20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya22°C

COVID-19, KÜRESEL TURİZM ENDÜSTRİSİNİ 20 YIL GERİYE GÖTÜRDÜ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: Pandeminin turizm endüstrisi üzerindeki yıkıcı ekonomik etkisi 1 trilyon doları bulabilir.

COVID-19, küresel turizm endüstrisini 20 yıl geriye götürdü

03 Eylül 2020 Perşembe 21:00

AMSTERDAM- Turizm sektörü COVID-19 tarafından harap edildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, pandemide 120 milyon kişinin işsizlik riski altında olduğu ve ekonomik hasarın 1 trilyon doları aşması muhtemel olduğu tahmin edildiğini bildirdi.
Guterres, turizm ve gıda güvenliği için demesajında, 7,8 milyar olan dünya nüfusunu besleyecek kadar gıda bulunmasına rağmen, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının küresel gıda güvenliğini tehdit ettiğini belirtti.
Dünya genelinde 820 milyondan fazla kişinin açlık çektiğini ve her beş çocuktan birinin yetersiz beslenme yüzünden büyüme geriliği yaşadığını belirten Guterres, “Gıda sistemlerimiz çöküyor ve Covid-19 salgını durumu daha da kötüleştiriyor” ifadesini kullandı. Guterres, “49 milyon kişi daha pandemi nedeniyle aşırı yoksulluğa düşebilir. Gıda güvenliği olmayan insanların sayısı hızla artacak” diye konuştu.

antonio-guterres,.jpg120 MILYON TURIZM ÇALıŞANı IŞSIZ
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, koronavirüs pandemisinin küresel turizm üzerindeki yıkıcı etkisini ölçmek için UNWTO verilerinden yararlanan yeni bir rapor yayınladı. 120 milyon kadar turizm çalışanının işsizlik riski altında olduğu ve ekonomik zararın yalnızca 2020'de 1 trilyon doları aşması muhtemel olduğu konusunda uyarı yaptı.

kuresel-turizm-endustrisi.jpgTURIZM SEKTÖRÜNÜ YENIDEN INŞA ETMEMIZ ZORUNLU
Guterres, "İnsana yakışır işler, istikrarlı gelirler ve kültürel ve doğal mirasımızın korunması sağlayıcısı olarak konumunu yeniden kazanması için, turizm sektörünü yeniden inşa etmemiz zorunludur" dedi.
BM Genel Sekreteri, turizmin en önemli ekonomik sektörlerden biri olarak rolünü vurguladı, yüz milyonlarca insana geçim kaynağı sağlarken "ekonomileri canlandırıyor ve ülkelerin gelişmesini sağlıyor."

kuresel-turizm-endustrisi-003.jpgDÜNYA TURIZM ÖRGÜTÜ: 2020’NIN ILK BEŞ AYıNDA YÜZDE 60'LıK DÜŞÜŞ
Koronavirüsün dünya çapında hızla yayılmaya başladığı Mart ayında getirilen kısıtlamalar nedeniyle, uluslararası seyahat Nisan ve Mayıs aylarında adeta çığlık atarak durdu. Bunun sonucunda geçen yıla göre turizm gelirinde 2020'nin ilk beş ayında neredeyse yüzde 60'lık bir düşüş yaşandı.
Seyahat kısıtlamalarının tam olarak ne zaman kaldırılacağına bağlı olarak, Dünya Turizm Örgütü, uluslararası turizm gelirlerinin, yani yabancı turistlerin harcamalarının bu yıl 910 milyar dolar ile 1.2 trilyon dolar arasına düşmesini bekliyor, bu da küresel turizm endüstrisini 20 yıl geriye çekecektir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA