19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

DANİMARKA PANDEMİDE ‘TOPLULUK RUHU’ İLE GÜÇLÜ KALDI

Danimarka Dil Konseyi'nin "toplumun endişesini kişinin kendi çıkarlarından daha yükseğe koyması" anlamını içeren “samfundssind” "topluluk ruhu” oldu.

Danimarka pandemide ‘topluluk ruhu’ ile güçlü kaldı

24 Ekim 2020 Cumartesi 21:00

KOPENHAG- Gevşek bir şekilde "topluluk ruhu" veya "sosyal zihniyet" olarak tercüme edilen Samfundssind, koronavirüs krizinin moda sözcüğü haline geldi. Her yılın sonuna doğru Dansk Sprognævn (Danimarka Dil Konseyi) ve P1 radyo istasyonu, Danimarka'da yılın kelimesini seçiyor. 2020'de erken seçimle, Danimarka Dil Konseyi'nin "toplumun endişesini kişinin kendi çıkarlarından daha yükseğe koyması" anlamını içeren “samfundssind” "topluluk ruhu” oldu.
Önceki yıllarda (bazen tatsız) ruh halini kaçınılmaz olarak yakalayan kazananlar, 2019'da klimatosse ("iklim aptalı") ve 2018'de hvidvask'ı ("kara para aklama") kelimelerini içeriyordu. Pandemi döneminde ise daha gevşek bir şekilde "topluluk ruhu" veya "sosyal zihniyet" olarak çevrilen samfundssind, koronavirüs krizinin moda sözcüğü haline geldi.
Dil konseyi, Danimarka haberlerinden oluşan bir veritabanını araştırarak, "samfundssind" kullanımının Şubat ayında yalnızca 23 kez arttığını buldu Mart ayında ise kullanım 2.855 oldu. danimarka--003.jpg
Danimarka, Avrupa'da yasaklamaya giren ilk ülkelerden biriydi. Bu sayede enfeksiyon oranlarını düşük tutmayı başardı

danimarka-.jpg

GÜÇLÜ TOPLULUK RUHU GELENEĞI VAR
Danimarka Dil Konseyi'nde kıdemli araştırmacı Eva Skafte Jensen, “Danimarka'da güçlü bir topluluk ruhu geleneği var. 19. yüzyılda bu, kırsal kesimdeki insanların ortak hedeflere odaklanan andelsbevægelsen'i kooperatifler kurma biçiminde görüldü . Mandıra çiftçileri ortaklaşa sahip olunan mandıraları finanse etmek için ekip oluşturacaklar. Çiftçiler ve diğer insanlar tüketici kooperatifleri oluşturacak. Böylece özel tüccarların tekelini atlatacaklar. Bu fikir aynı zamanda güçlü sendikaların inşa edilmesine yardımcı olduğu işçi hareketleri getirdi.

SAMFUNDSSIND, MODA SÖZCÜK HALINE GELDI
Ayrıca, kırsal kesimdeki insanlara iyi bir vatandaşlık içinde yaygın bir eğitim vermeyi amaçlayan ve bugün hala var olan højskole'nin (halk okulları) 19. yüzyılda kurulması da bununla bağlantılı oldu. Jensen, samfundssind'ın 2020 moda sözcüğü haline gelmesine yardımcı olan şeyin, şu anki başbakanın yaptığı gibi halk okulları, kooperatifler ve işçi hareketi ile olan ilişki olduğuna inanıyor.

Krizin başlarında, Başbakan Mette Frederiksen doğrudan Danimarkalıların samfundssind'ine başvurduğunu ve 11 Mart'ta ülkede yasaklar başladığında düzenlediği basın toplantısında "Mesafemizi koruyarak birlikte durmalıyız. Topluluk ruhuna ihtiyacımız var. Yardıma ihtiyacımız var. Şimdiye kadar Danimarka'da sahip olduğumuz şeyin tam olarak bu, samfundssind olduğunu gösteren herkese teşekkür etmek istiyorum " dedi.

danimarka--002.jpg
Eğlence parkı Tivoli Bahçeleri salgın sırasında geçici bir anaokuluna dönüştürüldü 

DANIMARKALıLAR COŞKUYLA KARŞıLıK VERDI
Danimarka İlaç Ajansı Genel Müdürü Thomas Senderovitz'e göre, özel şirketler Danimarka'ya Yardım kampanyası aracılığıyla tıbbi ekipman tedarik ederek sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı oldular. Danimarka İlaç Ajansı Genel Müdürü Thomas Senderovitz'e göre bu davranış "inanılmaz iyi niyet ve topluluk ruhunu" gösterdi.

danimarka--004.jpgDanimarka'nın en sevilen cazibe merkezlerinden bazıları hareketlendi:
Lego fabrikası sağlık çalışanları için vizör üretmeye başladı. Eğlence parkı Tivoli Bahçeleri, sosyal mesafe kuralları ile geçici bir anaokuluna dönüştü. Çift Michelin yıldızlı Alchemist , 50 çeşit özel tadım menüleri sunarak Kopenhag çevresindeki 12 evsizler barınağı için makarna pişirdi .
Haberlerde sık sık yer almanın yanı sıra, “samfundssind” kelimesi, dayanışma ve nezaket eylemlerini vurgulayan bir sosyal medya hashtag'i olarak çoğaldı . Ama belki de en önemlisi, sıradan insanlar kurallara uyarak topluluk ruhunu gösterdi.

danimarka--005.jpgYOLSUZLUKLA MÜCADELEDE YENI ZELANDA ILE BERABERE
Yolsuzlukla mücadele STK Transparency International, dünyanın en az yolsuzluğa sahip ülkelerinin yıllık sıralamasını yayınlıyor. Bu yıl Danimarka, Yeni Zelanda ile berabere kaldı. Sorumlu bir hükümete sahip olan Danimarka'daki politikacılar nispeten yüksek bir güven seviyesine sahip bulunuyor. Sønderskov ve Dinesen: Politikacılar kusursuz bir şekilde davrandıklarında, insanlara güven sinyalini gönderirler" diyor.

Danimarka'ya gelen pek çok ziyaretçi, başka yerde nadiren görülen bir güven düzeyine tanık olduklarını farkediyorlar. Yaz aylarında kırsal alanlarda gezerken, ödeme almak için yalnızca bir dürüstlük kutusu ile çiftlik ürünleri satan gözetimsiz yol kenarı tezgahları görürsünüz.
Restoranların veya kafelerin dışında park edilmiş bebeklerin olduğu bebek arabalarının görülmesi de alışılmadık bir durum değildir.
1997'de Danimarkalı bir kadının New York'a yaptığı ziyaret sırasında bebeğini restoranın dışında bıraktığı için tutuklandığı zamana ait yaygın bir hikaye bu kültürü örnekliyor. Danimarka'da ebeveynlerin çocukları gözetimsiz bırakabilmesinin kolaylığı, vatandaşları için daha az endişeli olan bir toplumun ürünüdür.
2016 yılında Kültür Bakanlığı , ülkenin resmi değerlerine karar vermek için halk oylaması yaptı. Güven en önemlilerinden biri olarak belirlendi. Bakanlık, “Danimarka güven kültürü, vatandaşların ve kamu kurumlarının güvenilir olduğu beklentisine dayanmaktadır” denildi.

ADALETLI VERGI SISTEMI
Başka bir yerden Danimarka'ya yerleşen insanlar, Danimarka'daki sosyal güvenin en açık örneklerinden biri olan yüksek, ama adaletli vergi oranlarını çabucak öğrenirler. Danimarka'da ikamet edenler, herkesin adil payını ödediğinde, vergi parasının ortak sosyal fayda için iyi bir şekilde kullanılacağına güven duyarak dünyanın en yüksek vergilerini kabul ediyorlar.
Bunlar sağlık hizmetleri, ücretsiz üniversite eğitimi ve anne ve baba iznine ödeme, bunlardan sadece birkaç örnek. Herkese iyi bakılma kültür ile güvenin bir arada olma duygusunu besliyor. Eşitlik duygusu önemlidir. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne göre Danimarka (OECD), dünyadaki en düşük gelir eşitsizliği düzeylerinden birine sahiptir. Sønderskov ve Dinesen, “ekonomik olarak daha eşit toplumlardaki vatandaşlar da daha yüksek düzeyde güvene sahip olma eğilimindedir. Bu, vatandaşlar arasında daha güçlü bir topluluk duygusu ile açıklanmaktadır " deniliyor.

Kaynak: BBC
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA