DR.CÜNEYT MENGÜ: AJANS YASA’SI GÜNÜN KOŞULLARINA UYMALI
Mercan Turizm’in Başkanı Dr.Cüneyt Mengü, “Kamu ve STK’ların paydaşlara dahil edilmesi ve yasanın günün teknolojik koşullarına göre gözden geçirilmesi uygun olacaktır” dedi.
28 Temmuz 2019 Pazar 22:10
İSTANBUL - Mercan Turizm’in Başkanı Dr.Cüneyt Mengü, “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı” için hazırlanan uygulamanın “Kamu ve STK’ların paydaşlara dahil edilmesi ve yasanın günün teknolojik koşullarına göre gözden geçirilmesi uygun olacaktır” dedi.
1618 Sayılı Yasa’nın çoktan miyadığını doldurduğunu ve yenilenmesi gerektiğini belirten Dr.Mengü “Ajansın yönetim kuruluna seyahat acentelerini temsil edecek üyenin ülkemize her yıl en az 5 veya 10 Milyon doların üzerinde girdi sağlayan acenteler tarafından seçilmesi doğru olacaktır” şeklide konuştu.
2023 HEDEFLERİNE HİZMET EDECEK YASA LAZIM
Mercan Turizm’in Başkanı Dr.Cüneyt Mengü’nün yazısı şöyle:
Turizm sektörü, miyadını çoktan dolduran 1618 sayılı yasanın değişmesini veya yeni turizm yasası taslağının Meclise sevk edilmesini beklerken, sektörden biri olan Bakanımızın öncülüğünde “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı” 11 Temmuz 2019 tarihinde TBMM’den geçerek yasalaştı ve ardından bir dizi tartışmaları da beraberinde getirdi. Öncelikle belirtilmesi gereken önemli husus, halihazırda yürürlükte olan 1618 sayılı yasa, netarafımızca yapılan ekonometrik projeksiyon analizinde öngörülen 2023 hedeflerine hizmet edecek, ne de bilgi ve iletişim teknolojilerinde ortaya çıkan gelişmelere uyum sağlayacaktır.
TANITIM TURİZMİN BELKEMİĞİDİR
Turizm endüstrisi ekonomik yaşam için vazgeçilmez faaliyet alanlarından birisini teşkil etmesi nedeniyle dünyada tüm ülkelerin öncelikli ilgi alanları içerisindedir.Bu bağlamda, ülke tanıtımı uluslararası turizm endüstrisinin bel kemiği ve olmazsa olmazıdır.
Finansal kaynak sıkıntılarını gidermek nedeniyle kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, isabetli ve doğru bir adım olmasına rağmen, uygulamada içeriğinden ötürü bazı sıkıntıları da beraberinde getireceği aşikârdır. Tüm dünyada turizm tanıtım etkinlikleri genellikle kamu tarafından karşılanmaktadır. Turizm endüstrisinden en fazla pay alan ülkelerin tanıtım bütçelerinin büyük bir bölümü devletten, geri kalanı ise değişik yöntemler kullanılarak sağlanmaktadır. Bu yöntemlerin başında yabancı turistlerin konaklama tesislerine yapacağı cüzi bir ödeme başta olmak üzere, ticaret odası, sanayi odası vs. gibi güçlü STK’lardan sağlanması gelmektedir.
AJANS, YILDA 250-350 MİLYON EURO KATKI SAĞLAYACAK
Ajans, Türkiye’nin turizm imkân ve fırsatlarının dünyada tanıtılması, turizm potansiyelinin ülke ekonomisine kazandırılması, turizm yatırımlarının ve sektörün hizmet kalitesinin artırılmasına destek ve kaynak sağlamak için kurulmuştur. Turizm sektöründe faaliyet gösteren paydaşların aylık cirolarından belli oranlarda alınacak turizm paylarının ajansayıllık 250-350 Milyon Euro katkı sağlayacağı ön görülmektedir.
HER AYIN 24’ÜNDE ÖDENECEK
Alınacak Turizm Payı; konaklama, deniz turizmi şirketleri ve Bakanlık belgeli yeme-içme ve eğlence tesislerinden binde 7.5, seyahat acentelerinden (münferit uçak bileti satışları hariç) ve havayolu işletmelerinden on binde 7.5, DHMİ’nin işlettiği havalimanları hariç diğerlerinden binde 2 olacaktır.
Bu oranlarşirketlerin faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net satış ve kira gelirlerinin toplamı üzerinden hesaplanacak ve KDV yasasına göre her ayın 24. gününe kadar vergi mükellefinin tabi olduğu vergi dairesine ödenecektir.
15 ÜYEDEN OLUŞACAK
Ajans 1 Ekim 2019 tarihinde resmen yürürlüğe girecektir. Yürütme yetkisi doğrudan Cumhurbaşkanı’nda olacaktır. Yönetim Kurulu; Kültür ve Turizm Bakanı’nın başkanlığında, Tanıtma Genel Müdürlüğünden sorumlu Bakan Yardımcısı, Tanıtma Genel Müdürü, THY Yönetim Kurulu Başkanı, DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından işletilenler hariç havalimanı ve terminal işletmeleri arasından bir kişi, turizm işletmesi belgeli tesislerin bulundukları coğrafi bölgelerden 9 kişi, seyahat acentalarından bir kişi olmak toplam 15 üyeden oluşacaktır.
Ülkemizde devlet politikası olarak uluslararası turizm endüstrisinde kapasite arttırmaya odaklanmış bir anlayış hâkimdir. Talep aşmada en önemli faktör turistik ürünün maliyetidir. Ülkemizin turizm pazarlaması tüm sektör paydaşları tarafından gerçekleştirilmektedir. Ancak atıl kapasite, paydaşların kârmarjlarını düşürmekte, imajı ucuz ülke konumuna indirgemektedir.
KAYIT DIŞI UYGULAMALAR ORTAYA ÇIKABİLECEKTİR
Gerek turistik ürün, gerek paket satış fiyatları uluslararası arz- talep dengesi ile ortaya çıkmaktadır. Yasada öncelikle konaklama sektöründen alınacakturizm payıoranı yüksektir. Konaklama tesislerinin oda kapasitelerinin ortalama %70-80’inin seyahat acenteleri tarafından karşılandığı dikkate alındığında, oteller katılım payını telafi edebilmek için bu yükü ya acentelere yansıtacaklar, ya direkt nihai müşteriye satış yapma yoluna gidecekler veya kayıt dışı uygulamalar ortaya çıkabilecektir.
Seyahat acentaları ise ya kârmarjlarını düşürecekler ya da ürün satışlarında zorluklarla karşılaşacaklardır. Sonuçta otellerin acentalar gibi direkt rezervasyon, tur ve transfer yapmaları arzu edilmeyen bir rekabet ortamı yaratabilecektir. Seyahat acentalarının gücünün kırılması ise ülke turizmini olumsuz etkileyecektir.
TEMSİLCİYİ 5-10 MİLYON DOLAR SAĞLAYAN ACENTELER SEÇMELİ
Uluslararası turizm endüstrisinin ana kaynağı yurt dışından turist getiren ve ülkeye döviz sağlayan seyahat acenteleridir.Ajansın yönetim kurulunda sadece bir acente temsilcisinin olması yeterli midir? Seçim konusuna gelince seyahat acentelerini temsil edecek üyenin ülkemize her yıl en az 5 veya 10 Milyon doların üzerinde girdi sağlayan acenteler tarafından seçilmesi doğru olacaktır.
ACENTELER CİDDİ SIKINTIDALAR
Diğer taraftan kaynak elde edileceğine göre yurt dışındaki turizm fuarlarına katılımın azaltılmaması gerekmektedir.
Yüksek turizm geliri ancak markalaşmaile mümkün olabilir.
Kamu ve STK’ların paydaşlara dahil edilmesi ve yasanın günün teknolojik koşullarına göre gözden geçirilmesi uygun olacaktır. Öte yandan acenteler yasalardan kaynaklanan ciddi sıkıntılarla karşı karşıyadırlar. Bu nedenle yeni turizm yasası da acilen çıkarılmalıdır. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın ülkemize hayırlı olmasını dileriz.
- WTM 2024, Londra’ya 200 milyon Sterlin kazandırıyorExcel London'da (5-7 Kasım) düzenlenecek olan World Travel Market’in 44’cü etkinliğine 40.000'den fazla seyahat profesyoneli katılacak .04 Kasım 2024 Pazartesi 19:00MICE
- ABD’de yarın seçim var: Trump’la Harris kafa kafayaAmerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yarınki başkanlık seçimlerine saatler kala Demokrat Parti’nin adayı Kamala Harris’le Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump yüzde 48,5’la aynı oranda oya sahip görünüyor.04 Kasım 2024 Pazartesi 18:17GÜNDEM
- Avrupa'nın en iyi, farklı altı kış dağ tatili yeriThe Guardian gazetesi yazarları Laura Coffey, Kerry Walker, Mary Novakovich , Emma Thomson , Mike MacEacheran en iyi altı kış dağ tatili yerini gezdi ve yazdı.04 Kasım 2024 Pazartesi 16:00TURİZM
- Araba kiralamada sürücüleri en çok korkutan ülkelerAraştırmaya göre Hindistan, “yolları otomobillerden motosikletlere, rikşalardan hatta hayvanlara kadar her şeyin paylaştığı öngörülemeyen trafik koşullarıyla” tanınıyor.04 Kasım 2024 Pazartesi 15:00ULAŞTIRMA
- 2025′te seyahat davranışlarında büyük değişim geliyorExpedia ve Booking.com’un trend raporları, tatilcilerin daha az bilinen ve çok daha az kalabalık olan yerlere daha sakin seyahatler yapmayı tercih ettiğini gösteriyor.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:00TURİZM
- Yeniden değerleme oranı yüzde 43.93 oldu.Yeni pasaport, kimlik, sürücü belgesi, yurt dışı çıkış harcı, IMEI kayıt ücreti, trafik cezaları, MTV fiyatları yeniden değerleme ile arttı.,04 Kasım 2024 Pazartesi 13:00GÜNDEM
- Rize’de ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ düzenlendiRize'nin Ardeşen ilçesinde "5. Atmaca Güzellik ve Beceri" yarışması düzenlendi. Kırmızı, beyaz, siyah ve sarı kategorilerde 25 şahinin yer aldığı yarışmada, jüri kuşları tüy rengi ve baş yapısına göre değerlendirdi,04 Kasım 2024 Pazartesi 12:00MICE
- Keşke bütün yıl festival olsa Picasso da var Hanzala daBakan Ersoy ile Antalya’da sohbet ediyoruz: “2018 itibariyle turizmde yeni bir strateji devreye alındı. Bu stratejinin iki önemli konusu vardı, birincisi artık sadece nicelikle değil, niteliği de önceleyen projeler gerçekleştirmeye başladık.04 Kasım 2024 Pazartesi 11:00TURİZM
- Dünyanın geleceği Asya’dan doğuyorÖnümüzdeki 50 yıl ve daha uzun bir süre boyunca hükümetlerin ve işletmelerin kaderini belirleyecek olan daha az kesin, daha karmaşık bir güç dengesiyle karşı karşıyayız.04 Kasım 2024 Pazartesi 10:00GÜNDEM
- Küresel ticaretin en dinamik 14’üncü şehri İstanbulDünyanın insan kaynağı zengin 8’inci şehri İstanbul, Kearney Küresel Şehirler Endeksi’nde 6 basamak yükselerek 19’uncu oldu04 Kasım 2024 Pazartesi 09:00GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.