22 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara3°C
  • Antalya14°C

ÇEŞTOB: YENİ SEZONDA OTEL FİYATLARI NE OLACAK?

ÇEŞTOB Başkanı Demir, yen sezonda fyatların butk otellerde 5-6 bin, üst segmentl otellerde 11-15 bin lira aralığında olacağını söyledi.

ÇEŞTOB: Yeni sezonda otel fiyatları ne olacak?

23 Nisan 2024 Salı 15:00

ÇEŞME – Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, geçen yaz butik otellerdeki kişilik oda fyatının 2 bin-3 bin 500, 5 yıldızlı otellerin 6-7 bin lira olduğunu hatırlattı. ÇEŞTOB Başkanı Demir, yeni sezonda fyatların butik otellerde 5-6 bin, üst segmentl otellerde 11-15 bin lira aralığında olacağını söyledi. Demir, bu rakamların, Antalya, Bodrum gibi destinasyonlardaki otellere göre makul olduğunu söyledi.

Sonsöz TV’de gazeteci Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Demir, bayram tatillerinin kaç gün olacağının üç ay önce açıklanmasının, turizmciler açısından yararlı olduğunu bildirdi. Bayramda personel bulamayan otellerin açılamadığını anlatan Demir, “Servis yapan, temizlik yapan robot üretilmedi. Üretilmesini istiyoruz” dedi.

cestob-baskani-demir.jpgBAYRAM TATİLLERİ ÜÇ AY ÖNCEDEN AÇIKLANMALI
Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olması nedeniyle Çeşme’deki otellerde doluluğun yüzde 80’lere çıktığını, bazı günlerde yüzde 100’e ulaştığını belirten ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir şöyle konuştu: “Bayram tatilleri kaç gün olacaksa, bu son anda değil, iki ay, hatta üç ay öncesinden açıklanmalı. Ramazan Bayramı tatilinde beklentilerimizin üzerinde misafir ağırladık. Seçim sonrası herhangi bir kriz yaşanmayınca insanlar kendilerini tatil beldelerine attı. Biz kurban bayramı takviminin tatil olacak ya da olmayacaksa üç ay, olmazsa iki ay öncesinden açıklanmasını bekliyoruz. Çok önceden belli olmayınca önümüzü göremiyoruz. Bayrama iki gün kala tatili 9 güne çıkardı karar vericiler. Karar verildiğinden itibaren rezervasyonlarda önemli bir artış oldu. Yüzde 50’lik doluluk, yüzde 80, hatta bazı günlerde yüzde 100’e çıktık. Güzel bir bayram yaşadık. Tatil kararını verecek makamlar Milli Eğitim Bakanlığı, Turizm ve Kültür Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı…

Ot Festivalinin tarihi de son anda belirledik, üç hafta kala. Yeterince duyuramadık. Yeni belediye başkanımız ve ekibine, bu sorunu ilettik. Kendi ajandalarımızda, hatta dünya ajandalarında festivalleri işletmemiz lazım. Önümüzde Kurban Bayramı var. O bayramın tatili 9 gün olacak, 4 gün mü olacak, çok önceden açıklanması ki turizmciler, tatil yapacaklar ona göre hazırlık yapsın. Biz turizmciler, Kurban Bayramı tatilinin de 9 gün olması yönünde talebimizi ilgililere ilettik.”

İÇ TURİZM AÇISINDAN BEKLENTİMİZ MAALESEF YÜKSEK DEĞİL
Başkan Demir, yeni sezonla ilgili beklentilerini şu sözlerle dile getirdi: “Biz sezonu hızlı açtık. Sezon hazırlığımız bayram ile tamamlandı. Ancak bizim Çeşme’nin sezonu Mayıs’ın son haftası Haziran başında başlıyor. Kurban Bayramı ile yoğun sezona gideceğimiz yüzde 90 doluluğa ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Ancak maalesef Türkiye'nin ekonomik durumu hiç güzel değil. Mayıs’taki dolulukların da yüzde 30-40 olacağını öngörüyoruz. Kimsenin öncelikli durumları arasında değil. İç turizm açısından beklentimiz çokyüksek değil. Ancak daha çok dış turizmde özelikle gurbetçilerimizden beklentilerimiz yüksek. Doluluk oranlarımızı onlarla doldururuz diye düşünüyoruz. Eylül Ekim ayı geldiğinde çok şükür diyeceğimiz sezon sonu olacağımızı düşünüyoruz.”

cestob-baskani-demir-001.jpgBUTİK OTELLER 5-6 BİN, 5 YILDIZLI OTELLER 11-15 BİN LİRA ARASINDA OLUR
ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, yeni dönemde Çeşme’deki otellerde uygulanacak fiyat tarifesiyle ilgili şunları söyledi:
“Maliyetlerimiz çok yükseldi. Market fiyatları sürekli yukarı doğru gidiyor. Benim küçük otelim var, kahvaltı dahil sistemle çalışıyoruz ve marketlerde önce peynir fiyatlarına bakıyoruz. Peynir bizim için et gibi oldu. Yarım pansiyon, her şey dahil otellere Allah kolaylıklar versin. Çok zor. Hele alkol dahil ultra her şey dahil oteller var, bunlar daha çok sıkıntılı. Bu market fiyatları ile büfeye koyacakları ürünler ister istemez artacaktır, fiyatları da ona göre verecektir. Antalya gibi her şey dahil otellerin fiyatları çok yükseldi. Bizim Çeşme olarak fiyatlarımız daha makul. Geçen sene butik otellerin fiyatları iki kişilik oda kahvaltı, 2 bin -3 bin 500 bandındaydı. 5 yıldızlı otellerimizin fiyatları da 6-7 bin, bazı oteller 9 bine kadar çıkabiliyordu. Bu yıl devletin açıkladığı enflasyon yüzde 80’lerde. Bizde erken rezervasyonlardaki fiyat artışı yüzde 40’ı geçmedi. Şu anda geçen sezon fiyatlarından tatil almak mümkündür. Ancak objektif olarak bakacak olursak özellikle yüksek sezon denilen fiyatlarımız butikler 5-6 bin TL civarı, 5 yıldızlı oteller fiyatları 11- 15 aralığında olacağını düşünüyorum. Her şey dahil oteller 30-35 bine yükselir. Çeşme’de de çok yüksek klastaki otellerde bu fiyatlardan oda satmaya çalışıyorlar. Çeşme için fiyatlar makuldür, kazık değildir. Bu fiyatlar, tatilciyi caydırır mı? Biz otelciler, fiyatlardan rahatsız değiliz. Pek çok müşterimiz rezervasyon için aradığında, fiyatlar iki kişilik olmasına rağmen, tek kişilik mi, diye soruyorlar. Otel fiyatlarını yadırgamıyor vatandaş. Fiyatı çok yüksek otellerin fiyatları kriter olarak alınmamalı. Çeşme’de otel fiyatları makul seviyede satılacak. Rakamların, Çeşme’ye turist kaybettireceğini düşünmüyorum.”

ODA TEMİZLEYEN ROBOT HENÜZ ÜRETİLMEDİ!
Başkan Demir, personel sıkıntısının bu yıl had safhada olduğunu bildirdi: “Personel konusunda kıyamet gününe gider gibiyiz. Hizmet sektöründe olduğumuz için hizmeti personel ile verebiliyoruz. Henüz servis veren ya da oda temizleyen robot üretilmedi. Üretilmesini de bekliyoruz. Bayramda personelsizlikten dolayı çok otelimiz açılmadı. Turizm okullarının tatil olmasını bekleyen ve öğrencileri alıp otelini açmayı bekleyen çok yer var. Bu duruma düştük. Bu konuya devletimiz el atmalı. Bakanlıkların bu konu üzerinde kafa yorması ve çözüm üretmesi gerekiyor. Artık insan gücüne ulaşmak çok zorlaştı. Ancak bu konuda hala alınmış bir tedbir yok.”

LAL HANIMIN POZİTİF ENERJİSİ VAR
ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli’den beklentilerinin yüksek olduğunu, turizm sektörünün sorunlarını kendilerine anlattıklarını ifade etti: “Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ile adaylık sürecinde tüm belediye başkanları ile diyalog halinde olduk. Ekrem Oran ile iyi çalışmalar yaptık. Lal Hanımla da adaylık sürecinde fazlaca görüştük, ilçenin sorunlarını kendisine anlattık. Lal Hanımdan da beklentimiz oldukça fazla. La Hanımın ekibine de sorunları anlatıyoruz. Çeşme ve Çeşme Turizmine değer katacak her şeye katkı koymak için çaba sarf ediyoruz. Lal başkanımız, Çeşme’nin turizmde nereye gitmesi gerektiğini çok iyi biliyor. Lal hanımda pozitif enerji var, bu enerjiyle bizim beklentilerimizi maksimum düzeyde yerine getirmek için çalışacaktır diye düşünüyorum. Bizim ilçenin altyapı sorunları var, yollar kazılmış, öyle duruyor. Yolların kapatılması gerekiyor. Bir ulaşım sorunu var. Doğalgaz gelecek deniyor, umarım gelir. Lal Denizli, sorunlara hakim biri. Lal Hanım mesela Ot Festivalini uluslar arası alana taşımayı düşünüyor. Sağlık turizmi, spor turizmini, agro turizmini de çok önemsiyor.”

YUNAN ADALARINA GEÇİŞ YOĞUNLUĞUNUN İKİ ÖNEMLİ SEBEBİ VAR
ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, Çeşme’den Yunan adalarına geçişlerin yoğunlaşmasının altına iki önemli nokta olduğuna vurgu yaparak şu değerlendirmelerde bulundu: “Evet; Adalara çok giden oldu. O turisti Çeşme neden tutamıyor? Çeşmeye gelmişken iki gün de Sakız’da tatil yapalım mı, yoksa Sakız’ın Çeşme’ye göre ucuz olmasından mı gidiyorlar? Bize de çok soruluyor bu sorular. Adalara bu bayramda, beklenmedik oranda geçişler oldu. Hiç kimse Çeşme’den Adalara o kadar çok kişinin gideceğini tahmin edemiyordu. Kapıda vize olayı, 6-7 Nisan’da açıldı. Buna rağmen o kadar çok bekleyen varmış ki, sisteme adapte olup adalara gitmek için talepte bulunuldu. İnsanlarımız çok sıkıştı ülke içerisinde. Bugün hangi Avrupa ülkesine girmek isterseniz, ret yiyorsunuz. Son 8 yıldır yurtdışında tatil yapmak gibi bir kültür oluştu. Özgür olmak istiyor Türk insanı. Kapıda vize varken, gidelim adalara, deniliyor. Bu güzel bir şey aslında. İnsanımız da yurtdışına açılsınlar. İnsanlar öncelikle, bu nedenle Yunan adalarına gidiyor. İkincisi, fiyatlandırma… Türkiye'nin genel olarak fiyatları, Avrupa’nın çok üstünde. Yurt dışında yaşayan arkadaşım var; ara sıra Türkiye'ye geliyor. Alsancak'ta filtre kahve içtik. Ödediğimiz para, 5,5 Euronun karşılığı bir para oldu. Ancak kendisi Avrupa’da aynı kahveyi 2,5 Euro'ya içtiğini söyledi. Bizim fiyatlarımız Avrupa'nın 2 katı fiyatlar oluşmuş. Çeşme’ye bakınca fiyatlar orada da bir tık yukarı çıkıyor. Hatta bu pahalılığı fırsat bilen çok fazla esnaf var. Bu tutum bize zarar veriyor. Haftalık, hatta günlük fiyat değiştiren marketler var. Bunlar da ister istemez Yunan Adaları ve Avrupa’ya çıkışlara neden oluyor. Hepimiz Türkiye'nin pahalı olduğunu konuşuyoruz. Öyle de… Biz de Yunan adalarına gidiyoruz memnun kalıyoruz, keyif alıyoruz; fiyatlardan yediğimizden içtiğimize kadar her şeyden. Bunu söylememiz lazım. Menüleri var her şeyin fiyatı karşısında yazıyor. Orada bir şey yediğinizde ne ödeyeceğinizi biliyorsunuz. Fakat bizde, menüyü elinize aldığınızda, ne ödeyeceğinizi bilemiyorsunuz. Bakanlık, bu konuda sıkı denetlemeleri başlattı. Fiyatlar tam oturmuş değil. Global fiyatlar görüyoruz. Her şeyin adını yazarak karşısına fiyatını yazmamız gerekiyor. Bunu yaptığımızda adalara gidenlerin bir kısmını Çeşme’de tutabiliriz diye düşünüyorum. Çeşme’ye tatile gelenlerin Sakız’a geçmelerine biz turizmciler artık üzülmüyoruz. Çünkü tatil için son kapı durumundaki Çeşme’den daha ileride turizm olabiliyor diye de seviniyoruz. Sonuçta Yunan adalarına gidenler en azından bir gece Çeşme’de kalıyor. Bu hareket bizi memnun ediyoruz. Tabii ki bu kadar insan Çeşme’de kalmak yerine neden Yunan adalarına gidiyor meselesini esnafımız, biz turizmciler, yerel yönetimler ve medyanın bunu sorgulaması lazım. Bizden Yunan adalarına çok turist gidiyor da oradan geliyor mu? Çeşme’ye direkt gelen turist sayısı pek yok ama İstanbul ve diğer bölgelere giden Yunan turist sayısının, ülke nüfusundan fazla olduğunu görüyoruz.”

ÇEŞME’YE İZMİR’DEN DAHA ÇOK TURİST GELİYOR
İzmir’e turistin gelmediğini, bir Kemeraltı örneğiyle anlatan Yakup Demir, “İzmir için çok üzülüyorum. Kemeraltı’nın bir ucundan girdim, öteki uçtan çıktım, birkaç Ukraynalı turist gördüm sadece. Buna üzülmemek elde değil. İzmir’e turist gelmiyor. Çeşme’ye İzmir’e gelen turistten daha fazlası geliyor. Bugün Çeşme’de yüzde 30 doluluk varsa, bunların yüzde 12’sini yabancı turisttir. Japon geliyor, Çinli geliyor Avrupalı geliyor. Turla olmasa da kendi imkanlarıyla geliyor. Ulaşım sorununu aşmamız lazım. Bir merkezden, o merkezin değerleri olan yerlere gezdirecek bir organizasyon yoksa, orada sıkıntı vardır demektir. İsviçre’de köyleri dolaştıran trenler var. Bizim dolmuşumuz bile yok” diye konuştu.

ÇEŞME’NİN BİR BODRUM OLMA HAYALİ YOK
Çeşme’nin Bodrum’un önüne geçme ihtimali üzerine değerlendirmelerde bulunan Yakup Demir, şunları söyledi: “Çeşme, aslında son yıllarda Bodrum’la yarışıyor. Hem tanınırlık, hem de iç turizm anlamında yarışıyor ve bir hayli ileride olduğumuzu düşünüyorum. Bodrum, İstanbul’a uzak, İzmir’e uzak. Çeşme ise İzmir’e 40 dakika mesafede, İstanbul’a 3,5 saatlik mesafede. Çeşme’ye gidince, başka yere gidemiyorsun, denilirdi. O da ortadan kalktı, insanlar Çeşme’ye gelince Yunan adalarına gidebiliyor. Çeşme ve Bodrum, farklı destinasyonlar. Biz Çeşme olarak illa Bodrum olalım diye bir düşünce taşımıyoruz. Çeşme’nin özel bir kimliği var. Öyle bir iddiamız yok. Çeşme’nin denizi, hiçbir yerde yok. Çeşme çok değerli bir destinasyon. Çok daha yukarıya çıkarabiliriz.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA