20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

ÇAMURA SAPLANAN YOLCU GEMİSİ OCEAN EXPLORER KURTARILDI

Ocean Explorer: Lüks yolcu gemisi Grönland fiyordunda karaya oturduktan sonra kurtarıldı.

Çamura saplanan yolcu gemisi Ocean Explorer kurtarıldı

15 Eylül 2023 Cuma 01:00

GRÖNLAND- Danimarka'nın askeri Ortak Arktik Komutanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, bu hafta başında Grönland'ın doğu kıyı şeridi açıklarında karaya oturan lüks bir yolcu gemisinin başarıyla kurtarıldığını söyledi.

206 yolcu ve mürettebatı taşıyan Ocean Explorer Pazartesi günü Alpefjord'da karaya oturdu. JAC, yolcu gemisinin perşembe sabahı bir balıkçı araştırma gemisi tarafından serbest bırakıldığını söyledi.

Geminin daha önceki birkaç yeniden yüzdürme girişiminde başarısız olması, yardım etmek üzere yola çıkan daha büyük bir Danimarka donanma gemisinin gelişini günlerce bekleyeceği endişelerini artırmıştı.

ocean-explorer.jpg

Geminin işletmecisi olan tur acentesi Aurora Expeditions, Perşembe günü yaptığı açıklamada, daha önce gemideki üç yolcunun Kovid-19'a yakalandıktan sonra tecrit altına alındığını duyurdu. Gemideki diğer herkesin sağlıklı ve güvende olduğu söylendi. Kaza nedeniyle ne geminin ne de yolcularının ne de çevredeki suyun tehlikede olmadığı belirtildi.

Geminin Florida merkezli sahibi SunStone, Ocean Explorer'ın, yolcu gemisini yeniden yüzdürmeye yönelik daha önceki birkaç girişimde yer alan Grönland araştırma gemisi Tarajoq tarafından karaya oturmasına başarıyla yardım edildiğini söyledi.

SunStone bir basın açıklamasında, "Gemide herhangi bir kişi yaralanmadı, çevre kirliliği yaşanmadı ve gövdeye zarar verilmedi" dedi.

Şirket, "ihtiyaç duyulması halinde ek römorkör yardımı ayarladığını" ancak artık bu konuda geri adım attığını söyledi.

ocean-explorer-001.jpgSunStone, "Bu beklenmedik ve zor durumda mükemmel bir işbirliği için kiracımız Aurora Expeditions'a ve tüm yolcularına teşekkür ederiz" diye ekledi.

"Gemi ve yolcuları artık geminin dip hasarlarının değerlendirilebileceği bir limana yerleştirilecek ve yolcular da evlerine geri dönebilecekleri bir limana götürülecek."

Şirket bu limanın ne olacağını belirtmedi.

Gemi yardım beklerken adı Lis olan bir yolcu, gemideki asıl korkunun alkolün bitmesi olduğu konusunda şaka yapmıştı.

CNN üyesi Nine News'e "En büyük endişem bu" dedi.

“Gelmeden önce yüzme derslerim vardı ve iyi bir yüzücüyüm. O yüzden dikkatli olun: İzlanda'ya yüzerek geri dönüyor olabilirim."

Phoenix, Arizona'dan gelen diğer bir yolcu, Tracey Varga, Perşembe günü yolcu gemisi hala sıkışmış durumdayken CNN'e verdiği demeçte, "çoğunlukla" gemideki herkesin olumlu olduğunu ve çoğunun "kendi adıma ilerlediğini" söyledi.

Varga, yolcular arasında panik yaşanmadığını söyledi.

Personelin yolcuları eğlendirmek için iyi bir iş çıkardığını söyledi. "Bugün havlu origamisini öğrenmek için havlu katlama atölyesi düzenliyorlar" dedi.

Yine Ocean Explorer'a takılıp kalan Avustralyalı Debbie Brown, CNN'e gemideki moralin "oldukça iyi" olduğunu düşündüğünü ve son iki gecede kuzey ışıklarını görmenin "heyecan verici" olduğunu söyledi.

Danimarka Müşterek Arktik Komutanlığı'ndan (JAC) yapılan açıklamaya göre, Okyanus Kaşifi son birkaç gün içinde kendisini gelgit akıntılarından kurtarmak için birçok başarısız girişimde bulunmuştu.

Rüzgarla çalışan kargo gemisi, nakliyeyi daha yeşil hale getirmek için yola çıkıyor

JAC'ın çarşamba günü CNN'e verdiği bilgiye göre, çarşamba günü sular yükseldiğinde, Grönland hükümetine ait Tarajoq adlı balıkçı araştırma gemisi yolcu gemisini yerinden çıkarmaya çalıştı ancak bunu başaramadı.

206 yolcu ve mürettebatıyla Bahamalar bayraklı Norveç yolcu gemisi Ocean Explorer'ın kuzeybatı Grönland'da karaya oturmasının bir görüntüsü, 2 Eylül Salı günü fotoğraflandı. 104,4 metre (343 fit) uzunluğunda ve 18 metre (60 fit) genişliğindeki Ocean Explorer, Pazartesi günü Kuzeydoğu Grönland Milli Parkı'ndaki Alpefjord'da karaya oturdu. Dünyanın en kuzeyindeki milli parkta karaya oturan 206 kişilik lüks yolcu gemisini kurtarmaya yönelik bir başka girişim de, yükselen sular nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı. Bu, MV Ocean Explorer'ı serbest bırakmak için yapılan üçüncü girişimdi.

JAC'a göre, daha büyük bir Danimarka donanma gemisi olan Knud Rasmussen yardım için gönderildi, ancak yolcu gemisine ulaşmak için 1.200 deniz mili (yaklaşık 2.222 kilometre) yolculukla karşı karşıya kaldı. Cuma sonuna kadar gelmesi beklenmiyordu.

Arktik Komutanı Brian Jensen, "Okyanus Gezgini'nin tek başına kurtulamayacağını anladığımız anda enkaza doğru bir gemi gönderdik" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA