19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

DUBAİ, 2023'TE PANDEMİ ÖNCESİNİN TURİST SAYISINI AŞABİLİR

Dubai, Şubat ayında 2019'a göre %7 artışla 1,63 milyon ziyaretçiyi ağırlayarak yıla "güçlü bir başlangıç" kaydetti.

Dubai, 2023'te pandemi öncesinin turist sayısını aşabilir

01 Mayıs 2023 Pazartesi 10:00

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
DUBAİ / BAE -
Yeni bir rapora göre Dubai, artan turist akışının ardından bu yıl pandemi öncesi yıllık uluslararası ziyaretçi sayısını geçebilir . Şubat ayında 2019'a göre %7 artışla 1,63 milyon ziyaretçiyi ağırlayarak yıla "güçlü bir başlangıç" kaydetti. Dubai'nin turizm sektörü güçlü bir şekilde toparlandı. Dubai Ekonomi ve Turizm Bakanlığı'nın son verilerine göre emirlik, 2023'ün ilk iki ayında 3,1 milyon ziyaretçiyi ağırladı.

Emirates NBD tarafından yapılan bir değerlendirmeye göre, Ocak ayında ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 50 arttı ve 2019'daki salgın öncesi seviyelerin yüzde 9 altında kaldı.

Bununla birlikte, Şubat ayında Dubai'nin turizmi, 2019'a göre yüzde 7 ve bir önceki yıla göre yüzde 35 artışla 1,63 milyon ziyaretçiyle salgın öncesi seviyeleri aştı.

Yıla güçlü başlangıç, Dubai turizminin 2019'da 16,7 milyon olan rekor ziyaretçi sayısını geçebileceğine dair umut verici işaretler gösteriyor.

dubai,.jpg

Emirates NBD Pazartesi günü yayınladığı bir raporda, "Yıl için güçlü başlangıç, Dubai turizminin 2019'daki 16,7 milyonluk rekor ziyaretçi sayısını geçebileceğine dair umut verici işaretler gösteriyor" dedi.

Emirlik ekonomisinin önemli bir ayağı olan turizm sektörü, koronavirüs kaynaklı yavaşlamadan güçlü bir şekilde toparlandı .

DET istatistiklerine göre Dubai, 2022'de 14,36 milyon uluslararası ziyaretçi kaydetti ve 2019'daki 16,73 milyon turiste yaklaştı.

Dubai ayrıca Euromonitor tarafından geçen yıl en iyi 100 şehir destinasyonunu ortaya koyan bir raporda Paris'in ardından ikinci oldu.

Dubai'nin petrol dışı özel sektör ekonomisindeki ticari faaliyet, üretimin hem işlerde hem de stoklarda daha güçlü artışlarla artması ve büyüme oranlarının çok yıllı rekorlara ulaşmasıyla geçen ay beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

azerbaycan,-dubai,-atm-2023-003.jpg

Dubai, 2022'de art arda dokuzuncu kez dünyanın en işlek uluslararası havalimanı seçildi

Şeyh Hamdan, yeni rakamların arttığını göstermesiyle Dubai'nin turizmde dünyaya liderlik edeceğini söyledi

Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin bu ay yaptığı sıralamaya göre, Dubai Uluslararası Havalimanı, uzun mesafeli seyahat talebinin artmasıyla geçen yıl üst üste dokuzuncu kez yolcular için dünyanın en yoğun uluslararası merkezi olmaya devam etti.

Dubai Havalimanları başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Salı günü yaptığı açıklamada, Mart ayında havalimanının yıllık yüzde 23,7 artışla 16.713 uçuş gerçekleştirdiğini ve aynı dönemde pandemi öncesi seviyeleri aştığını söyledi.

Twitter'da "Bu etkileyici rakamlar, Dubai'nin ticaret ve seyahat için küresel bir merkez olma rolünü ve dünyadaki ekonomik zorluklar karşısında direncini yeniden teyit ediyor" dedi.

dubai,-001.jpgDevlete ait işletmeci Dubai Havalimanları , BAE Dubai Airshow gibi büyük uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmaya hazırlanırken , bu yılın sonuna kadar merkezden geçecek yolcu sayısının geçen yılki 66,1 milyondan 78 milyona ulaşacağını tahmin ediyor . Cop28 iklim zirvesi .

Dubai Havalimanları CEO'su Paul Griffiths Şubat ayında The National'a verdiği demeçte , aylık yolcu rakamları 7,5 milyona ulaşırsa, pandemi öncesi seviyelere aylık olarak tam bir toparlanma bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında gelebilir. .

Dubai International, geçen yıl yolcular için dünyanın en yoğun uluslararası merkezi unvanını korudu. Fotoğraf: “DXB”

Dubai International, geçen yıl yolcular için dünyanın en yoğun uluslararası merkezi unvanını korudu. Fotoğraf: “DXB”

En son DET verilerine göre, yılın ilk iki ayında bölgelere göre Dubai'ye gelen en büyük ziyaretçi kaynağı Batı Avrupa oldu ve toplam hacmin yüzde 22'sini oluşturdu.

Bunu, her biri yüzde 16 payla KİK ve Güney Asya izledi. Hindistan, Ocak ve Şubat aylarında 401.000 ziyaretçi ile ülkeye göre Dubai'ye en büyük turist kaynağı oldu. Bunu 229 bin ile Rusya, 201 bin ile Umman, 196 bin ile İngiltere ve 183 bin ile Suudi Arabistan izledi.

Umman, yılın ilk iki ayında KİK ülkelerinden Dubai'ye gelen en büyük turist kaynağı olarak Suudi Arabistan'ı geride bıraktı. Suudi Arabistan'dan gelen ziyaretçi sayısı yılın ilk iki ayında hala pandemi öncesi seviyelerin yaklaşık üçte bir oranında altındayken, Umman'dan gelen ziyaretçi sayısı Ocak-Şubat 2019 seviyelerinin yaklaşık yüzde 15 üzerinde.

Son on yılda Dubai'ye gelen en büyük turizm kaynaklarından biri olan Çinli ziyaretçiler, Ocak ve Şubat aylarında yıllık bazda yüzde 176 artarak 52.000'e ulaştı. Ancak bu, 2019'un aynı döneminde yüzde 75 düştü.

Emirates NBD raporunda, "Çin'den Dubai'ye gelen ziyaretçi sayısının yıl boyunca artmaya devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Geçen ay, Dubai Ekonomi ve Turizm Departmanı genel müdürü , havayollarının uluslararası uçuş sayısını artırmasıyla Asya ülkesinin Covid ile ilgili seyahat kısıtlamalarını gevşettikten sonra önümüzdeki altı ila 12 ay içinde daha fazla Çinli turist akını beklediğini söyledi .

Dubai'nin konaklama sektörü de güçlü bir şekilde toparlanıyor. DET verilerine göre, Ocak ve Şubat aylarında otel doluluk oranları, 2022'nin ilk iki ayında kaydedilen yüzde 78'den ve 2019'da yüzde 84'ten yüzde 84,4'e yükseldi.

“Misafirlerin kalış süresinin 4,3 geceden ortalama dört geceye düşmesine ve ortalama günlük ücretin yüzde 2 düşüşle 623 Dh'ye düşmesine rağmen, mevcut oda başına ortalama gelir yıllık bazda yüzde 6 artarak 514 Dh'ye yükseldi. Emirates NBD, mevcut oda arzındaki önemli artışa rağmen 2019'a göre yüzde 19'luk bir artış olduğunu söyledi.

Mevcut toplam oda sayısı yıllık bazda yüzde 7 artarak 148.450 odaya ulaştı. DET verilerine göre, envanterde en büyük pay yüzde 34 ile beş yıldızlı otellere sahipken, yüzde 29 ile dört yıldızlı oteller ve yüzde 20 ile birden üç yıldıza kadar olan oteller oluştu.

Gayrimenkul danışmanlığı JLL Mena'nın araştırma birimi üyesi Faraz Ahmed'e göre, turist sayısındaki artışla birlikte kurumsal ve eğlence etkinliklerinden oluşan bir takvim "konaklama sektörünü kesin bir şekilde büyüme yoluna soktu".

Salı günü yayınlanan bir JLL raporuna göre, Dubai'nin otel stoğu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 2.000 anahtar teslimatıyla 150.000 anahtara yükseldi. Artan talebin etkisiyle yıl içinde yaklaşık 8.000 anahtarın teslim edilmesi bekleniyor.

Raporda, "Turist sayısındaki sürekli büyüme ve pazarın çeşitli segmentlerine hitap etmek için yıl boyunca iyi planlanmış bir etkinlik takvimi ile konaklama endüstrisinin BAE'de büyümesini sürdürmesi bekleniyor."

Ancak JLL, küresel ekonomik oynaklıkların dünya çapındaki seyahat trendlerini etkilemeye devam ettiğini ve otel işletmecilerinin, özellikle lüks segmenttekiler için, ana gelirlerini artırmak için "etkin gelir yönetimi stratejileri" uygulamalarını kritik hale getirdiğini söyledi.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA