08 Eylül 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C
  • Antalya26°C

DİJİTAL SCHENGEN VİZESİ

Schengen üyesi ülkelerin 2004 yılında aldığı ve aşamalı olarak uygulanmaya başlayandijital vize Ankara'daki Fransız Elçiliğinde başlatıldı.

Dijital Schengen vizesi

17 Ocak 2008 Perşembe 09:40

ANKARA-Schengen Üyesi Ülkelerin 2004 Yılında Aldığı ve Aşamalı Olarak Uygulanmaya Başlayan Karar Ankara'daki Fransızı Elçiliğinde Başlatıldı.  

Schengen üyesi ülkelerin 2004 yılında aldığı ve aşamalı olarak uygulanmaya başlayan karar uyarınca, Fransa'nın Ankara'daki büyükelçiliği vizeye başvuran herkesin dijital parmak izlerini de kayıt altına alınacak.

ABD ve İngiltere büyükelçilikleri tarafından halihazırda uygulanan sistem Fransız elçiliğinde önümüzdeki hafta (21 Ocak) itibariyle yürürlüğe girecek. İstanbul'daki konsolosluğun da Eylül 2008 itibariyle biometrik sisteme geçmesi bekleniyor.

Güvenlik gerekçesiyle başlatılan biometrik vize uygulamasında, başvuru sahibinin on parmağının dijital izleri alınarak ve dijital fotoğrafı çekiliyor. Toplanan veriler Schengen sınırları içerisinde incelenebilen bir veri bankasına gönderiliyor. Bu bilgiler kişinin vize süresi boyunca saklanıp, her yeni vize talebinde tekrar dijital veri alınacak. Elçilik yetkilileri, Fransız yasalarınca korunan kişisel hak ve özgürlükler gereği edinilen bu bilgilerin kesinlikle saklı tutulmayacağını vurguladı.

Bu prosedürle güvenliğin arttırılması ve Schengen sınırlarında daha rahat dolaşım sağlanması amaçlandığını belirten Fransız Elçi Bernard Emie, yılda ortalama120 bin kişiyle Türkiye'de en fazla Schengen vizesi veren ülke olduklarını belirtti. Biometri sayesinde sahteciliğin önüne geçeceklerini söyleyen Emie, vize sahibi kişilerin kimliğinin kolayca saptanacağına ve seyahat belgelerinin gasp edilmesi veya başkalarınca kullanılmasının önüne geçeceklerine işaret etti. Dijital veri bankalarının sınırlardaki geçişi de hızlandıracağına değinen Emie, seyahatlerin artık daha kolay olacağı müjdesini verdi.

Biometri istinasız herkese uygulanacağı için şahsi başvuru zorunlu hale geliyor. 6ı yaşından büyük her başvuru sahibinin mutlaka parmak izi ve fotoğrafı dijital kayıt altına alınacak. Öte yandan bu uygulama vize ücreti ve verilme şartlarında herhangi bir değişiklik getirmiyor. Aksine işadamı, sanatçı, politikacı, gazeteci, akademisyen gibi sık sık yurtdışına gidip gelen kişilerin daha uzun süreli ve çoklu giriş-çıkış yapabilecekleri vize almalarına olanak tanıyor. 

SON DAKİKA