16 Ekim 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara12°C
  • Antalya23°C

DARON ACEMOĞLU NOBEL EKONOMİ ÖDÜLÜ’NE LAYIK GÖRÜLDÜ

Ekonomistler Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson, ulusların refah toplumlarına dönüşmesi üzerine çalışmaları nedeniyle Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü.

Daron Acemoğlu Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü

14 Ekim 2024 Pazartesi 17:00

ATİNA - 2023 Nobel Ekonomi Ödülü, Daron Acemeoğlu, Simon Johnson ve James Robinson'a verildi. Acemoğlu, Orhan Pamuk ve Aziz Sancar'dan sonra Türkiye'den Nobel alan 3. isim oldu. Ödül, kurumların refahı nasıl oluşturduğu ve etkilediğiyle ilgili çalışmalarından dolayı verildi. Nobel alan isimler ödül olarak 1,1 milyon dolar alacaklar. 
Komite kararın gerekçesini “Ülkeler arasındaki gelir uçurumunu kapatmak günümüzün en büyük zorluklarından biri. Üç ekonomistin çığır açıcı araştırmaları sayesinde ülkelerin neden başarılı olup olamadıklarını daha iyi anlıyoruz” olarak açıkladı.Ödülün bilimsel arka planı, 55 sayfalık bir dokümanla anlatıldı.

NOBEL ALAN TÜRKLER

Acemoğlu, Türkiye'den Nobel ödülü alan üçüncü isim oldu. Orhan Pamuk, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü almıştı. Nobel jürisi, Pamuk'un "kenti İstanbul'un melankolik ruhunu araştırma yolunda, kültürlerin çatışmaları ve birbirleriyle iç içe geçmesinde yeni semboller bulduğunu" belirtmişti.

daron-acemoglu-.jpgAtina'dan basın toplantısına katılan Acemoğlu, “İyi bir kariyere sahip olmayı hayal ediyorsunuz ama bu onun da çok ötesinde. Benim için büyük bir sürpriz ve onur" dedi.

Acemoğlu, Orhan Pamuk (2006/Edebiyat) ve Aziz Sancar'ın (2015/Kimya) ardından Türkiye'ye Nobel ödülü getiren üçüncü isim oldu. Hükümet kanadından Acemoğlu’na tek tebrik, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten geldi.

Acemoğlu kimdir?

1967’de İstanbul’da doğan Acemoğlu, Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra İngiltere'deki York Üniversitesi'nde ekonomi alanında lisans derecesi, 1990'da London School of Economics'te matematiksel ekonomi ve ekonometri alanında yüksek lisans derecesi ve 1992'de London School of Economics'te ekonomi alanında doktora derecesi aldı.

Günümüzün en çok atıf yapılan iktisatçılardan biri olan ve ‘Ulusların Düşüşü’ kitabıyla geniş kitlelere ulaşan Acemoğlu, ekonomi politik alanındaki çalışmalarıyla tanınıyor. 1993 yılından beri ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) ekonomi profesörü olarak görev yapan Acemoğlu, Aralık 2022'de dönemin CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ekonomi alanındaki danışmanlarından biri olarak açıklanmıştı.
London School of Economist okulunda öğretmenlik yapan Daron Acemoğlu, 2000 yılında ise profesörlüğünü aldı. Acemoğlu, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomisi, iktisat teorisi ve beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalar yapıyor.

NOBEL ÖDÜLÜ NEDİR?
Nobel ödülleri her yıl, dinamiti bulan ve 1896 yılında hayatını kaybeden İsveçli mucit Alfred Nobel isteği üzerine fizik, kimya, tıp, barış, ekonomi ve edebiyat dallarında veriliyor.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA