22 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara6°C
  • Antalya12°C

BOEİNG, ZARARLARIN ARTMASIYLA GREVİ SONLANDIRMAYI UMUYOR

Boeing, fabrika grevinin şirketin mali sıkıntılarını yoğunlaştırmasıyla çalkantılı bir dönemle karşı karşıya. Zararlar ve işten çıkarmalar yaklaşırken, şirketin CEO'su güveni yeniden inşa etmeye odaklanan bir kültür yenilemesi sözü verdi.

Boeing, zararların artmasıyla grevi sonlandırmayı umuyor

02 Kasım 2024 Cumartesi 12:00

SEATTLE - Boeing, fabrika grevinin şirketin mali sıkıntılarını yoğunlaştırmasıyla çalkantılı bir dönemle karşı karşıya. Zararlar ve işten çıkarmalar yaklaşırken, şirketin CEO'su güveni yeniden inşa etmeye odaklanan bir kültür yenilemesi sözü verdi.
1 Kasım , Kuzey Karolina'daki sendikasız fabrikanın dışındaki tüm Boeing üretim hatlarında 33.000 fabrika işçisinin felç edici grevinin yedinci haftasını işaret ediyor . İşçiler , yıllardır ücret artışı görmediklerini savunarak %40 ücret artışı talep ediyor .

boeing,-grev-001.jpgABD'li uçak üreticisi, iki ana fabrikasını felç eden acı dolu greve son vermeyi umarak, perşembe günü yaptığı son teklifte koşulları iyileştirdi.

Haber ajansı AFP, grevdeki işçileri temsil eden sendika olan Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Birliği 751. Bölge'nin yeni teklifi onayladığını ve pazartesi günü oylamaya sunulacağını bildirdi. Boeing, basın açıklamasında teklifin sözleşmenin dört yılı boyunca %38'lik bir ücret artışı ve 12.000 $ (11.000 €) onay primi içerdiğini söyledi.

boeing,-grev.jpgBoeing fabrikası işçileri 13 Eylül'den bu yana grevde

Bu, Boeing'in Eylül ayının başından bu yana yaptığı dördüncü teklif ve üyelerin oylamaya sunulduğu üçüncü teklif. AFP'nin haberine göre grev, şirkete günlük tahmini 50 milyon dolara mal oluyor.

Boeing , sinirleri yatıştırmak ve yatırım notunun düşmesini önlemek için, kaybettiği paranın yol açtığı zararı sınırlamak amacıyla hisse senedi satışı yoluyla yaklaşık 25 milyar dolar tutarında yeni sermaye toplamaya başladı .

Çok sayıda kayıp

Havacılık sektörünün en gurur duyduğu isimlerden biri için gerçekten korkunç bir yıl olan bu yılda kayıplar günlük hayatın bir parçası oldu: prestij kaybı, müşteri güveninin kaybı ve neredeyse daha fazla can kaybı - Ocak ayında bir Boeing MAX uçuşu sırasında bir kapı tapasının patlaması sonucu felaketten kıl payı kurtulduktan sonra .

boeing,-grev-002.jpgAlaska Havayolları'na ait Boeing 737-9 uçağının düşmesine, fark edilmeyen bir üretim hatası neden oldu

Ve finansal kayıplar her zamankinden daha da artıyor. Şirket, 2024'ün üçüncü çeyreği için bir asırdan uzun süredir en kötü ikinci çeyrek sonucunu bildirdi ve 6 milyar dolarlık bir açık verdi. Bu, 2024'ün ilk dokuz ayı için 7,7 milyar dolara denk geliyor ve tüm yıl için tahmini 10 milyar dolarlık bir zararla sonuçlanıyor.

Boeing'in artan zararları, 17.000 çalışanın (mevcut iş gücünün neredeyse onda biri) işini kaybetmesine ve yıl başından bu yana yüzde 40'tan fazla düşen ABD'li uçak üreticisinin hisselerinde büyük bir satış dalgasına yol açtı.

Steven Udvar-Hazy'ye göre Boeing'in şu anki mücadeleleri kolay bir çıkış yolu olmayan kısır bir döngü gibi. "Boeing trajik bir vaka. Dokundukları hemen hemen her şey zehire dönüşüyor," diyor Macar-Amerikalı milyarder iş adamı ve Boeing'in en büyük müşterilerinden biri olan Air Lease Corporation'ın yönetim kurulu başkanı DW'ye.

Alman bayrak taşıyıcısı Lufthansa'nın CEO'su Carsten Spohr, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dürüst olmak gerekirse, sektörümüzde daha önce böyle bir şey görmedim." dedi.

Boeing grevi, endüstrinin tedarik sıkıntılarını daha da kötüleştiriyor

Havayolları için alternatif yok çünkü yeni uçak tedarikleri için Boeing veya Airbus'a sıkışmış durumdalar . Ancak Avrupalı ​​uçak üreticisi Airbus da 2030'ların başına kadar aynı şekilde dolu ve kendi tedarik zinciri sorunlarıyla mücadele ediyor. Ayrıca, bazı parça tedarikçileri dünyanın en büyük uçak üreticilerinin her ikisiyle de yakın bağlarını sürdürüyor ve her ikisine de müşteri olarak ihtiyaç duyuyor.

Boeing işçilerinin grevi, her şeyin birbirine bağlı olduğu havacılık sektörünün tamamında sıkıntıları daha da artırıyor.

Boeing'in sipariş edilen ancak henüz üretilmeyen 6.000'den fazla uçağın şaşırtıcı bir birikimi var. Airbus ise 8.600'den fazla jet için sipariş bekliyor. Bu yüzden Boeing'in grevi acilen sona erdirmesi gerekiyor ve Airbus'taki herkes bile onun hızla toparlanmasını istiyor. Bu aynı zamanda havayolu yolcularının ve çevrenin de çıkarına olacaktır çünkü daha yeni, daha çevre dostu jetler, planlanandan daha uzun süre hizmette tutulan eski, daha kirli tiplerin yerini almak için gecikti.

Boeing: ABD'li uçak üreticisi için çalkantılı zamanlar

boeing,-grev-003.jpgboeing,-grev-003.jpg'Eğer o bunu başaramazsa, bence kimse başaramaz'

Sorunlara rağmen, Boeing çalışanları, endüstri analistleri ve rakipleri arasında, Boeing'in dümeninde olan adamın bu devi tersine çevirebileceği konusunda yaygın bir fikir birliği var. İngiliz iş gazetesi Financial Times, yakın zamanda bir endüstri analistinin "Eğer o başaramazsa, bence kimse başaramaz" dediğini aktardı.

boeing,-grev-004.jpgBoeing'in yeni CEO'su Kelly Ortberg , Ağustos ayında yarı emeklilikten çıkarak Seattle, Washington merkezli uçak üreticisinin CEO'su pozisyonunu üstlendi.

Ortberg, 11 Ekim'de Boeing çalışanlarına durum hakkında ciddi bir değerlendirmede bulunarak, aynı zamanda talihini tersine çevirme planlarını da açıkladı: "Açıkçası, bir dönüm noktasındayız. Şirketimize olan güven aşındı. Çok fazla borcumuz var. Şirket genelinde performansımızda ciddi düşüşler yaşadık ve bu da müşterilerimizin çoğunu hayal kırıklığına uğrattı," dedi ve Boeing için ileriye dönük fırsatlar olduğunu da sözlerine ekledi.

"Şirketimizin iş yükü yaklaşık yarım trilyon dolar. Bizi isteyen ve başarılı olmamıza ihtiyaç duyan bir müşteri tabanımız var. Tanıdıkları ikonik şirkete geri dönmek ve teslim ettiğimiz ürünler için standartları belirlemek için can atan çalışanlarımız var," dedi Ortberg.

Ortberg'in ilk hamlelerinden biri, fabrikada fiziksel olarak varlığını göstermek için Florida'dan Seattle'a taşınmak oldu

Ortberg misyonunu "bu büyük gemiyi doğru yöne çevirmek ve Boeing'i hepimizin bildiği ve istediği liderlik pozisyonuna geri döndürmek" olarak tanımladı. Ancak bunun gerçekleşmesi için "temel bir kültür değişikliği" ve işin istikrara kavuşması gerekiyordu.

Ayrıca bunun "sadece laf olsun diye söylenmiş bir söz veya 1997'den beri olduğu gibi posterlere basılıp büyük ölçüde göz ardı edilecek bir taahhüt" olmadığını da taahhüt etti. O dönemde Boeing, McDonnell Douglas ile birleşerek şirketin odak noktasını, bugünkü krizin temel nedeni olan mühendislik mükemmelliği yerine hissedar değerine kaydırmıştı.

Ortberg, konuşmasının ancak sonuna doğru en belirleyici konulardan birine değindi. "Boeing bir uçak şirketidir ve gelecekte doğru zamanda yeni bir uçak geliştirmemiz gerekiyor. Ancak o zamana kadar yapmamız gereken çok iş var," dedi.

Riskten kaçınan ve kârı maksimize etmeye odaklanan Boeing, özellikle nakit ineği Boeing 737'nin halefini geliştirme konusunda on yıllardır ürün inovasyonundan yoksundu. Uçak ilk kez 1967'de uçtu ve bugün hala MAX adıyla satılıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA