19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

DÖRDÜNCÜ SANAYI DEVRİMİ İLE ROBO-RESTORAN’LAR ARTIYOR

2025’te, Robo-Restoran’lar için küresel gıda endüstrisine 500 milyon doların üzerinde robot satılacağı ‘robo-dolar’ kavranının büyüyeceği tahmin ediliyor.

Dördüncü sanayı devrimi ile Robo-Restoran’lar artıyor

30 Eylül 2019 Pazartesi 09:00

Xi / ÇİN - Dünya Ekonomik Forumu'nda masaya yatırılan turizmin geleceğinde Robo-Restoran pazarı değerlendirilerken Çin’in Shaanxi Eyaleti’nde ‘AI’ adı verilen bir robot, Xi'an'daki bir restoranda garson olarak çalıştığı belirtildi. Forumda Dördüncü sanayi devrimi artık robotlarla fast-food’lar Robo-Restoran hizmetlerinin daha yüksek boyuta taşındığı belirtildi. Dünya Ekonomik Forumu'nda gıda sektöründe otomasyona yatırım artığı belirtilerek şunları yer verildi.
2018’de, yalnızca Çin’deki Robo-Restoran pazarının satış değeri 123 milyon doların üzerinde olduğu belirendi. 2025’te, Robo-Restoran’lar için küresel gıda endüstrisine 500 milyon doların üzerinde robot satılacağı ‘robo-dolar’ kavranının büyüyeceği tahmin ediliyor.Böylece gıda sektörüne Robo-Restoran’lar ile birlikte ‘robo-dolar’ kavramı hakim olmaya başladı. Japonya en çok robot işçisine sahip ülke olarak gelişiyor. Bri Tokyo kafesinde garsonlar, engelli insanlar tarafından uzaktan işletilen robotlar olarak görev yapıyor.

robo-restoran’-002.png
 

ROBOT GARSON SİZİ TANIYOR
Ne sipariş edeceğinizden emin olmadığınız bir fast-food restoranının tezgahında hiç durdunuz mu? Artık bu geçmişte kalmış bir şey olabilir. Yapay zeka özellikle size için özel bir şeyler pişirebilir. Pek çok restoran otomasyon kullanarak, müşterilere menüdeki kalabalık arasında rehberlik etmek ve sipariş vermelerine yardımcı olmak, sohbet etmek gibi yenilikleri kullanarak, yapay zekalı makine kullanmaya çoktan başladı. kullandı. Ancak gıda hizmetinde bir sonraki otomasyon dalgası daha da ileri gitmeye başladı.

robo-restoran’.png

HESABI YÜZÜNLE ÖDEYEBİLİRSİN

Dünyanın her ülkesinde bulunan fast food zinciri KFC, Çin'de yüz tanıma kabiliyeti olan AI robotu kullanıyor. AI, geniş ve etkileşimli bir ekran ile müşterileri yerleşik kameralardan alınan kendi görüntüleriyle karşılaştırıyor. Onları sipariş sürecinde yönlendirip eğlendirdikten sonra, AI bu ziyarette çok şey öğreniyor. Müşterilerin neye benzedikleri ve ne yemeyi sevdiklerini kayıt altına alıyor. Ayrıca insanların yüz tanıma özelliğini kullanarak yüzleriyle ödeme yapmalarını sağlıyor. Bir dahaki ziyaretlerinde onları yalnız tanımakla kalmıyor, Son gelişlerindeki siparişlerini, sevdiği yemekleri ve isteklerini hatırlar. Hizmeti eksiksiz yapar.

robo-restoran’-001.png

BURGERLERDE ROBOTLAR

Kaliforniya’da burger zinciri CaliBurger, Pasadena restoranının mutfağında bir robot şef olan Flippy adlı robotu kullandı. Flippy, yerleşik sensörleri ve kameraları kullanarak yiyecekleri hazırlıyor, pişiriyor ve tabaklara koyuyor. Bir burgerin pişerken ocakta ne zaman döndürülmesi gerektiğini görebililiyor ve pişirdiği yemeğin sıcaklığını tespit edebiliyor.

AI, MÜŞTERILERE ‘MERHABA’ DIYOR

Biber adlı robot ise , yemek servisi için müştriye selamlara yapan bir robot olarak çalışıyor. Ses tanıma özelliği entegre bir tablet aracılığıyla müşterilerle etkileşime giriyor. Bir restoran ortamında soruları cevaplıyor, tavsiyelerde bulunuyor ve yemek siparişi alıyor.
Japon teknoloji şirketi SoftBank tarafından Mastercard ile ortaklaşa geliştirilen bu cihaz aynı zamanda ödemeleri de alıyor. Singapur'da ki Pizza Hut'ta ve Fransız süpermarket zinciri Carrefour'da bu teknolojiyi kullanıyor

robo-restoran’.jpg

TABAĞININ İÇERİĞİNİ BELİRLİYOR

TellSpec adlı robot müşterinin tabağındaki yiyecekleri moleküler seviyede çözen bir tarayıcı ile kaloriler, makro besin maddeleri ve alerjenler hakkında ayrıntılı bilgi veriyor. Gıdayı üreten şirket, bebek süt tozu içeriği, meyvenin tazeliği ve balığın kaynağını analiz edebiliyor.

robo-restorán.jpgDEĞIŞIM GELIŞIYOR

McDonald’lar Silikon Vadisi merkezli bir ses tanıma şirketi edindi. Teknoloji, Drive Thru tesislerinde sipariş alma hızını ve doğruluğunu artırmaya yardımcı olması hedefleniyor. McDonald's, yalnızca komutları tanımak yerine, karmaşık aksanları tanıyarak her dilde yhizmeti erine getirebilecek robot işçileri görevlendiriyor.
söylüyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA