20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya23°C

COVİD-19’A KARŞI İLAÇ İNGİLİZ PROFESÖRLERİ MİLYONER YAPTI

Synairgen'in Covid-19’a karşı interferon beta'nin iyileştirici özelliğinin geliştirdiklerini duyurması üzerine şirketin hisse senedi değeri Londra Borsası’nda % 540 arttı.

Covid-19’a karşı ilaç İngiliz profesörleri milyoner yaptı

26 Temmuz 2020 Pazar 12:00

LONDRA- Southampton profesörlerinin kurduğu Synairgen'in Covid-19’a karşı interferon beta'nin iyileştirici özelliğinin geliştirdiklerini duyurması üzerine şirketin hisse senedi değeri Londra Borsası’nda % 540 arttı.
Southampton Üniversitesi tıp fakültesinde görev yapan profesörler Ratko Djukanovic, Donna Davies ve Stephen Holgate astımı ve kronik akciğer hastalığı olan kişilerin, soğuk algınlığı ile savaşmasına yardımcı olan interferon beta adlı bir proteinden yoksun ilacın Covid-19’a karşı başarılı olduğunu keşfettiler. Eksik protein değiştirilirse hastaların viral enfeksiyona karşı savunmasının artırılabileceğini öğrendiler.
Southampton profesörleri Ratko Djukanovic, Donna Davies ve Stephen Holgate, Synairgen'i yıllar önce Synairgen'i kurduktan sonra, birlikte çalışmalar yapıyorlardı. Pandemi krizi sıresnda ise araştırmalarını Covid-19’a karşı yürüten profesörlerin 101 kişi üzerinde yaptığı çalışmada, hastaların yüzde 79’unda ciddi bir şekilde iyileşme görüldüğünü ve nefes darlıklarının da “belirgin şekilde azaldığını” buldu.

ratko-djukanovic,-donna-davies-ve-stephen-holgate.jpg
BİR GÜNDE MİLYONER OLDULAR
İngiliz profesörlerin kurduğu Synairgen'in Covi9-19’a karşı ilacın başarısıni içerenklinik çalışma sonuçları 21 Temmuz sabahı yayınlandı. Borsada diplerde çakılı duran hisseler öğle vaktine doğru yüzde 540 yükseldi..

Tıp profesörü olan 65 yaşındaki Djukanoviç, şirketteki % 0.56 hissesinin bir günde yaklaşık 300.000 £ ila 1.6m £ arasında değer atladığını gördü. İmmünofarmakoloji profesörü olan Holgate'in sahip olduğu % 0.59 hissesi 1.7 milyon sterline yükseldi. Üçüncü kurucu ve solunum hücresi ve moleküler biyoloji profesörü olan 67 yaşındaki Davies'in ayrı bir şirket aracılığıyla benzer büyüklükte bir hisseye sahip olduğu bildirildi.

ASTIMLILARI TEDAVİ İÇİN GELİŞTİRDİKLERİ İLAÇ
Profesörler birlikte yaptıkları çalışmalardaki keşiflerini tedaviye dönüştürmek için 20 yıl önce Synairgen adlı bir şirket kurdular. Şirketin hisseleri 2004'te borsada adeta yüzdü. Bu arada astımlılarda viral enfeksiyonları tedavi etmek için yaptıkları ilaç için AstraZeneca anlaşma sonucu hösseler düştü düştü ve payları çöktü. Ancak aynı ilacın protein değişikliği sonucunda Cocid-19’un iyileştirici özelliğinin ortaya çıkmasıyla profesörlerin hisseleri tavan yaptı.

İYİLEŞME SAĞLIYOR
Synairgen'in genel müdürü Richard Marsden, şirketin kronik bronşit veya amfizem hastaları için interferon beta ilacını bazı Covid-19 hastalarında kullanılması denemelerine katıldıklarını belirterek şöyle konuştu:
“Koronavirüs pandemisi ortaya çıktığında, Ocak ayında bile bu virüse karşı insan vücudunun bağışıklığını artırmada önemli bir rol oynayabileceğimizi fark ettik. Bu yüzden, Şubat ve Mart aylarında İngiltere'ye gelen virus üzerinde klinik deneylere başladık. Bu çalışma hasta insanlar hastaneleri doldurmaya başladığında gerçekleşti. Bağışıklık sistemine müdahale etmek ve interferon beta koronavirüs ile mücadelenin bir parçasıdır. Bu yüzden uygulamayı sürdürürsek, önemli sonuçlara sahip olabiliriz.”

SNG001 ADı VERILDI
Synairgen tarafından bu hafta yayınlanan ilk denemenin sonuçlarına göre hastanedeki koronavirüs hastalarına uygulanan ve yüzde 79 başarı kazanan ilacın heyecan yarattığı bildirildi. interferon beta ilacının özel bir formülasyonunu olan SNG001 adı verilen ilacın bir nebülizör yoluyla doğrudan hastanın hava yollarına verildiği bildirildi. Şirket, 101 hasta üzerinde yaptığı çalışmada, hastaların % 79’unda iyileşme görüldüğü ve nefes darlıklarının da “belirgin şekilde azaldığını” buldu.

ratko-djukanovic,-donna-davies-ve-stephen-holgate-002.jpgDAHA İYİSİNİ BEKLEYEMEZDİK
Bu yıl şimdiye kadar Synairgen'in hisseleri Cuma günü kapanış pazarında % 3.000'den fazla artarak 204p'ye yükseldi. Hisse senedinin % 0,3'üne sahip olan Marsden, hisse fiyatı reaksiyonunu “makul” olarak nitelendirerek “Hastaneye yatan Covid-19 hastalarının tedavisinde büyük bir gelişme oldu. Deneme sonuçlarından daha iyisini bekleyemezdik.”dedi.

ÜÇ BİLİM ADAMI İÇİN ŞANS
Synairgen'in genel müdürü Richard Marsden, koronavirüsün “mali açıdan büyük bir soruna” neden olduğunu ve küresel ekonomilerin virüsün bulaşmasını yavaşlatmak için kapandığını belirterek şöyle devam etti: "Eğer başarılı olursak insanlara klinik olarak yardım ederiz. Ama aynı zamanda çok başarılı bir ticari ürün. İlacın ne kadar değerli olabileceğini şimdiden bilmek zor. İlaç daha normal çalışma koşullarının yeniden başlatılmasına yardımcı olabilecektir. Bu virüsün dünya üzerindeki ekonomik etkisi nedir? Bu ilaç, bu verilerin daha iyi olabileceğini düşündürdüğü kadar etkili ise, bu ilaç gerçekten çok değerli olabilir Herkes 'benzeri görülmemiş' kelimesini kullanıyor. Bizim bundan daha güçlü bir kelimeye ihtiyacımız var. Üç bilim insanı ekonomik beklentiler konusunda heyecanlandı. Ancak onlar için asıl övgü ‘keşiflerinin piyasaya gittiğini görme şansı’dır.

FİYATINI DEĞERLENDİRMEK İMKANSIZ
Synairgen'in Pazarlama Sorumlusu olan Mark Brewer, FinnCap bir piyasa analisti olarak görüşlerini şöyle belirtti: “Covid-19 fırsatını değerlendirmek neredeyse imkansızdır. Ancak hedef fiyatımızı 360p'ye yükseltiyoruz. Ancak bunun yapılacak tartışmalara dayanarak önemli ölçüde daha yüksek olabileceğini biliyoruz. ”

DÜNYAYA DAĞıTıM IÇIN BEKLIYOR
Halen Southampton genel hastanesinde bulunan Synairgen, şu anda tedaviyi pazara sunmak için onay almak üzere bulgularını dünyanın dört bir yanındaki tıbbi dağıtıcılara sunuyor. Yeni ilaç onay prosedürleri genellikle aylar alır, ancak hükümetler umut verici koronavirüs tedavilerinin onaylanması sürecini hızlandırma sözü verdiler.

Şirket ayrıca denemeyi evde karantinada olan daha hafif koronavirüs enfeksiyonları olan hastalara da genişletti . Marsden, “Hastanede yatan hastalarda ne kadar iyi sonuç aldığımızı görmek bizi şaşırttı. Şimdi insanlara yeterince erken verebilirsek, hastaneye yaklaşamayabilirler.”

ratko-djukanovic,-donna-davies-ve-stephen-holgate-003.jpgİKİNCİ DALGAYA İÇİN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA VERİLECEK
Synairgen, kışın olası bir ikinci koronavirüs dalgası için bir milyondan fazla dozu hazır hale getirmek amacıyla ilaç üreticisi Rentschler'a malzeme üretmeye başlamasını emretti. Gelecekte ilaç, ikinci bir Covid-19 dalgası veya başka bir yeni virüsden önce sağlık çalışanlarına ve savunmasız gruplara verilebilecekb

Marsden, “Bu işi beş yıl önce başarmış olsaydık, bu ilacın hükümetler tarafından stoklanarak kullanılabildiğini düşünün. Wuhan'da koronavirüs ortaya çıktığında bunu tüm sağlık çalışanlarına ve yolcu gemilerine veya başka bir yere maruz kalan herkese verebilirdik” dedi.

Kaynak: The Guardian
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA