25 Kasım 2024
  • İstanbul2°C
  • Ankara-1°C
  • Antalya7°C

DOĞU KARADENİZ'İN ''MAVİ BAYRAKLI PLAJ'' LİDERİ ORDU'DA

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en çok mavi bayraklı iliyiz. Hedefimiz, çıtayı daha yükseğe taşımak” dedi.

Doğu Karadeniz'in ''Mavi Bayraklı Plaj'' lideri Ordu'da

14 Eylül 2020 Pazartesi 12:00

ORDU- Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın 2020 yılı değerlendirmeleri sonucunda, 2 plajı ile "Mavi Bayrağı" hak eden Ordu’da, mavi bayraklı plaj sayısını artırmak için yapılan çalışmalar sürüyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en çok mavi bayraklı iliyiz. Hedefimiz, çıtayı daha yükseğe taşımak” dedi.
Türkiye, dünyanın en seçkin turizm ve çevre ödüllerinden Mavi Bayrak’ta bu yıl da yerini korudu. İspanya ve Yunanistan'ın ardından dünyanın en çok mavi bayraklı üçüncü ülkesi olan Türkiye'nin ödüllü plaj sayısı bu yıl 23 artarak 486'ya yükseldi. Sahiliyle tüm ülkeyi kendisine hayran bırakan Ordu, aynı başarısını plaj noktasında da göstermeyi başardı. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar ve istenilen kriterlerin yerine getirilmesi sonucu, Altınordu ilçesindeki Cumhuriyet Mahallesi Halk Plajı ile Kumbaşı Kumsalı Plajı’nda ‘Mavi Bayrak’ dalgalanmaya başladı. Ordu Büyükşehir Belediyesi, mayıs ayında açıklanan ödül sonrası, daha fazla Mavi Bayrak’lı plaj için düğmeye bastı.  Parklar ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı tarafından, Mavi Bayrak kriterlerini yerine getirebilecek plajlarda, hummalı bir çalışma başlatıldı.

mavi-bayrakli-plaj-lideri-orduda.jpg49 ÜLKEDE UYGULANIYOR

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Mavi Bayrak ödülünü alabilmek için plajlarda 27 ayrı kriteri yerine getirdiklerini söyledi. Başkan Güler, “Dünyada temelleri 1985 yılında atılan ve 49 ülkede uygulanan Mavi Bayrak çalışması, turizm sektöründe plaj ve marinalara verilen çok önemli uluslararası bir çevre ödülü. Deniz suyunun temizliğini, çevre yönetimine verilen önemi, plajların hijyenini ve güvenilirliğini uluslararası anlamda teyit ediyor. Küresel bir pandemiyle karşı karşıya kaldığımız bu günlerde, plajların mavi bayrak alabilmesi ve güvenilirliğinin Dünya tarafından belgelenmesi çok önemli. Çünkü Mavi Bayrak alabilmek için birçok kriterleri yerine getirmeniz gerekiyor.” diye konuştu.

HEDEF DAHA FAZLA MAVİ BAYRAK

Ordu’daki Mavi Bayraklı Plajlarla ilgili bilgi veren Başkan Güler, “Yaptığımız çalışmalar sonrası, Altınordu ilçemizdeki Cumhuriyet Mahallesi Halk Plajı ile Kumbaşı Kumsalı Plajı’nda tekrar Mavi Bayrak almayı başardık. Cumhuriyet Mahallesi Halk Plajı, 2 bin metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde bir plaj.  Şehir merkezine uzaklığı ise 4 kilometre. Kumbaşı Kumsalı Plajı ise 500 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde. Şehir merkezine uzaklığı ise 15 dakika olan bir plaj. Bu iki plajımıza ek olarak, önümüzdeki süreçte diğer plajlarımızda da Mavi Bayrak sayılarını artırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

MAVİ BAYRAK NEDİR?

Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar bir çevrenin sembolüdür. Plajlar için özünde temiz deniz suyu sonrasında da çevre eğitimi ve bilgilendirmeye önem veren, gerekli donanıma sahip iyi bir çevre yönetimini temsil etmektedir. Marinalar için deniz suyu analizleri istenmemekle birlikte diğer kriterler benzerlik göstermektedir. 2007 yılından bu yana yatlar kategorisi açılmış ve başta çevre eğitimi ve çevre yönetimi olmak üzere sorumlu deniz seyri davranışının benimsetilmesi amaçlanmaktadır.

Mavi Bayrak uluslararası alanda ilk kez Fransa’da 1985 yılında, Avrupa Birliği’nde 1987 yılında, ülkemizde de 1993 yılında ve Avrupa kıtası dışındaki ülkelerde 2000 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Bugün 30’u Avrupa’da olmak üzere dünyada 49 ülkede uygulanmaktadır.

Mavi Bayrak Ödül Programı, bağımsız bir sivil toplum örgütü olan “Foundation for Environmental Education-FEE” tarafından yürütülmektedir ve her üye ülkede benzer kuruluşlarca temsil edilmektedir. FEE programları yalnızca sivil toplum kurluşlarınca yürütülebilmektedir ve Türkiye’de Mavi Bayrak Programı’nı yürütmekten sorumlu tek yetkili kuruluş Türkiye Çevre Eğitim Vakfı - TÜRÇEV’dir. 

Kaynak: Ordu Büyükşehir Belediyesi, TÜRÇEV, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA