DEPREMİN GİZLİ KAHRAMANLARI: BİSİKLETLİ GÖNÜLLÜLER
Bisikletli gönüllüler depremde dayanışmanın gizli kahramanları olarak kapalı yollardan geçtiler, yokuşları tırmandılar ve depremzedelerin ihtiyaçlarını sırtlayıp kilometrelerce yol mesafe kat ettiler.
17 Mart 2023 Cuma 18:00
HATAY- Deprem sürecinde yaşanan en büyük sorunlardan biri depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamaktı. Bu sorunu iki bölüme ayırabiliriz. İlki ihtiyaç duyulan ürünü tedarik etmek ikincisi de bunu depremzedelere ulaştırabilmek.
BisiDestek ile Sol Haber’den Özkan Öztaş konuştu. Depremin ilk günlerinden itibaren karşılaşılan (hatta birçok yerde hala devam eden) sorun tedarik zincirinin çökmesi ve yolların kapalı olmasıydı. Bazen bir yan sokağa ulaşmak için açık bir yol arayıp kilometrelerce mesafe enkazın yolu kapatmadı bir güzergah aramak zorunda kalabiliyordunuz.
İşte böyle günlerin birinde sırtlarında çantaları, kaskları ve bisikletlerine taktıkları küçük çekçeklerle bisikletli bir takım geldi Hatay'ın Armutlu semtine. Bu fikir çok yaratıcıydı çünkü kapalı yollardan geçebilir kısa mesafelere ulaşabilir ve ihtiyaç duyulan eşyaları çok daha hızlı ulaştırabilirlerdi.
Deprem bölgelerinde gönüllü olarak dayanışmaya koşan BisiDestek gönüllüleri ile soL okurları için konuştuk.
'Sandalye eksik olsun evladım'
Köyündeki yaralı oğluna tekerlekli sandalye sözü verip 20 km öteden çağırdığım kadın, tek kalan tekerlekli sandalyenin sahra hastanesinde kullanılmaya başladığını görünce, eksik olsun evladım diyerek geri gitti. Çok üzmüştü durum.
BisiDestek fikri nasıl ortaya çıktı? İlk olarak ne zaman nerde karar verdiniz böyle bir çalışmaya?
Bisidestek; Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Derneği - BUGEP, Bisikletliler Kooperatifi - BİSİKOOP ve BİSUDER-Bisikletli Ulaşım Derneği tarafından projelendirildi. Mart 2020'de pandemi sebebiyle sokağa çıkma yasağı sırasında örgütlenen bir gönüllü bisiklet girişimidir. Karantina nedeniyle dışarı çıkamayan yaşlılar için düzenlenen programa 60 bisikletli katılmış ve gönüllüler bu dönemde 300'den fazla kişiye alışveriş, ilaç dağıtımı, evcil hayvan yemi vb. farklı hizmetler sunarak yardımcı olmuştur.
Salgın, deprem, yangın gibi doğal afetlerde dezavantajlı grupların (yaralı, yaşlı, engelli ve diğer) acil ihtiyaçlarını (ilaç, battaniye, alışveriş, tamir, çarşı vb.) bisikletli gönüllülerle karşılamayı ve yardımcı olmayı amaçlayan bir sosyal girişim projesidir.
Merkezi neresi peki bu çalışmanın?
Merkezi İzmir'de. Ancak 12 ilde temsilcisi bulunan bu organizasyonda ulusal arama kurtarma ekipleriyle işbirliği içinde çalışan destek ekibinde 110 gönüllü bisikletli bulunuyor.
Peki BisiDestek neler yapıyor? Afet bölgesinde örnek olarak nasıl bir faaliyet yapıyor?
İlk başa ilaç teminini yazabiliriz. Bunun nakliyesi, ilgili çadırşehir veya adrese teslimi. Bunun dışında bebek maması dağıtımı, çadır kurulumu-sökülmesi, bisikletli kurye hizmeti (belgeler, dosyalar, eşya taşımacılığı), deprem malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, motorlu taşıtların giremediği ve hareketlilik sağlayan sokaklara erişim.
'Her üç iş makinasından ikisinin yakıtı bitmişti, onlara yakıt taşımaya başladık'
Deprem bölgesinde birçok noktaya yardım ulaştırdınız. Aynı zamanda çoğu örnekte araç trafiğine kapalı enkaz olan yollardı bunlar. Buradaki deneyimlerinizi kısaca paylaşır mısınız? Zorlandığınız, size umut veren ya da kendinizi çaresiz hissettiğiniz ne gibi örnekler oldu?
Bisikletle ilerlerken geri dönüp her yan yoldan girmeye kalktığımızda, yine benzer yıkıntıları gördük. Aşılacak gibi değildi, aynı yöndeki on sokakta art arda boşluk aradığımız oldu. Her sokakta cenaze bekleyenlerin bizlere bakışları, iş makinalarını bölüşmek için anaların çığlıkları, iş makinaları görevlilerinin yalvarırcasına yakıt istemeleri... Her üç iş makinasından ikisinin yakıtı bitmişti. Sıradaki görevimizi es geçip, onlara yakıt bulmaya ve taşımaya başladık.
Bulduğumuz asker kontrolündeki benzin dağıtma istasyonunda yüzlerce kişilik sırada, bizi öne aldılar, herkes bizim için koşturuyordu. Elindeki bidonları verenler oldu.
'Filizken gidenlerinize ağıtlar. Katillerinize lanetler'
BisiDestek gönüllerinden biri Hatay'da yaşadığı deneyimi şu sözlerle anlatıyor:
Hatay'dan ayrılmadan önceki son saati, kamp alanımıza komşu çadırlardaki günlerdir her dinlenme aralığını birlikte geçirdiği depremzede çocuklara ayırdı. Kargo bisiklete bindirip, son turlarını attırdı. Birbirlerinin yüzüne kedi bıyıkları çizdiler, kendisini de boyattı.
Ayrılış anına gelince, bir sarılınıp "gitme" diyerek ağlamaları yetti, hepimizin son sabrının kırılmasına. Askeri, şoförü, bizleri yürekten yaralayan anlardı. İzmir'e gelene kadar 16 saatlik yol boyu dokunamadık, kalkamadı koltuğundan. Biz de cesaret edemedik o anlara dönmeye.
Varol, güzel insan. Var olun çocuklar.
Filizken gidenlerinize ağıtlar. Katillerinize lanetler.
Son yaşadığım büyük depremin dışında BisiDestek nerelerde görev aldı. Benzer deneyimlerinizi paylaşır mısınız?
BisiDestek gönüllüleri, İzmir depreminde de sahada 110 kişilik ekibiyle bulundu. AFAD, Kızılay, AKUT gibi kurumlarla işbirliği halinde kısa mesafe, hafif eşya, evrak, ilaç ve tıbbi malzeme taşıma görevlerini yerine getirdi.
Böylesi olağanüstü dönemler için insanlar size nasıl ulaşmalı. Rutin olarak bir çalışmanız var mı. Bu soruya ek olarak bisikleti olan herkes buna katkı sunabilir mi? Profesyonelliğe dair beklentileriniz var mı?
BisiDestek'e www.bisidestek.org web sitemizdeki telefon numaralarımız ve sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirler. Bisidestek Gönüllüsü olmak ve eğitim sürecine katılmak için web sitemizdeki GÖNÜLLÜ FORMUNU doldurabilirsiniz.
Bisikletli olan herkes katkı sunabilir, gönüllü olabilir. Profesyonel olmanıza gerek yok ama iyi bir bisiklet kullanıcısı olmanız, bisiklet tamiri, bakımı, kampçılık, çadır kurma, sökme, doğada yaşama gibi konularda deneyimi olan gönüllülere öncelik veriliyor haliyle. BisiDestek Gönüllüleri periyodik olarak ilk yardım eğitimi, temel yaşam desteği eğitimi, afet bilinci eğitimi gibi birçok eğitimi alıyorlar.
- İstanbul’da dört kişilik bir ailenin maliyeti 73 bin 739 liraİPA'nın verilerine göre Ekim ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti geçtiğimiz aya göre 2.308 lira artarak 73 bin 739 lira oldu.14 Kasım 2024 Perşembe 15:00GÜNDEM
- Bisikletin en hızlıları Antalya’da pedal çeviriyorUluslararası bisiklet yarışı UCI Nirvana Gran Fondo World Series’in ilk 15 Kasım’da 20 km zamana karşı parkuru yarın Antalya Expo yolunda saat 10.00’da start alacak. 14 Kasım 2024 Perşembe 14:00DERNEKLER
- Kapalı Çarşı’da koşulmazı koşmaya hazır mısın?İstanbul’un en zorlu noktalarından biri olan Kapalı Çarşı’da koşucular hem şehre meydan okuyacak hem de kendilerini alışılmışın dışında bir parkurda sınama fırsatı bulacak.14 Kasım 2024 Perşembe 13:00MICE
- Rixos Sailing Cup 2024: Göcek’te rüzgarla yarış başladıRixos Sailing Cup Yelken Yarışı, 11 ülkeden 52 tekne ve 386 yelken sporcusunu buluşturuyor, hem yerel hem de küresel çapta deniz tutkunlarının ilgisini çekiyor.14 Kasım 2024 Perşembe 12:00MICE
- Kapılarını açan Büyük Mısır Müzesi göz kamaştırıyorDünyanın en büyük arkeoloji müzesi olan ve 120 dönümlük, 80 futbol sahası alana yayılan Büyük Mısır Müzesi kapılarının açılması için turistler uzun süre bekledi.14 Kasım 2024 Perşembe 11:00MICE
- Depremde yıkılan 600 yıllık Yusuf Kümbet restore edildiVan'da 2011'de meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki 2 depremde kısmen yıkılan 600 yıllık Kara Yusuf Kümbeti'nde restorasyon çalışmaları yüzde 90 seviyesinde tamamlandı.14 Kasım 2024 Perşembe 10:00TURİZM
- İngiltere ve Galler arasına lüks yataklı tren geliyor2025'te hizmete girecek: 'Britannic Explorer'da spa, süper şef Simon Rogan'ın hazırladığı yemekler ve lüks banyolu kabinler 5.800 £'dan başlıyor14 Kasım 2024 Perşembe 09:00ULAŞTIRMA
- Aşk Çeşmesi'ne yapılan tahta para havuzu turistleri kızdırdıTuristler bakım için suyu boşaltılan Aşk Çeşmesi, olarak bilinen Trevi Çeşmesi'nin yerine yapılan 'çirkin' derme çatma tahtadan para atma havuzuna tepki gösterdi.14 Kasım 2024 Perşembe 08:00TURİZM
- Boot Düsseldorf 2025 'We Love Water' ’sloganı ile açılıyorDünyanın en büyük yat ve su sporları fuarı Boot Düsseldorf, 18-26 Ocak 2025 tarihleri arasında “Suyu Seviyoruz” (We Love Water) ’sloganı ile açılacak14 Kasım 2024 Perşembe 07:00MICE
- Antalya Havalimanı 2025’e 82 milyon kapasiteyle girecekUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Antalya Havalimanı'nda kapasiteyi 35 milyondan 82 milyona çıkarıyoruz13 Kasım 2024 Çarşamba 19:00ULAŞTIRMA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.