23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

ÇİN'DE DEV YÜZME HAVUZU AÇILDI

Pekin Olimpiyat Oyunları hazırlıklarını tamamlayan Çin, yüzme ve dalma müsabakalarının yapılacağı kapalı yüzme havuzunu da törenle hizmete açtı.

Çin'de dev yüzme havuzu açıldı

28 Ocak 2008 Pazartesi 16:30

PEKİN -8 Ağustos 2008'de yapılacak Pekin Olimpiyat Oyunları hazırlıklarını tamamlayan Çin, yüzme ve dalma müsabakalarının yapılacağı kapalı yüzme havuzunu da törenle hizmete açtı.

Başkent Pekin'de bugün açılışı yapılan havuza, yerli ve yabancı çok sayıda medya mensubu ilgi gösterdi. Son teknolojiyle donatılan havuzda dalma ve senkronize yüzme yarışmaları yapılacak. Müsabakalarda 42 altın madalya verilecek.

 



Havuzun üst düzey yetkililerinden Zhao Jingqing, inşaatın tamamlanışını görmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Zhao, havuzun olimpiyatlardan sonra çevredeki halkın hizmetine sunulacağını ve bundan dolayı büyük sevinç duyduğunu söyledi. Havuzun yapımını üstlenen yetkililer de inşaat esnasında her hangi bir ölüm olayı olmadığını belirtti.

 

İsveç yüzme takımından bir yetkili ise havuzun bugüne kadar gördüğü en güzel tesis olduğunu ve burada güzel yarışların olacağına inandığını aktardı.

 

Havuz 6.95 hektar alanı kapsıyor ve yüzey büyüklüğü 80 bin metrekare. Güneş ışınlarının yüzde 90'ını alan, altıgen şeklinde, özel malzemelerle mavi renkte yapılmış dış yüzey, havuza özel bir görünüm kandırıyor.

 

İnşaatında 6 bin 700 ton çelik, 1300 ton kaynakla birleştirilmiş çubuğun kullanıldığı havuz, olası yangın ya da facialara karşı özel olarak inşa edildi.

 



İlk müsabaka 31 Ocak- 5 Şubat tarihlerinde 2008 Çin Açık Yüzme Şampiyonası'yla yapılacak. Temeli 24 Aralık 2003'te atılan tesis, içinde yurt dışındaki Çinliler tarafından bağışlanan paraların da olduğu 110.7 milyon dolar yardımla yapıldı.

 

Olimpiyatların açılış-kapanış törenlerinin yapılacağı ve havuzun yanında inşaatı devam eden Ulusal Stad'ın da Mart ayında hizmete açılması planlanıyor.



Açılışın ardından bir basın toplantısı düzenleyen Pekin Belediye Başkan yardımcısı Chen Gang, büyük tasarruf yaptıkları olimpiyat inşaatlarındaki çalışmaların sorunsuz sürdüğünü ve yolsuzluklara kesinlikle müsaade edilmeyeceğini ifade etti.

Chen, 31 yarışma alanının inşaat giderlerinin yaklaşık 1.8 milyar doları, olimpiyat inşaatları içindeki stadyumlara ayrılan paraların da 500 milyon doları geçmemesini hedeflediklerini dile getirdi.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, olimpiyatlarda kullanılacak 31 yarışma alanından Ulusal Stadyum (diğer adıyla Kuş Yuvası) hariç diğer alanların inşaatları tamamlandı.

Olimpiyatlar için yapılan 45 antrenman alanından sadece biri dışında diğerlerinin de bitirildiği belirtildi.

 

SÜPHELİ ÖLÜMLER

Toplantıda, Pekin'deki Ulusal Stat'ın inşaatında çalışan en az 10 işçinin yetersiz güvenlik nedeniyle öldüğü yolundaki haberlerin anımsatılması üzerine, Pekin İş Güveliği Dairesi Başkan Yardımcısı Ding Zhenkuan iddiaları yalanladı.

Ding'in Çince konuşması esnasında olimpiyat stadı inşaatında 2 kişinin öldüğünü söylendi. Ancak basın toplantısının ardından tercüme hatası olduğu ileri sürüldü ve Ding gazetecilere yeniden bir açıklama yaptı.

Çinli yetkili bu sefer de son 3 yılda olimpiyat inşaatlarında 6 kişinin öldüğü, 1'i ağır 3 kişinin de yaralandığını ifade etti.

Ding bir taraftan bu açıklamaları yaparken, yanındakiler de zaman olmadığı gerekçesiyle Çinli yetkiliyi salondan uzaklaştırdı.

 

PRENS CHARLES OLİMPİYATLARI PROTESTO ETTİ İDDASI

Toplantıda bir İngiliz gazeteci, Prens Charles'ın Çin'deki insan hakları ihlalleri ve Pekin'in Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama'ya karşı olan tavrı gibi meselelerden dolayı olimpiyatları protesto ederek gelmeyeceği iddiasını hatırlattı.

İddiaya cevap veren Pekin Organizasyon Komitesi Yetkililerinden Wang Hui, komiteye böyle bir bilgi ulaşmadığını ve olimpiyatların herkese açık olduğunu söyledi.

Wang, Pekin halkının olimpiyatlara çok özel bir destek verdiğini, olimpiyatların sadece Çin'in değil tüm dünyanın olduğunu söyleyerek, "'Tek dünya tek rüya'' sloganı koyduk. Bundan dolayı herkesi olimpiyatlara davet ediyoruz" dedi.

 

SON DAKİKA