ÇEŞME VE BODRUM'UN ANA SORUNU YANLIŞ TURİZM STRATEJİSİ
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, kültür ve turizmdeki alanındaki tüm gelişmeleri aktararak hedefleri hatırlattı. Güncel konulara değinen Bakan Ersoy, Instagram yasağından popüler turizm merkezindeki politikalara da değindi
10 Ağustos 2024 Cumartesi 08:23
İSTANBUL - Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, kültür ve turizmdeki alanındaki tüm gelişmeleri aktararak hedefleri hatırlattı. Güncel konulara değinen Bakan Ersoy, Instagram yasağından popüler turizm merkezindeki politikalara da değindi.
Now Haber'de Merve Yıldırım'ın sunduğu "Çalar Saat" programına konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) grafikleri eşliğinde önceki yılların ve bu senenin turizm rakamlarına ilişkin bilgiler verdi.
Bakan Ersoy, burada Türkiye'nin dünyada en yoğun ve en etkili tanıtım yapan turizm ülkesi olduğunu aktardı.
Bakan Ersoy, "Türkiye'nin tanıtımında her türlü çeşitliliği yapıyor, sadece sosyal medya üzerinden tanıtım yapmıyoruz." dedi.
Ersoy'un açıklamalarında öne çıkan bir diğer nokta da eylül ayında çok nadide eserlerin Türkiye'ye gelmeye başlayacak olması olarak açıkladı.
"ÇEŞME VE BODRUM'DAKİ TURİZM STRATEJİSİ YANLIŞ"
Bakan Ersoy, kendisine yöneltilen "Yerli turistin rotası değişti mi?" sorusuna yanıt verirken, Çeşme ve Bodrum'da ana sorunun tek pazara dayalı yanlış bir strateji ile bugüne gelmiş olması olduğunu bildirdi.
"SEZONU 12 AYA YAYACAK PROJE ENGELLENDİ"
Ersoy, Ege'deki 1-2 turizm merkezinin sezonunu okullar kapandığında açıp, okullar açıldığında kapadığını, bu bölgede turizmi 12 aya yaymak için girişimleri olduğunu, böyle olursa fiyatların da ucuzlayacağını ancak projelerin belediyelere takılarak uygulatılmadığını şu sözlerle dile getirdi:
Çeşme ve Bodrum genelinde baktığınızda ana sorun aslında 40 yıllık orası için oluşturulmuş ağırlıklı olarak tek pazara dayalı yanlış bir stratejisi var. Türk pazarına endeksli. Okullar kapandığında 15 Haziran'da sezon açılıyor, kapanmasına yakın 1 Eylül'de de kapanıyor. Aslında diğer bölgelerde böyle bir sıkıntı yaşanmıyor. Bunun önlemi için destinasyon çeşitlendirilmesi lazım. Bunun için de gerekli ürünün olması lazım. 2018'de ilk göreve geldiğimde turizmi harekete geçirmeye çalışmıştım. Sezonu 12 aya uzatacak, spor, golf, teniz, futbol, doğa sporları, kültür-sanat etkinlik alanlarını, gastronomi içeren, her türlü sınıfta yatağı olan çok geniş bir proje oluşturmuştu. O zaman farklı destinasyondan misafir getirme olacağınız oluyor. Turizm 12 aya yayıldığında hem personel hem de yatırım maliyetleri düşeceğinden fiyatlarda belli optimum bir noktaya gelirsiniz.
"EĞER O PROJE BAŞLAMIŞ OLSAYDI ŞİMDİ BODRUM VE ÇEŞME'Yİ KONUŞMUYOR OLACAKTIK"
Çok anlatmamıza rağmen...Çok iyi hazırlanmış bir projeydi. 9 tane üniversite, 40'tan fazla akademisyenle çalıştık. Maalesef siyasete döndü iş. Yerel yönetim ve o zamanki parlamentodaki İzmir milletvekilleri tarafından. Anlatmaya da çalıştım. Böyle projeler siyasete kurban gidiyor. Maalesef siyaset ön plana çıktı. Meclis'te birebir sunumlarını da yaptım. Kampanyalar düzenlendi, iptal davaları açıldı. Proje iptal edilmedi ama çok yavaş ilerliyor. Eğer o projeye 2018'de başlamış olsaydık, biz şimdi Bodrum ve Çeşme'yi konuşmuyor olacaktık.
"TÜRKİYE NİTELİKLİ TURİST ÇEKİYOR"
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 2018'den bu yana Türkiye'nin nitelikli turist hedeflediğini ve bu alanda büyük başarılar katettiğini söyledi.
"KİŞİ BAŞI GECELİK HARCAMADA YIL SONU HEDEFİMİZ 103 DOLAR"
Turizm gelirlerinde dolar bazında kişi başı gecelik harcamada hızlı bir artış olduğunu dile getiren Ersoy, "Bu rakamın 2024'ün ilk altı ayında 73 dolarlardan 98 dolara geldiğini görüyoruz. Yıl sonu hedefimiz 103 dolar. Veriler, buna yakın bir rakamda yıl sonunu kapatacağımızı gösteriyor." ifadesini kullandı.
"TÜRKİYE KORONAVİRÜS SONRASINDA HIZLI TOPARLANDI"
Ersoy, Türkiye'nin koronavirüs sonrası normalleşme döneminde en hızlı toparlanan ülkelerden biri olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi.
Kişi başı gecelik gelirdeki olumlu etkinin toplam gelire yansımasını görüyorsunuz. 2019'da toplam turizm gelirinde bir rekor kırmıştık. 2022 ve 2023'te de rekor kırdık, bundan sonra hep rekor kararak gideceğiz demiştik. Geçen sene 56 milyar dolar hedefimiz vardı, 55,9 milyar dolarla kapattık.
"BU YILKİ HEDEFİMİZ 60 MİLYAR DOLAR"
Yani aslında hedefe uygun bir şekilde geçen seneyi kapatmayı başardık, yine bir rekor kırıldı. Bu seneki hedefimiz 60 milyar dolar.
Turizm gelirlerindeki artışı 2019'da Turizm Geliştirme Ajansı'nın kurulması ve pazar çeşitliliğinin artırılmasına bağlayan Ersoy, Türkiye'nin tanıtılması konusunda "Devletten değil, devletle beraber" stratejisinin uygulandığını belirtti.
"GECE MÜZECİLİĞİ TURİZM GELİRİNİN TABANA YAYILMASI İÇİN ÖNEMLİ"
Ersoy, turizmi çeşitlendirmek için bu yıl başlatılan gece müzeciliği uygulamasına ilişkin ise şunları söyledi:
Ziyaretçiler özellikle Antalya bölgesinde her şey dahil kampanyasından dolayı otellerde kalıyor. Bunun yanı sıra yazın çok sıcak oluyor, 40-45 derece bazen gündüz 50 dereceyi görüyorlar. Tabii turist doğal olarak havuzun başından, denizin başından dışarıya çıkıp esnafı görmüyor, gitmiyor ve oradaki arkeolojik noktaları gezmiyor. Onlar da önemli değerler, cazibe noktaları. O yüzden bu sene böyle bir pilot proje başlattık.
Efes'te, Hierapolis'te, Galata Kulesi'nde ve diğer birkaç noktada bu pilot projeyi başlattık. Şimdi uygulamayı görüyoruz. Uygulamadaki düzenlemelerin tekrar ayarlarını yapıp geliştireceğiz. Şu an 15 Haziran ile 15 Eylül arasında, yani havaların çok sıcak olduğu dönemde projeyi çalıştırmak çok mantıklı gözüküyor, 21.30'a kadar girişleri serbest bırakıyoruz, 22.30'a kadar açıyoruz. Bu alanları çok iyi aydınlattık. Ziyaretçilerimiz gün batımından sonra müzelere gelmeye devam ediyorlar. Arkeolojik noktaları gezdikten sonra öncesinde veya sonrasında da esnafla buluşma fırsatı buluyorlar. Turizm gelirinin tabana yayılması stratejisi bağlamında gece müzeciliği çok etkili oldu.
ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMALARI
Türkiye genelindeki arkeolojik kazı çalışmalarında büyük ilerleme sağlandığının altını çizen Ersoy, kazı başkanlığı sayısının 2018'den bu yana 147'den 247'ye yükseldiğini, kazı başkanlıklarına kaynak aktarımlarının 36 milyon liradan 1,2 milyar liraya çıktığını kaydetti.
Bakan Ersoy, bu yıl sonuna kadar kazı başkanlıklarına aktarılan bütçe miktarının 6 milyar lirayı bulmasını öngördüklerini söyledi.
"EYLÜL AYINDA ÇOK DEĞERLİ ESERLER TÜRKİYE'YE GELECEK"
Tarihi eser kaçakçılığıyla mücadeleye ilişkin Ersoy, 2002'den bu yana yaklaşık 12 bin 800 tarihi eserin yurt dışından Türkiye'ye getirildiğini belirterek, "Bunların yüzde 60'lık bir kısmı, 8 bine yakını son 6 yılda ülkemize getirilmiş olanlar. Biz tarihi eser kaçakçılığında da stratejik bir değişikliğe gittik. Orası bir daireydi, biz daire başkanlığı seviyesine getirdik, rütbeleri yükselttik. Ayrıca oradaki uzman eleman sayısını üç katına çıkarttık." dedi.
"ULUSLARARASI İADE PROTOKOLÜ SAYISINI ARTIRDIK"
Yüksek rütbeli ekiplerin karşı ülkede de aynı rütbedeki insanlarla muhatap olduklarını böylece süreçlerin daha hızlı ilerlediğini vurgulayan Ersoy, şunları kaydetti:
İkinci aşamada da uluslararası iade protokolü sayısını arttırdık. Şu anda 12 ülkeye çıktı, birçok ülkeyi de protokol yapması için zorluyoruz. Uluslararası iade protokolü sayesinde, normalde 8-10 yıl süren hukuki süreçler 7-8 ayda bitiyor. Milyonlarca dolar tutacak olan hukuki süreç harcamaları birkaç yüz bin dolarla bitiyor. Süreci çok hızlandırdık, meyvelerini toplamaya başladık. Şimdi ülkesini vermeyeyim ama eylül ayında çok değerli eserler ülkemize gelmeye başlayacak.
INSTAGRAM'A GETİRİLEN ERİŞİM YASAĞININ TURİZME ETKİLERİ
Bakan Ersoy, Instagram'a getirilen erişim yasağının turizme etkilerine yönelik soruya, "Görüşmeler devam ediyor, karşılıklı anlayışa ihtiyacımız var. Hızlı bir şekilde çözülür diye düşünüyorum. Biz her yerde olumlu haber olsun isteriz. Ne kadar olumlu haber bizim için o kadar faydalı." ifadeleriyle cevap verdi.
"BU COĞRAFYADA YAŞIYORSANIZ KRİZ OLACAK"
Pazar ve sezon çeşitliliğinin, bölgedeki olası krizlerin turizme olumsuz etkilerini hafifletme konusunda önemli olduğunu kaydeden Ersoy, "Bu coğrafyada yaşıyorsanız geçmişte de krizlerle karşılaştınız, günümüzde de krizler olacak ve maalesef gelecekte de olacak. Önemli olan sektörlerinizi buna bağışıklık kazanmış hale getirmektir." değerlendirmesinde bulundu.
KÜLTÜR VARLIKLARININ YENİDEN İNŞASI
Ersoy, geçen yılki 6 Şubat depremleri sonrası hasar gören kültür varlıklarının onarılması ve yeniden inşasına ilişkin ise şu bilgileri verdi:
Yaklaşık 2,5 milyar liralık bir bütçe ile Hatay Müzesi yeniden yapılandırılıyor. İnşallah onu da 2025 sonuna kadar tamamlayıp açmak istiyoruz. Bunun dışında Antakya'da kamu binaları dışında vatandaşa ve özel sektöre ait olan binalar da var. Bunların da yeniden inşası gerekiyor. Orada da bir hibe programı başlattık. Hibe desteklerimizde proje desteğini 5 katına, yatırım desteğini 10 katına çıkarttık. Şu ana kadar hibe programına 1300'ün üzerinde başvuru var, 78'i hariç tamamı onaylandı. Hepsinin çalışmaları başladı. Tamamına yakın proje onayları çıktı. Uygulama destekleri açılmaya başlandı.
"PASAPORTLARDA YETERİNCE SAYFA VAR"
Yurt dışı çıkışları için harç pulu ücretinin artırılması, pasaport sayfalarının az olmasına yönelik şikayetlere de değinen Ersoy, "Pasaportlar için benim tavsiyem şöyle, çıkış yaparken 'Kaşe vurmayın' derseniz vurmuyorlar. Aklınızda olsun. Yurt dışı polisi de vurmuyor, çıkarken de vurmayabilirsiniz. Sistemden okuttuğu zaman siz uyarırsanız kaşeyi vurmadan geçersiniz. Yani pasaportlarda yeterince sayfa var aslında." ifadesini kullandı.
SCHENGEN VİZESİ
Schengen vizesi başvurularındaki sıkıntılara ilişkin soru üzerine Ersoy, vize konusunun bütün dünyada büyük bir sorun olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
Özellikle koronavirüsten sonra. Çok ciddi bir gecikmiş talep kayması da oldu. Ülkeler bununla ilgili birçok başvuru sistemlerini özelleştiriyorlar, geliştiriyorlar. İnşallah kısa bir şekilde çözülür. Dışişleri Bakanlığı yoğun bir temas içinde. Ülke bazında konuşuyorlar en çok talebin olduğu ülkelerle ilgili. Mesela Yunanistan bir adım attı. Bu, ülke için de faydalı oluyor. Bizden turist akışında ciddi bir artış oldu. Ne kadar pratikleşirse, ne kadar kolaylaşırsa Türkiye'den turist akışında da o kadar ciddi bir artış olur.
- Atina'daki en iyi restoranlarYunanistan'ın başkentindeki en lezzetli yerel lokantalarda nerede yemek yiyebilirsiniz?22 Aralık 2024 Pazar 19:00YEME İÇME
- Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New ZealandAir New Zealand, dünyanın en erişilebilir havayolu olarak Conde Nast Traveller’den Sophie Morgan, Beyond Barriers'ın son bölümünde test etti22 Aralık 2024 Pazar 18:00ULAŞTIRMA
- Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!Nefes gazetesi yazarı Murat Muratoğlu “Kazıkların şahı havalimanları!” başlıklı yazısında uçakların inmediği israf kaynağı havalimanlarını yazdı22 Aralık 2024 Pazar 17:00ULAŞTIRMA
- Avrupa ve Asya arasında bulunan minik adaCNN muhabiri Maureen O'Hare İstabul'da Asya ile Avrupa kıtalarının birleştiği Boğaziçi'nin tam ortasında bulunan Kız Kulesi'ni yazdı.22 Aralık 2024 Pazar 15:00TURİZM
- Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldıVasari Koridoru, Floransa'nın seçkinlerinin sıradan vatandaşlardan uzakta, fark edilmeden dolaşabilmeleri için gizli bir geçit olarak inşa edilmişti.22 Aralık 2024 Pazar 14:00TURİZM
- Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyorAlmanya'dan her yıl binlerce kişi başka ülkelere göç ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre Almanlar gittikleri yerde kendilerini çok daha mutlu hissediyor, ancak duydukları memnuniyet zamanla azalıyor.22 Aralık 2024 Pazar 13:00GÜNDEM
- Paris ve Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandıParis ile Berlin'i birbirine bağlayan, merakla beklenen gündüz hızlı treni, gece seferlerinin başlamasının üzerinden bir yıl sonra 16 Aralık'ta sefere başladı.22 Aralık 2024 Pazar 12:00ULAŞTIRMA
- Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölüMuğla'da bir ambulans helikopter Menteşe ilçesindeki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin binasına çarptı. Olayda dört kişi hayatını kaybetti.22 Aralık 2024 Pazar 11:00GÜNDEM
- Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladıElektrikli hava taksi girişimi Archer Aviation , Atlanta yakınlarındaki 38.000 metrekarelik Arc üretim tesisinin inşaatını tamamladı.22 Aralık 2024 Pazar 10:00ULAŞTIRMA
- Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniğiEmirates’in eski uçuş görevlisi Marika Mikusova, kabin ekibinin yolcuları sakinleştirmek için öğrendiği LEAP denilen psikolojik tekniği anlattı22 Aralık 2024 Pazar 09:00ULAŞTIRMA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.