22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara4°C
  • Antalya11°C

BOSNA SOYKIRIMINI İNKÂR EDEN AVUSTURYALI YAZARA NOBEL TEPKİSİ

Bosna'daki soykırımı inkâr eden Avusturyalı yazar Peter Handke'nin Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmesi büyük bir tepkiyle karşılandı.

Bosna soykırımını inkâr eden Avusturyalı yazara Nobel tepkisi

11 Aralık 2019 Çarşamba 18:00

STOCKHOLM - Bosna'daki soykırımı inkâr eden Avusturyalı yazar Peter Handke'nin Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmesi büyük bir tepkiyle karşılandı. Peter Handke'nin büyük tepkiyle karşılaşmasından sonra, hakkında merak edilenler de arttı.

-avusturyali-yazara-nobel-tepkisi.Jpeg Peki, Peter Handkle kimdir?
Lahey'deki uluslararası ceza mahkemesinde soykırım ve savaş suçlarından yargılanması devam ederken cezaevinde ölen eski Sırp lider Slobodan Milosevic'e hayranlığı ile tanınan Peter Handke uluslararası gündeme oturdu.  Bosna soykırımını inkâr eden Avusturyalı yazar Peter Handkle’nin Nobel Ödülü almasından sonra, Boşnakve Arnavut kurban yakınları, Bosna Hersek ve Kosova'da protestolar düzendi. Gazeteci, aktivist ve akademisyenler ise söz konusu 'hatadan' dönülmesi ve ödülün Handke'den geri alınmasını talep etti. Ünlü gazeteci ve foto muhabirleri de o döneme ait görsel ve mesajları "Bosna Savaş Muhabirleri" (#BosniaWarJournalists) etiketiyle Twitter üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Handke'ye ödül verilmesini protesto etti.

peter-handke.jpgPETER HANDKE KİMDİR?

6 Aralık 1942 doğumlu Avusturyalı romancı ve oyun yazarı Handke, 1931 yılında Graz Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi. Öğrencilik yıllarından yazmaya başlayan Handkle ilk roman denemesi olan Die Hornissen Shurkamp Yayınevi tarafından yayınlandı. Peter, annesininin Alman bir askerle hamileliği sırasında evlenmesi ile Handke soyadını alır. 1971 yılında annesi intihar eder. Bu olaydan sonra Mutsuzluğa Doyum adlı romanı yazar.

1967 yılında Hauptman Ödülü’nü 1973 yılında Büchner Ödülü’nü daha sonra da Kafka Ödülü’nü kazandı.

40'tan fazla romana, 15'ten fazla tiyatro piyesine ve birçok denemeye imza atmış Handkev katliamından sadece birkaç ay sonra, 1995 sonbaharında Sırbistan'a gidiyor ve büyük tepki çekecek 'Drina, Morava, Save ve Tuna'ya kış yolculuğu' adlı kitabında oradaki izlenimlerini kaleme alıyor.

Lahey'deki uluslararası ceza mahkemesinde soykırım ve savaş suçlarından yargılanması devam ederken cezaevinde ölen eski Sırp lider Slobodan Milosevic'in cenazesine katılınca büyük tepkilerin de gündemine oturuyor. Sırpların Srebrenitsa'da soykırım yaptığına asla inanmadığını belirten Avusturyalı yazar, aynı zamanda Milosevic lehine tanıklık etmek istemişti. Kosova'daki savaş sırasında yayımlanan bir makalesinde de "Sırpları destekliyorsanız, ayağa kalkın." Sözleriyle yine büyük bir tepkiyle karşılaşmıştı.

Roman

Die Angst des Tormanns beim Elfmeter, 1970

Der kurze Brief zum langen Abschied, 1972

Die linkshandige Frau,1981

Şiir

Die Innenwelt der Aussenwelt der Innenwelt. 1969

Anlatı

Falsche Bewegung, 1975

Oyun

Publikumsbeschimpfung,1966

Weissagung, 1966

Die Unvernünftigen sterben aus, 1973

Über die Dörfer, 1982

Deneme

Ich bin ein Bewohner des Elfenbeinturms, 1972

Das Ende des Flanierens, 1980

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA