20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

BÜYÜKADA RUM YETİMHANESİ'NİN GELECEĞİ İÇİN TOPLANTI

Fener Rum Patrikhanesi'nde, Patrik Bartholomeos başkanlığında uzmanların katılımıyla yapılan toplantıdan Büyükada Rum Yetimhanesi için "kurtarma planı" çıktı.

Büyükada Rum Yetimhanesi'nin geleceği için toplantı

19 Ekim 2021 Salı 20:30

İSTANBUL - Büyükada Rum Yetimhanesi'nin kurtarılması için Fener Rum Patrikhanesi'nde, Patrik Bartholomeos başkanlığında uzmanların katılımıyla yapılan toplantıdan binayı ayakta tutmak için, finans bulunmasını da içeren "kurtarma planı" çıktı. Toplantda binayı ayakta tutmak için acil eylem planına geçilmesi gerektiği belirtildi.

buyukada-rum-yetimhanesi-001.jpgMİMARİ ÖZELLİKLERİNİN KORUNMASI
Binanın mimari ve tarihi özelliklerine zarar vermeden dönüştürülmesinin yollarının aranması konuşuldu. Tarihi mirasın korunması için iş planı yapılması yönetim modeli seçilmesi, finansman aranması ve projeyi teşvik edecek faaliyetleri desteklemeye karar verildi.

buyukada-rum-yetimhanesi.jpg

PATRIK BARTHOLOMEOS BAŞKANLıK YAPTı
Büyükada Rum Yetimhanesi'nin restorasyon çalışmaları için Fener Rum Patrikhanesi'nde, Patrik Bartholomeos başkanlığında yapılan toplantıya Türkiye'den ve yurt dışından uzmanlar katıldı.
Yurt dışından gelen uzmanlar önce yetimhane binasını ziyaret ettiler. Toplantıya katılan mimar, mühendis, koruma uzmanı, şehir plancısı, sanat tarihçisi, topoğraf, yatırımcı ve iş adamları, yetimhanenin kurtarılması için çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

buyukada-rum-yetimhanesi-002.jpgAHŞAP YAPı KOMPLEKSININ KURTARıLMASı
Toplantıda İBB BİMTAŞ ekibi ve restorasyon projesi koordinatörü Laki Vingas, teknik koordinatör Apostol Poridis, proje danışmanı Prof. Dr. Oğuz Ceylan binanın tarihi ve mimari özellikleri için yapılacak çalışmaları anlattılar.
Doç. Dr. Emrah Acar, alınması gereken acil teknik önlemler konusunda ise İnşaat Mühendisi Koray Aydın sunum yaptı. Çalıştaya katılan bilim adamları ahşap yapı kompleksinin kurtarılması için uygulanması gerekenler hakkında görüşlerini bildirdiler.

Kaynak: İBB BİMTAŞ
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA