20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya22°C

BOEİNG'İN CASCADE'İ CO2 AZALTIMINA YARDIMCI OLACAK

Boeing'in Cascade'i, üretimden dağıtıma ve kullanıma kadar havacılık için alternatif enerji kaynaklarının tüm yaşam döngüsünü inceliyor ve havacılığın karbon emisyonlarını azaltma kabiliyetini ölçüyor.

Boeing'in Cascade'i CO2 azaltımına yardımcı olacak

18 Mayıs 2023 Perşembe 19:00

SEATTLE - Boeing'in CO2 azaltımına yönelik Cascade tahmin aracı, ticari havacılığın net sıfır karbon emisyonuna giden yolunu desteklemek için sektöre ve halka sunuldu.

Boeing'in Cascade İklim Etki Modeli, havacılığın karbon emisyonlarını azaltmak için bir dizi sürdürülebilirlik çözümünün etkilerini tanımlayan bir veri modelleme aracıdır ve Boeing'in yeni Sustainable Aerospace Together merkezi www.sustainabilitytogether.aero'dan erişilebiliyor.

Cascade, üretimden dağıtıma ve kullanıma kadar havacılık için alternatif enerji kaynaklarının tüm yaşam döngüsünü inceler ve havacılığın karbon emisyonlarını azaltma kabiliyetini ölçer. Veri modelleme ayrıca karbonsuzlaştırma yolları olarak uçak yenileme, operasyonel verimlilik, yenilenebilir enerji kaynakları, gelecekteki uçak ve pazara dayalı önlemleri ölçer.

boeing,-cascade.png
boeing-surdurulebilirlik-baskani-chris-raymond,.pngÖrneğin, küresel filo yalnızca en yeni uçaklardan oluşsaydı, CO2'de %17'lik bir azalma olurdu.

Boeing Sürdürülebilirlik Başkanı Chris Raymond, "Cascade'i havacılık, enerji, finans ve politika arasında ortak bir çerçeve oluşturan bir endüstri aracı olarak hizmet etmesi için yarattık" dedi. "Veriye öncelik vererek ve bu modeli halkla paylaşarak, daha sürdürülebilir bir havacılık geleceği elde etmek için birlikte çalışan endüstri, hükümet ve diğerleri arasında işbirliği, geri bildirim ve uyum sağlıyoruz."

Cascade'in değerlendirmelerinden elde edilen önemli bulgular şunları içerir:

Net sıfıra yolculuk, genel enerji geçişine bağlıdır. Sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF), hidrojen veya elektrik kullanılıyor olsun, en sürdürülebilir sonuca ulaşmak için yakıtların üretimi, dağıtımı ve depolanmasıyla ilişkili enerji ve emisyonlar en aza indirilmelidir.

SAF, hem yeni hem de eski, günümüzde uçan ticari uçaklarda kullanılabileceği için karbon emisyonlarının azaltılmasına en büyük katkıyı sağlayacak. Bugün uçan birçok jet 2040'larda ve hatta sonrasında hizmete gireceğinden, emisyonlarını SAF ile azaltmak zorunludur.

Elektrikli ve potansiyel olarak hidrojenle çalışan uçaklar gelecek on yıllarda ortaya çıkacak olsa da, geliştirme ve devreye alma için uzun zaman dilimleri ve havaalanları ve boru hatları için ilgili altyapı değişikliklerinin büyüklüğü nedeniyle emisyon azaltımına katkıları muhtemelen 2050 yılına kadar sınırlı olacaktır.

Filoları sınıfının en iyisi, yakıt tasarruflu uçaklarla yenilemek, önümüzdeki yıllarda emisyonları önemli ölçüde azaltacaktır.

Cascade Program Lideri Neil Titchener, "Cascade, havayolu operatörlerinin, endüstri ortaklarının ve politika yapıcıların farklı yakıt kaynaklarının sürdürülebilirlik hedeflerini ne zaman, nerede ve nasıl etkilediğini görmelerine yardımcı oluyor" dedi. “Sektörümüzün önünde gerçekten zor sorular var, zor seçimler yapmak zorunda kalacağız. Cascade, her bir dekarbonizasyon yolunun daha sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmamıza nasıl yardımcı olabileceği konusunda sohbet başlatıcı olabilir."

Boeing, ticari havacılık, hükümet ve enerji ve finans sektörlerinden liderleri bir araya getiren bir konferans olan ilk Sürdürülebilir Havacılık ve Uzay Birlikte Forumu'nda Cascade'in halka açıldığını duyurdu. Etkinlik FT Live tarafından yayınlandı ve kaydedilen oturumlar etkinlikten sonra kullanıma sunulacak.

Boeing ayrıca yeni özellikler, işlevler ve uygulama programlama arayüzleri hakkında geri bildirim sağlayacak bir çalışma grubu olan Cascade Kullanıcı Topluluğu'nu da tanıttı. Topluluğun kurucu üyeleri IATA, NASA, Cambridge Üniversitesi Havacılık Etki Hızlandırıcısı ve MIT Havacılık ve Çevre Laboratuvarıdır.

Raymond, "Cascade Kullanıcı Topluluğu, aracın ve veri kaynaklarının geri bildirim almaya devam etmesini ve 2050'ye kadar net sıfır emisyon elde etmeye yönelik bilinçli ve etkili tartışmalar için gelişmesini sağlayacaktır" dedi.

Sustainable Aerospace Together web sitesi, Cascade'e ev sahipliği yapmanın yanı sıra, karbondan arındırmaya giden havacılık yolları hakkında kaynaklar ve endüstri içgörüleri sağlar.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA