19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

DR. DEMİRCİOĞLU: NORVEÇ, İNSAN ÖMRÜNÜN EN UZUN OLDUĞU ÜLKEDİR

Kardiyolog Dr. Fatih Demircioğlu, Norveç'te kadınların ortalama yaş ömrünün 82, erkeklerin ise 79 olduğunu söyledi

Dr. Demircioğlu: Norveç, insan ömrünün en uzun olduğu ülkedir

23 Mayıs 2020 Cumartesi 13:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
SİDE/MANAVGAT/ANTALYA - Kardiyolog Dr. Fatih Demircioğlu, dünyada insan ömrünün en uzun olduğu ülkenin İskandinavya'da Norveç olduğunu söyledi. Norveç'te kadınların ortalama yaş ömrünün 82, erkeklerin ise 79 olduğunu belirten Dr. Fatih Demircioğlu, bunda en önemli faktörün kalbi sıkıntıya sokacak unlu, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durmaları ile 7 yaşından itibaren düzenli oryantiring (koşarak yön bulma), trekking(doğa yürüyüşü ve Nordic Walking(çift asa ile vücudun tümünü hareket ettirme) sporu olduğunu kaydetti.

kardiyolog-dr.-fatih-demircioglu.jpg
kardiyolog-dr.-fatih-demircioglu-001.jpg
Norveçlilerin genelde sebze , meyve ve deniz ürünleri ağırlıklı beslendiğinin altını çizen Dr. Demircioğlu, '' Bizde ise ''tarhana, bulgur karnını doyur'', ' can boğazdan geçer'' diye tüm yemekleri yeme, abi ekmek yemezsem kendimi aç hissediyoruma bağlı şeker ağırlıklı besleniyoruz. Yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması geçirmede felçi(inme) olmada şekerli hazır yiyecekler, hamurlu yiyeceklerle tuzlu yiyecekle beslenmedir. Özellikle yazın hayvansal ve katı gıdalarla beslenmekten uzak duralım. Yüksek tansiyon ve kalp hastaları şeker, tuz ve unu hayatlarından çıkarmak zorunda. Yazın bol bol sıvı gıda tüketelim. gazlı içrceklerden sakınalım. Ev yapımı yoğurttan bol bol ayran yapalım içelim. Gün serinliğinde günde bir saat düzenli yürüyüş yapalım.'' dedi.

kardiyolog-dr.-fatih-demircioglu-002.jpg
kardiyolog-dr.-fatih-demircioglu-003.jpg
kardiyolog-dr.-fatih-demircioglu-004.jpg
Bütün hastalıkların anasının kötü beslenmeye bağlı midenin su, hava boşluğu olmadan tıka basa doldurmak olduğunu vurgulayan İskandinavya'da '' Yaş 70 iş bitmiş '' sözünün geçerli, olmadığını sağlıklı olanların 7 yaşındaki torunlarıyla 90 yaşındaki büyükanne ve babaların spor yaptığının altını çizdi. Uzun ömürlü yaşamada '' hayat standartlarınında çok yük olmasında'' payının önemli ölçüde etken olduğunu vurgulayan Demircioğlu, şunları kaydetti.:2018 yılında Norveç'te kişi başı düşen milli gelir 65 bin Avro. Hiç bir Norveçli'nin sabah kalktığında beslenme, barınma, eğitim ve sağlıkta yarına yönelik endişesi yok. Bu da sağlıklı yaşamda Norveçlileri stresten uzak tutuyor. Ayrıca Norveç'te diğer Avrupa ülkelerine göre vucüt için zararlı olan alkol ve tütün ve tütünlü mamüller tüketimi daha az. Bugün İskandinavya sigara içimini tedrici(uzun vadeli) intihar kategorisine aldı. Bizde 70-80 yaşındaki dede ve ninelerimizin çoğunluğu bacaklarımda romatizma , kireçlenme var diyerek evden dışarı çıkmazken Norveçli, İsveçli Danimarkalı ve Finlandiyalı dede ve nineler oğulları, kızları ve torunlarıyla Manavgat Oymapınar'a, Sorgun Çamlığı'na trekking, Nordic Walking ve oryantiring yapmaya geliyor. Bizde ve İskandinavya'da hayata bakış açımız farklı. Sağlıklı yaşamın yolu az, öz ve kaliteli beslenme ve spor yapmadan geçiyor. ''

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA