde artan turist sayısını ise gıpta ile izliyoruz.

turist-012.jpg

faroe-adalari-002.png

turist-go-home.pngDünya Ekonomik Forumu Rapor “Ancak, gelecekte, Faroe Adaları’nın öncülüğünü yaptığı gibi, gidilecek yerlerin ziyaret edilmesi için ziyaretçilerden yardım isteyen başka yerler göreceğiz. Turizm 2017 yılında küresel ekonomiye 8,2 trilyon dolar katkıda bulundu. Çok sayıda iş yarattı ve dünya genelinde ekonomik büyüme ve gelişmeye katkı sağladı. Önümüzdeki dönemde sektörün büyümeye devam etmesi bekleniyor” denildi.

asiri-turizm.jpg

faroe-adalari.png

Grafikte gösterildiği gibi, birçok şehir ziyaretçi kitlesini kontrol altına almak için mücadele ediyor. Turizmin yerel vatandaşların yaşamları üzerindeki aşırı ve olumsuz etkilerine ve diğer ziyaretçilerin deneyimine odaklanan, aşırı turizm üzerine çeşitli tanımlar oluşturuluyor.

FAROE ADALARI’NA TURİST AKINI

Kuzey Atlantik'te İskoçya ve İzlanda arasındaki dağlık Faroe Adaları her yıl yaklaşık 110.000 ziyaretçi ağırlıyor. Sakinlerinin sayıca az olduğu bir yerde, çok sayıda insan adalara geliyor.Ancak bu ziyaretlerin yoğunluğu nedeniyle doğal ortamda bozulmalar görülmeye başlanıyor.Engebeli ve seyrek nüfuslu, Faroe Adaları'nın açık hava ve doğal ortam arayışı içindeki turistler için neden bir çekiliş haline geldiğini görmek zor olmuyor.

OVERTOURISM TEHLİKESİNE KARŞI 100 GÖNÜLLÜ

Bir bölgenin kapasitesinin üzerinde turist alması denilen “Overtourism” şeklindeki kalabalık turist akını dünya genelinde şehirlerin tahribatna yol açtığı için için büyük bir sorun haline gelmeye başladı. Bu nedenle Nisan ayında Faroe Adaları gibi dünyanın en popüler turistik yerlerinin bazılarının onarımı ve geleceğe dönük olarak yardım edilmesi için dünyanın dört bir yanından 100 gönüllü işe koyuldu. Gönüllüler bir hafta boyunca bakım yaptılar. Gezilen bir kaç kilit alanı kapattılar. Engebeli alanlarda yürüyüş yolları belirleyerek,işaretler diktiler ve antic taş yapıları onardılar.
Gönüllüler ayrıca yerel yiyecek ve içecekleri tatmak ve geleneksel danslara katılmak için çabaladılar. Bütün bu çalışmalar sürerken Faroe Adaları, gelecek yıl tekrar gelmek için başvuru istilasına uğradı.

overtourism-.jpg

DİĞER ADALARDA ALINAN ÖNLEMLER


Antarktika ve Galapagos Adaları gibi hassas habitatlar, sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla, yolcu gemilerinin büyüklüğü ve göze çarpan insanların sayısı konusunda kısıtlamalar getiriyor.
Peru’nun İnka patikası mevcut trekking izinlerinin sayısını sınırlıyor ve Ruanda sınırları ise dağ gorillerini görmek için gelenlerin sayısını kısıtlıyor.


 

Kaynak: Dünya Ekonomik Forumu
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA