22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara12°C
  • Antalya14°C

“BOĞAZİÇİ’NİN LEZZETLERİ” KİTAPLA TANITILDI

İstanbul Boğaziçi Belediyeler Birliği desteğiyle Şef Ömür Akkor ve Zennup Pinar Çakmakçı’nın hazırladığı Osmanlı’dan günümüze “Boğaziçi’nin Lezzetleri” adlı kitap Üsküdar Nev Mekan’da tanıtıldı.

“Boğaziçi’nin Lezzetleri” kitapla tanıtıldı

28 Aralık 2022 Çarşamba 12:40

ÖZKAN ALTINTAŞ TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL -
İstanbul Boğaz’indaki yali ve malikânelerin yemek kültürü ilk kez gün yüzüne çıkaran İstanbul Boğaziçi Belediyeler Birliği desteğiyle Şef Ömür Akkor ve Zennup Pinar Çakmakçı’nın hazırladığı Osmanlı’dan günümüze “Boğaziçi’nin Lezzetleri” adlı kitap Üsküdar Nev Mekan’da tanıtıldı.

bogazici’nin-lezzetleri-009.JPG
bogazici’nin-lezzetleri.JPG

İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği’nin dönem başkanlığını yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen “Bu sadece yemek kitabı değil, tarih. Sosyolojik yapı, yaşam biçimi ve Boğaz’ın zenginliğini sunan kaynaktır” dedi.
Hilmi Türkmen, Boğaziçi’nin bizlere Allah’ın lütfu olduğunu belirterek, kitabın İstanbul’un geçmişi ve geleceğini mercek altına aldığını belirterek “ Kitabın yazarları Ömür Akko ile Pınar Çakmakçı, birer kültür tarihçisi olarak Boğaziçi’nin sırlarını önümüze koydular” şeklinde konuştu.

bogazici’nin-lezzetleri-001.JPG

KÜLTÜRÜMÜZÜN LEZZETLERİ

Ömür Akkor, Boğaziçi’nin kültürünün Türklere ait olduğunu belirterek “Boğaziçi Osmanlı’dan günümüze kadar naïf bir kültüre sahiptir.Lüfer boğazın en güzel ve kaliteli balığı. Eskiden özel kayıklarla boğaza açılırlar ve teknelerde mangal dahi bulurdu. Lüfer öyle tutulup daha sonra evlere restoranlara pek taşımazdı. Tutulduktan hemen sonra temizlenir ve mangalda pişirilip orada yenirdi. Limon sıkmak isteyen de kıyıdan bir ağaçtan limonu koparır ve üzerine sıkardı. Yani lüfer balığı boğaz üzerinde sandalda ya da teknede hemen yenir ve en taze haliyle tüketilirdi. ” dedi.
Pınar Çakmakçı, “Kültürümüzün birer parçası olan lezzetleri yazdık ve lezzetlerini çıkış noktasını anlatık” dedi.
Lansmanda harita üzerinde Boğazda avlanılan balıklar, yalılarda pişen yemekler, en çok tüketilenler ve tarifleri uygulamalı olarak gösterildi. Lansmana İstanbul Boğazı’ndaki Üsküdar, Beşiktaş, Sariyer, Beykoz, Beyoğlu ve Fatih Belediye Başkanları katıldı.

bogazici’nin-lezzetleri-002.JPGbogazici’nin-lezzetleri-003.JPG
bogazici’nin-lezzetleri-004.JPG
YÜZYILLIK “BOĞAZIÇI’NIN LEZZETLERI”
İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği çok özel bir projeye imza attı. Gastronomi dünyasının sayısız ödülüne sahip ünlü Şefler Ömür Akkor ve Zennup Pınar Çakmakcı tarafından kaleme alınan “Boğaziçi’nin Lezzetleri”; yüzyıllardır süregelen Boğaziçi’nin kültürel birikimini lezzet odaklı bir esere dönüştürdü. Boğaziçi hakkında geçmişten günümüze özel bilgiler ile başlayan kitapta İstanbul’da yaşanan sosyal değişimin yemek kültürümüze yansımasını da takip etmek mümkün.
bogazici’nin-lezzetleri-001.jpg

bogazici’nin-lezzetleri-005.JPGbogazici’nin-lezzetleri-006.JPGbogazici’nin-lezzetleri-007.JPG

Türkçe & İngilizce olarak hazırlanan eserde balıkların avlanma tarzlarından hangi ayda hangi balığın tüketileceğine dair geniş bir bilgi sunuluyor. Boğaziçi balıklarının her birine özel tariflerin yer aldığı eser yalılarda pişen yemeklerin tariflerine de yer vererek İstanbul’un ve Boğaziçi’nin kültür tarihine özgün bir katkı ortaya koyuyor.

bogazici’nin-lezzetleri.jpgÖNEMLI KATıLıM OLDU
İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği’nin dönem başkanlığını yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan ile İBB’nin Birlik temsilcisi yer aldı.

bogazici’nin-lezzetleri-008.JPG

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA