23 Ocak 2025
  • İstanbul7°C
  • Ankara3°C
  • Antalya10°C

BOEİNG'İN TÜRKİYE YARDIMI

Boeing Türkiye Başkanı Greg Pepin, bulundukları ülkelerde yaptıkları ticari yatırımların yanı sıra sosyal hayata yönelik projelerde de yer aldıklarını söyledi.

Boeing'in Türkiye yardımı

16 Aralık 2007 Pazar 21:00

İSTANBUL- Amerikan uçak devi Boeing Türkiye Başkanı Greg Pepin, bulundukları ülkelerde yaptıkları ticari yatırımların yanı sıra sosyal hayata yönelik projelerde de yer aldıklarını söyledi.

Pepin, "ABD’de okullar, hastaneler yapıyoruz. Türkiye’de neden yapmayalım dedik ve son 8 yılda 85 okul ve hastane yeniledik" dedi. Boeing, Türkiye’de sosyal sorumluluk projelerine 45 milyon dolar harcadı.

Dünya genelinde soyal sorumluluk projelerine her yıl 50 milyon dolar ayıran ABD’li uçak devi Boeing, Türkiye’de de 1999 yılından bu yana yaklaşık 45 milyon dolar harcadı. Boeing Türkiye Başkanı Greg Pepin, son 8 yıl içinde başta okul ve hastanelerin yenilenmesi olmak üzere toplam 85 sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdiklerini söyledi. Pepin, "Yapacağımız sosyal sorumluluk projeleri için bütçemiz hiçbir zaman yeterli olmadı, genel merkezden hep daha fazla kaynak almaya çalışıyoruz" dedi.

 

DAHA ÇOK PROJE İSTİYORUZ: Sosyal sorumluk projelerine katılım konusunda bir sınırlama olmadığını belirten Pepin, "Boeing olarak bir ülkede 1 milyon dolar ya da 1 milyar dolar ciromuzun olması farketmiyor. Ne kazandığımız önemli değil. Türkiye’ye de daha çok projede yer almak istiyoruz" diye konuştu.

 

OSMANLI BÜROKRASİSİNDEN BETER: Pepin, hayata geçirilecek sosyal sorumluluk projelerinin ülke yönetimleri tarafından belirlenip Boeing’in ABD’deki merkezine iletildiğini ve merkez yönetim tarafından ayrılan bütçeler çerçevesinde karara bağlandığını söyledi. Projeler karara bağlanırken çok ayrıntılı bir incelemeden geçirildiğini hatırlatan Pepin, "Bu konuda merkezi yönetim o kadar titiz davranıyor ki, onay almak için izlenen süreç Osmanlı bürokrasisinden de beter" dedi. Pepin, genel merkeze önerilen sosyal sorumluluk projelerini Türkiye’de hayata geçirme oranının diğer ülkelere göre oldukça yüksek olduğunu belirtti.

 

700 MİLYON DOLARLIK İŞ: Türkiye’de birkaç yıl önce başlayan askeri uçak üretim projeleri için TAI, Havelsan, Kale Kalıp ve Alp Aviation dahil 7-8 tedarikçi firma ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Pepin, şöyle konuştu: "Globalleşme bize uçak üretmek için tek firma gerekmediğini öğretti. Boeing’te 3 milyon parça var. Bunların her birini artık farklı ülkelerde farklı şirketler üretiyor. Türkiye’de de iş birliği yaptığımız firmaların ürettiği parçaları, ABD’ye götürülüp monte ediliyor. Bu birliktelik sayesinde, Türkiye’de 2015 yılına kadar 700 milyon dolarlık iş hacmi yaratılacak" diye konuştu. Pepin, bulundukları ülkelerde yaptıkları ticari yatırımların yanı sıra sosyal hayata yönelik projelerde de yer aldıklarını belirtti

 

85 OKUL VE HASTANE PROJESİ: Türkiye’de de 8 yıl içinde 85 proje gerçekleştirdiklerini dile getiren Pepin, şunları söyledi: "Türkiye’de 20-25 okulu yeniden inşa ettik. Bu yıl yaptığımız 6-7 projeye ek olarak Boeing, genel merkezinden ek bütçe istedim. Yapmak istediğimiz işler için bütçe hiçbir zaman yeterli değil. Aldığım ek bütçe ile Diyarbakır, Kayseri ve Tokat’taki okullarda bilgisayar laboratuvarları açtık. Türkiye’nin dört bir yanında belirlenen okul ve hastanelere yapacağımız katkıların kapsam ve boyutunu şimdiden belirledik. Erzincan, İzmir, İstanbul, Van, Konya, Antalya ya da Mersin’deki okullara bilgisayar laboratuarları yapacağız. Ankara’da bir okula da yıldız gözlem sınıfı kurmayı planlıyoruz" dedi.

 

Her yerde insan var, gerçek dostluğu Türkiye’de buldum

 

TOPLAM 145 ülkede faaliyet gösteren ve geçen yıl 60 milyar dolar ciroya ulaşan Boeing’in Türkiye Başkanı Greg Pepin, tam bir Türkiye sevdalısı. 25 yıl ABD Ordusu’nda çalıştığını ve 18 yıldır da Türkiye’de yaşadığını anlatan Pepin, Türkiye sevdası ile ilgili, "Türkiye’yi karış karış gezdim, en ücra köşelerine kadar gittim. Annem, babam ikisi de 80 yaşın üzerinde. Bugüne kadar Türkiye’ye 16 kez geldiler. En son geçen yıl tekrar ABD’den geldiler, Türkiye’yi birlikte dolaştık. 1999 yılından bu yana Boeing Türkiye’de çalışıyorum ve buradan ayrılmaya da niyetim yok, Türkiye’yi çok seviyorum" değerlendirmesi yaptı. Pepin, Türkiye hayranlığını ise "Her yerde insan var, ama her yerde dost bulamazsınız. Türkiye’de çok büyük, gerçek dostluklar edindim" sözleriyle dile getirdi.

 

Kaza için hükümetle birlikte çalışılıyor

 

ISPARTA’da düşen Boeing’e ait MD83 uçağı hakkında da bilgi veren Boeing Türkiye Başkanı Greg Pepin, "Gerçekten çok trajik bir kaza. Türkiye’de bir Boeing ekibimiz var ve Türk hükümeti ile kazanın nedenlerini bulma konusunda işbirliği yapıyor. Düşen uçak 1994 yılında üretildi ancak Boeing, MD’yi 1997 yılında satın aldı ve biz yönetimde iken üretilmiş bir uçak değil" dedi. Pepin, uçak kazasıyla ilgili olarak açılan davanın Boeing’in ana merkezi tarafından değerlendirildiğini sözlerine ekledi.

SON DAKİKA

Yükleniyor...