22 Kasım 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara15°C
  • Antalya16°C

COVİD-19 SONRASI İNSANLIĞI NASIL BİR DÜZEN BEKLİYOR?

Profesör Adil Najam, diğer meslektaşları ile birlikte başlattığı projede 99 düşünür ve uzmana Covid-19'dan sonraki ilk günün nasıl olacağını sordu

Covid-19 sonrası insanlığı nasıl bir düzen bekliyor?

13 Haziran 2021 Pazar 12:00

BOSTON - Boston Üniversitesi'ne bağlı Frederick S. Pardee küresel araştırmalar merkezinden profesör Adil Najam, diğer meslektaşları ile birlikte başlattığı projede 99 düşünür ve uzmana Covid-19'dan sonraki ilk günün nasıl olacağını sordu.

2020'nin Mart ayında başlayan röportajlar 190 gün sürdü. Yapılan görüşmelerde uzmanlara Covid-19 sonrası dönemin nasıl olacağı soruldu.

Eski başbakanlar, astronotlar, bilim insanları ve düşünürlerin de yer aldığı videoların ortak konusu pandeminin geleceğimizi nasıl etkileyeceği ve nasıl bir dünya istediğimiz idi.

KORONAVIRÜS SONRASI IÇIN 99 DÜŞÜNÜRÜN GÖRÜŞLERİ

Boston Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Adil Najam, pandemi sonrası geleceğin neler getireceği hakkında 99 uzmanla röportaj yaptı.

Mart ayında, Boston Üniversitesi'ndeki Frederick S. Pardee Uzun Menzilli Gelecek Araştırma Merkezi'ndeki meslektaşlarım, "koronavirüsten sonraki gün" hakkında düşünmeye başlamanın faydalı olabileceğini düşündüler.
Uzun vadeli düşünmeye adanmış bir araştırma merkezi için, COVID-19 sonrası dünyamızın nasıl görünebileceğini sormak mantıklıydı. Takip eden aylarda çok şey öğrendim. En önemlisi, “normale dönüş” olmadığını öğrendim.

boston-universitesi.png

Proje kendi başına bir hayat sürdü. 190 gün boyunca 103 video yayınladık. Her biri yaklaşık beş dakika uzunluğundaydı ve basit bir soru vardı: COVID-19 geleceğimizi nasıl etkileyebilir?

Dan - Ben lider 101 ayrı konularda düşünürleri görüşülen para için borç , tedarik zincirlerini için ticarette , işi için robotlar , gazetecilik için siyaset , su için gıda , iklim değişikliği ile insan hakları , e-ticaret için cybersecurity , umutsuzluk için ruh sağlığı , cinsiyet için ırkçılık , güzel sanatlar için literatürde ve hatta umutve mutluluk .

Uzmanlara inanıyoruz. Bilginin kararları bilgilendirmesi gerektiğine inanıyoruz

Benim görüşülen dahil ABD Ulusal Bilimler Akademisi başkanı , bir eski CIA direktörü , bir eski NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı , bir İtalya'nın eski başbakanı ve İngiltere'nin astronom kraliyet .

Singapur'da Kishore Mahbubani , Quito'da Yolanda Kakabadse , Berkeley, California'da Judith Butler , Nairobi'de Alice Ruhweza ve Londra'da Jeremy Corbyn ile “Yakınlaştırdım” – kelime neredeyse bir gecede fiil haline gelmişti .
Son bölümümüze eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Seul'den katıldı.

Benim için gerçekten bir öğrenme mevsimiydi . Diğer şeylerin yanı sıra, COVID-19'un neden bekleyebileceğimiz bir fırtına olmadığını anlamama yardımcı oldu. Pandemi öncesi dünyamız normalden başka bir şey değildi ve pandemi sonrası dünyamız hiç normale dönmek gibi olmayacak. İşte bunun dört nedeni.

Bozulma hızlanacak

Nasıl ki önceden tıbbi durumları olan insanlar virüse en duyarlı kişilerse, krizin küresel etkisi de önceden var olan geçişleri hızlandıracaktır. Avrasya Grubu Başkanı Ian Bremmer'in vurguladığı gibi, küresel bir pandemi yılı her zamanki gibi on yıl veya daha fazla kesintiye neden olabilir.

Örneğin, “Times Higher Education”dan Phil Baty , üniversitelerin “derinden [ve] sonsuza dek” değişeceği konusunda uyarıda bulunuyor, ancak bunun nedeni çoğunlukla yükseköğretim sektörünün değişim için çığlık atmasıdır.

Pulitzer ödüllü editör Ann Marie Lipinski , gazetecilik için aynı öngörüye varıyor ve Princeton ekonomisti Atif Mian , yapısal küresel borç için benzer şekilde endişeleniyor.

Harvard'da ticaret politikası uzmanı Dani Rodrik , pandeminin COVID-19'dan önce zaten trend olan “hiper küreselleşmeden geri çekilmeyi” hızlandırdığını düşünüyor. Ve Pardee Okulu ekonomisti Perry Mehrling , “toplumun kalıcı olarak dönüştürüleceğine … ve statükoya geri dönmenin, bence mümkün olmadığına” ikna oldu.

Siyaset daha çalkantılı olacak

Küresel ekonominin üzerindeki bulutlar uğursuz olsa da - genellikle iyimser Nobel Ödüllü ekonomist Sir Angus Deaton bile “ilerleme görmeden önce 20 ila 30 yıl” süren karanlık bir aşamaya girebileceğimizden endişe ediyor - siyasi yorumcular gibi görünüyor. en şaşkın.

Stanford Üniversitesi'nin siyaset teorisyeni Francis Fukuyama , “dünyanın politik olarak nasıl görüneceğine dair belirsizlik derecesinin bugün olduğundan daha büyük olduğu bir dönem görmediğini” itiraf ediyor.

COVID-19, hükümet yetkinliği , popülist milliyetçiliğin yükselişi , uzmanlığın dışlanması , çok taraflılığın düşüşü ve hatta liberal demokrasi fikrinin kendisi hakkında temel soruların altını çizdi . Uzmanlarımızdan hiçbiri - hiçbiri - siyasetin herhangi bir yerde pandemi öncesi olduğundan daha az çalkantılı olmasını beklemiyor.

Jeopolitik olarak, bu, Harvard'ın Kennedy Okulu'nun kurucu dekanı Graham Allison'ın , hızla yükselen yeni bir güç olan Çin'in yerleşik gücü, ABD'yi yerinden etmekle tehdit ettiği “altta yatan, temel, yapısal, Thukydides rekabeti” dediği şeyde kendini gösterir. . COVID-19 bu büyük güç rekabetini Asya , Avrupa , Afrika , Latin Amerika ve Orta Doğu'daki sonuçlarıyla hızlandırdı ve yoğunlaştırdı .

Pandemi alışkanlıkları devam edecek,. Ancak her türbülans hoş karşılanmaz.

Sektörler arasında, uzman üstüne uzman, pandemi sırasında geliştirilen alışkanlıkların ve yalnızca Zoom ve evden çalışma alışkanlıklarının ortadan kalkmayacağını söyledi .

Texas A&M Üniversitesi'nde mühendislik profesörü olan Robin Murphy , COVID-19'un bir sonucu olarak “her yerde robotlarımız olacağına” inanıyor. Bunun nedeni, pandemi sırasında teslimatlar, COVID-19 testleri, otomatik hizmetler ve hatta evde kullanım için çok yaygın hale gelmeleridir.

Hem Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanı Karen Antman'dan hem de Pakistan'daki Aga Khan Üniversitesi tıp dekanı Adil Haider'den teletıpın kalıcı olduğunu duyuyoruz .

Salesforce yazılım şirketinde baş dijital evangelist olan Vala Afshar daha da ileri gidiyor. COVID-19 sonrası dünyada “her işletmenin bir dijital işletme olacağını” ve ticaretinin, etkileşimlerinin ve işgücünün büyük bir kısmını çevrimiçi hale getirmek zorunda kalacağını savunuyor.

Kriz fırsatlar yaratacak

On yıllardır küresel salgın hastalıklar hakkında uyarıda bulunan bilim gazetecisi Laurie Garrett , ekonomik ve toplumsal sistemlerimizin adaletsizliklerini ele almak için bir fırsat hayal ediyor. “Bir zamanlar olduğu gibi devam eden tek bir faaliyet olmayacak” diye, ayaklanmada temelden yeniden yapılanma olasılığı da var diyor.

Çevreci Bill McKibben , pandeminin insanların “kriz ve felaketin gerçek olasılıklar olduğunu” ancak önlenebileceğini fark etmelerini sağlayan bir uyandırma çağrısı olabileceğini söylüyor.

Bu düşüncede yalnız değiller. Ekonomist Thomas Piketty yükselen milliyetçilik ve eşitsizliğin tehlikelerini kabul ediyor, ancak “refah devletine daha fazla yatırım yapmayı” öğrenmemizi umuyor. “COVID, [sağlık sistemleri] ve altyapıya yapılan kamu yatırımlarının meşruiyetini güçlendirecek” diyor.

Ekvador'un eski Çevre Bakanı Yolanda Kakabadse de benzer şekilde dünyanın “ekosistem sağlığının insan sağlığına eşit olduğunu” kabul edeceğine ve çevreye yeni bir ilgi göstereceğine inanıyor. Ve askeri tarihçi Andrew Bacevich , “21. yüzyılda ulusal güvenliğin tanımı” hakkında bir sohbet görmek istiyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı yöneticisi Achim Steiner , bu küresel krize yanıt vermek için seferber edilen olağanüstü miktarda para karşısında hayrete düşüyor. İklim değişikliği geri döndürülemez ve felaket olmadan önce mücadele etmek için gereken çok daha küçük miktarlar konusunda dünyanın daha az cimri olup olmayacağını merak ediyor.

Son olarak, zamanımızın en önemli halk aydınlarından biri olan Noam Chomsky'nin bunu en iyi şekilde özetlediğini düşünüyorum. “Bundan nasıl bir dünyanın çıkacağını kendimize sormalıyız” dedi. “Yaşamak istediğimiz dünya nedir?”

Frederick S. Pardee Uzun Menzilli Geleceği Araştırma Merkezi'nde iletişim uzmanı olan John Prandato, video projesinin dizi editörüydü ve bu makaleye katkıda bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA