25 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Ankara-2°C
  • Antalya4°C

DİYARBAKIR İSTANBULLUYLA BULUŞTU

Feshane’de düzenlenen Diyarbakır Tanıtım Günleri’nde ‘barış’ ve ‘Birlikte yaşama’ vurgusu ön plana çıkarken Ak Partili ve CHP’li vekiller birlikte halay çekti.

Diyarbakır İstanbulluyla buluştu

22 Kasım 2014 Cumartesi 10:00

İSTANBUL- Diyarbakırlılar ve Diyarbakır dostları İstanbul feshane’de düzenlenen Diyarbakır Tanıtım Günleri’nde bir araya geldi. 33 medeniyetin ortak kültürüyle, geçmişi 12 bin 500 yıl öncesine kadar dayanan şehir görücüye çıkarken, etkinlikler çerçevesinde barışa vurgu yapıldı. Ak Parti milletvekilleri ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun birlikte halay çekmesi katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Adı Diyarbakır’la bütünleşen kadayıfçı Sıtkı Usta’nın standının önünde uzun kuyruklar oluştu.
Anadolu’da birlikte yaşama kültürünün en güzel örneği olan şehirlerden Diyarbakır’ın tüm değerleri; tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla Feshane Diyarbakır Tanıtım Günleri’nde İstanbul’a taşındı.
Tanıtım günlerine sadece Diyarbakırlılar değil, İstanbullular da yoğun ilgi gösterdi. İlk kez yapılan etkinlik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’un himayelerinde, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUMDER) organizasyonu ile gerçekleştirildi. Diyarbakır Merkez ve 17 ilçeye ait birbirinden zengin kültürel etkinlikler ve yöresel lezzetler İstanbulluların beğenisine sunulurken, Türk Halk Müziği’nin sevilen sanatçıları Kürtçe ve Türkçe şarkılar söyleyerek etkinliklere renk kattı; birlikte halaylar çekilerek barışa vurgu yapıldı. Ak Partili milletvekilleri ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun birlikte halay çekmeleri katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

Kütür Turizm Müdürlüğü standı en çok ziyaret edilen stantlar arasındaydı. Katılımcılar stantta kentin tarihi fotoğraflarına bakarken aynı zamanda dinlenme imkânı buldu. Tarım İl Müdürlüğü’nün standında Güneydoğu’ya özgü “Camış Yoğurdu”nun ikram edilmesi katılımcılarının ilgisini çekti. Stantta ayrıca yöreye özgü karpuz ve kabak da sergilendi.

 

“BIRLIKTE YAŞAM” VURGUSU

Etkinlikler çerçevesinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirilen Turizm Zirvesi’ne Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve çok sayıda turizm acenta temsilcisi katıldı. TÜRSAB Diyarbakır’ı 2015 yılında partner kent ilan ederken,Turizm Zirvesi’nin 500 kişilik dev katılımla Diyarbakır’da gerçekleştirileceğini ilan etti. Ulusoy, şunları söyledi:
“Doğru projelerle Diyarbakır’ı hak ettiği yere taşımamız gerekiyor. Bu sorumluluk öncelikle Diyarbakır halkının sonra bizim, sonra da bütün Türkiye’nin sorumluluğudur. Binlerce tescilli turistik ve kültürel değeri olan Diyarbakır’ın aslında kimseye ihtiyacı yok sadece huzura ihtiyacı var. Biz çözüm değil birlikte yaşam süreci istiyoruz. Diyarbakır’ın kısa süre önce yaşadığı ve maalesef kötü bir imaj oluşmasına sebep veren kötü olaylardan herkes kendine düşen dersi çıkartmalıdır. Bu Hükümetin, Vali’nin, TÜRSAB’ın süreci değil. Hepimizin sürecidir. Ülkenin sürecidir. Silahların susup güzellikleri görme sürecidir.”

“TÜM ÜLKENIN SÜRECI”

Turizmciler olarak çözüm sürecine büyük önem verdiklerini belirten Ulusoy, sürecin yalnızca bölgenin değil, tüm Türkiye’nin süreci olduğunu söyledi. Ulusoy, şöyle konuştu:
“Bu süreç çatışmadan değil, uzlaşmadan doğacak yaşamın, güzelliklerin süreci. Beraber yaşamak mecburiyetindeyiz. Bizi karıştırmak, bizi kaşımak, bizi incitmek isteyenler var. Bunlara müsaade etmeyeceğiz. Diyarbakır’daki vatandaşıma iğne batarsa bana çuvaldız batar. Birbirimizden ayrımız gayrımız yok. Kucaklaşmayı, insanca yaşamayı, paylaşmayı, insan haklarını, demokrasiyi içimize sindirip yaşamak mecburiyetindeyiz.”

ÇÖZÜM SÜRECI HUZURA KATKı SUNDU

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, “Diyarbakır’ı bütün yönleriyle anlatabilmek adına İstanbul Feshane’de bir tanıtım günü düzenledik ve dün itibarıyla da resmi açılışını gerçekleştirdik. Diyarbakır 33 medeniyete ev sahipliği yapmış, kültürel değerleri ve tarihi birikimi, doğal güzellikleriyle Türkiye’nin önemli şehirlerinden birisidir” dedi.

Aksoy, “Böylesi önemli bir şehri daha yakından tanımak, tanıtmak ve ülke turizminde biraz daha öne çıkarmak adına bugün bir aradayız. Ben 22 Eylül itibarıyla Diyarbakır Valiliği görevine başladım. Hala öğreneceğim, öğrenmekte olduğum birçok konusu var. Bunları öğretmek, anlatmak ve daha çok kişinin bilgi sahibi olmasını sağlamak adına bu alanda yeni çalışmaları ortaya koyuyoruz” diye konuştu.
Çözüm sürecinin bölge için çok büyük anlamı olduğunu belirten Vali Aksoy, “Özellikle Türkiye’de son zamanlarda gündeme gelen ve çözüm süreci olarak adlandırılan çalışmaların bölgenin huzur ve güven ortamına kavuşmasına önemli bir katkı sunduğunu” ifade etti.

‘BAZı OLAYLAR ABARTıLıYOR’

Vali Aksoy şunları söyledi: “Bölgemizin huzur ve güveni için bütün birimlerimiz büyük bir hassasiyetle çalışmalarını sürdürüyor. Zaman zaman bazı olaylar çok abartılı olarak yansıtılıyor. Bölgedeki çok küçük hadiseler çok büyük ve farklı sunulabiliyor. Onun için bölgeye gelip orada bir süre kalmak bu anlamdaki görüşlerinizi farklılaştıracaktır. Biz oraya gelmek isteyen operatörlerimizi de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyarız. Sayın Başaran Ulusoy Bey’in TÜRSAB adına önemli toplantılarından birini de Diyarbakır’da gerçekleştirmeyi buradan duyurmasından da son derece memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim.”
Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten ise, Diyarbakır’ın son zamanlarda özellikle turizm alanında büyük ataklar gösterdiğini vurguladı.

diyarsakir-gunleri2.jpg

FıSTıĞı ILK KEZ SıTKı USTA KULLANDı
Diyarbakır’ın vazgeçilmez damak tatları arasında yerini koruyan Sıtkı Usta’nın burma kadayıfı Feshane’deki etkinliğin en çok ziyaret edilen stantlarından biriydi. 1949 yılında Bingöl merkeze bağlı Gürpınar köyünde dünyaya gelen Sıtkı Altunbay, 1967 yılında Diyarbakır’a gelerek dayısının yanında çırak olarak meslek hayatına atılır. Gerek mesleğe olan merakı, gerekse işini iyi yapabilme arzusu ile mesleğin bütün inceliklerini ve lezzetinin sırrını kısa sürede öğrenerek 1968 yılında ilk işyerini Diyarbakır Mardinkapı semtinde 20 metrekarelik bir alanda açar. Üretim ve satış yeri kurarak zor şartlar altında meslek hayatına atılan Sıtkı Usta mesleğinde edindiği bilgi, hayatın verdiği tecrübe ve güler yüzlü hizmet anlayışıyla, kaliteden ödün vermeyerek iş yaşamını sürdürür.
Sunduğu enfes damak tadı ile kısa sürede müşteri kitlesi genişleyen Sıtkı Usta zamanla marka haline doğru hızla yol almaya başlar. Sadece cevizli olan kadayıfta fıstık kullanarak bir ilke imza atan Sıtkı Usta, eşsiz bir damak tadı sunuyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA