25 Kasım 2024
  • İstanbul2°C
  • Ankara-1°C
  • Antalya7°C

BURSA KARAVAN TURİZMİNE HAZIRLANIYOR

Avrupa'da çok sayıda insan tarafından tercih edilen karavan turizmini Bursa'ya kazandırmak için, Nilüfer ilçesinde kamp ve karavan alanı yapılıyor.

Bursa karavan turizmine hazırlanıyor

21 Ağustos 2012 Salı 10:00

BURSA- Avrupa'da çok sayıda insan tarafından tercih edilen karavan turizmini Bursa'ya kazandırmak için, Nilüfer ilçesinde kamp ve karavan alanı yapılıyor.
Doğal güzellikleri, kaplıcaları ve tarihiyle önemli olan Bursa, bugüne kadar turizm pastasından hak ettiği payı bir türlü alamadı. Şehre gelen turist sayısı çok düşük rakamlarda kalırken, bundan sonraki süreçte bu durumu tersine çevirebilmek için gerekli olan adımlar yavaş yavaş atılmaya başlandı. Milyar dolarların döndüğü turizm pastasından pay alabilmek için harekete geçen kent dinamikleri Bursa'yı termal turizm merkezi yapmak için kolları sıvarken, şehre gelen turist sayısını arttırabilmek için alternatif turizm türlerine de el atıldı. Bu alternatif turizm türlerinden biri de kamp ve karavan turizmi oldu. Avrupa'da çok sayıda insan tarafından tercih edilen karavan turizmini kente kazandırmak için Nilüfer ilçesinde kamp ve karavan alanının yapımına başlandı. Bu kamp ve karavan alanıyla bugüne kadar tesis olmadığı için Avrupa Kamp ve Karavancılar Federasyonu'nun haritasında olmayan Bursa'yı, bu alanda en gözde uğrak yeri haline getirebilmek hedefleniyor. Bu turizm türünün il ekonomisine de büyük bir katkı sağlayacağı düşünülüyor.
Türkiye'de karavan turizmi genellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında yapılıyor olsa da, Bursa'da bu turizm alanında iddialı hale gelmeye hazırlanıyor. Nilüfer ilçesinde yapımına başlanan kamp ve karavan alanında çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, projenin en geç yıl sonuna kadar bitmesi planlanıyor. Nilüfer'de 12 bin dönüm alan üzerine 60 karavan kapasiteli olarak yapılan kamp ve karavan alanının birinci sınıf bir tesis olacağını belirten Uludağ Kamp ve Karavan Derneği Başkanı Tekin Urunlu, bu tesis sayesinde hem Türkiye'deki hem de Avrupa'daki karavan tutkunlarının Bursa'ya akın edeceğini ifade etti. Bursa'da şimdiye kadar böyle bir tesis bulunmamasının çok büyük bir eksiklik olduğunu dile getiren Urunlu, "Kamp ve karavan alanı tamamlandığında Bursa bu turizm dalından ekonomik açıdan büyük kazanım sağlayacaktır. Avrupa'da her yıl milyonlarca kişi karavan turizmini tercih etmekte ve ülke ülke dolaşmaktadır. Eğer gerekli tanıtımı da yapabilirsek Bursa karavan turizmcilerinin tercih ettiği bir numaralı merkez olacaktır. Çünkü bir karavan tutkununun istediği tüm doğal güzellikler şehrimizde mevcut" dedi.

"OTELLERE GELENDEN DAHA ÇOK DÖVİZ BIRAKIYORLAR"
Karavanlarıyla gezen turistlerin her şey dahil otellere gelen turistlere oranla çok daha fazla para harcadığını ve ülkeye döviz bıraktığını anlatan Urunlu, "Her şey dahil otellere gelen turistler tüm ihtiyacını otellerden karşılayabildiği için hiçbir harcama yapmıyor. Otel dışına çıkıp gezmiyor ve alışveriş yapmıyor. Oysa karavanıyla gelen bir turist sürekli harcama yapmak zorunda. Benzin, yiyecek ve içecek gibi ihtiyaçları için yapmış olduğu alışverişler, otellere gelen turistlere göre çok daha fazla. Üstelik karavan turistleri otellere gelenler gibi birkaç gün kalmıyor. Gruplar halinde gelerek haftalarca hatta aylarca ülkemizde kalarak birçok farklı bölgeyi geziyorlar. Gezmiş olduğu her bölgede yapmış oldukları alışverişlerle de, ekonomik canlılığın oluşmasını sağlıyorlar. Avrupa'da bu sektör her yıl 15 milyon dolarlık bir turizm pastası oluşturuyor. Ancak Türkiye bu pastadan çok cüzi bir pay alıyor" diye konuştu.

"HER GÜN 33 EURO HARCAMA YAPIYORLAR"
Türkiye'de yaklaşık 30-40 tane kamp ve karavan alanının bulunduğunu, Avrupa'da ise bu sayının sadece bir şehirde bulunan kamp ve karavan alanına denk geldiğini belirten Tekin Urunlu, "Karavan turizmi başlı başına bir sektör. Avrupa'da karavan imalatı ve karavan turizmi milyonlarca dolarlık istihdam sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre bir karavan turisti gittiği yerde günde 33 euroluk bir harcama yapıyor. Bu şu an ülkemize gelen turistlerin yaptıkları harcamalara nazaran çok büyük bir rakam. Eğer bu turistleri ülkemize çekebilirsek sadece bu sektörden bile çok büyük kalkınma sağlayabiliriz. Umarım Bursa bu turizm dalının ülkemizde canlanması için bir öncü olur" ifadelerini kullandı.

"TURİZM BAKANLIĞI BİR TURİZM ÇEŞİDİ OLARAK GÖRMÜYOR"
Türkiye'ye önceki yıllarda çok sayıda karavan turistinin geldiğini, ancak Yugoslavya'nın dağılmasıyla birlikte bu sayının çok azaldığını dile getiren Uludağ Kamp ve Karavan Derneği Başkanı Urunlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Yugoslavya'nın dağılmasıyla birlikte Türkiye'ye geliş yolu çok uzadı. Ülkemize gelmek isteyen karavancılar İtalya üzerinden ya da Yunanistan'dan geçerek gelmek zorunda. Bu şekilde yol çok uzadığı için Türkiye'yi tercih etmemeye başladılar. Ayrıca ekonomik sebeplerden dolayı kamp alanları kapanınca Türkiye karavan turistleri açısından cazibezini kaybetti. Ülkemizde kamp ve karavan turizmi Turizm Bakanlığı'nın belirlediği turizm çeşitleri arasında yer almıyor. Turizm Bakanlığı'nın bu turizm dalını turizm çeşitleri arasına eklemesini ve projeler üreterek yeni tesisler yapmasını bekliyoruz. Eğer kamp ve karavan turizmine yatırım yapılırsa ekonomik açıdan büyük katkılarını görürüz."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA