15 Kasım 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara12°C
  • Antalya22°C

BİZANS'TAN KALMA TEKİR AMBARI YAPI TAŞLARIYLA TURİSTLERİ BÜYÜLÜYOR

Bizans’tan kalma Tekir Ambarı olarak bilinen Bizans Sarnıçı aradan asırlar geçmesine karşı bir tek taşı bile bozulmadan dimdik ayakta duruyor.

Bizans'tan kalma Tekir Ambarı yapı taşlarıyla turistleri büyülüyor

25 Ocak 2020 Cumartesi 10:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ANTALYA – Bizans döneminde yapılan ve Mersin'in Silifke ilçesi Pazarkaşı Mahallesi'nde bulunan 1250-1265 yılları arasında yapılan ve halk arasında Tekir Ambarı olarak bilinen Bizans Sarnıçı aradan asırlar geçmesine karşı bir tek taşı bile bozulmadan dimdik ayakta duruyor.
Bizans döneminde Bereketli Silifke Ovası'nda ekilen hasat sonrası depolanmak için çuvallanan buğday, arpa, yulaf, susam, yer fıstığı Tekir ambarında bozulmadan aylarca muhafaza ediliyordu.

bizanstan-kalma-tekir-ambari-001.jpg
bizanstan-kalma-tekir-ambari-002.jpgÖZEL KESME TAŞLARDAN YAPILMIŞ

Çocukluğunun Pazarkaşı Mahallesi'nde geçtiğini anlatan 81 yaşındaki Kemal Avcı, '' Tekir ambarının en önemli özelliği tahılları yazın serin kışın ise ılık tutmaya bağlı bozulmamasıdır. Ambara özel kesme taşlardan yapılma dairesel şekilde dönerek tıpkı minarelerde olduğu gibi aşağıya iniliyor. Çocukluğumuzda, çocuk arkadaşlarımızla asırlık ambar içine saklanbaç oynardık. Bizans ambarına Alman İngiliz ve Rus turistlerle yerli turistler geliyor. Tekir Ambarı sırtını Silifke Kalesi'ne sırtını dayamış şekilde yapılmış. söylentilere göre ambarın altında kaleye ulaşan gizli bir geçidin olduğu söyleniyor.
bizanstan-kalma-tekir-ambari-005.jpg
bizanstan-kalma-tekir-ambari-004.jpgHRİSTİYANLARIN SAKLANMA YERİ
Isparta Yalvaç'ta Hz. İsa'nın havarilerinden olan Aziz Paul'un M.S 4 yüzyılda yetiştirdiği tebliğci keşi, aziz azizelerin pagan çok tanrıya inanan yöneticilerin Aziz Paul yolundan Yalvaç'tan Manavgat'a , Mnavgat'tan Silifke'ye kaçarak yer altı mağaralarına sığındıkları için bölgede çok sayıda yer altı sığınağının olduğunu , bunların birininde Tekir Ambarı’dır.''dedi.

bizanstan-kalma-tekir-ambari.jpgDAİRESEL MERDİVENLERDEN İNİLİYOR
Kültür turizmi uzmanı turist rehberi İlkay Özen,''Silifke'de çok zengin su kaynağı ve bereketli ovası olduğu için Helenistik, Antik dönem, Roma ve Osmanlı döneminde Hristiyan keşişlerin uğradığı bir yer olmuştur. Tekir Ambarı orijinal Bizans yapısıdır. Alman ve rus turistler ziyaret ve bilgi sahibi olmak için dairesel merdivenden aşağıya inerek ambarı yerinde görüyor. Ambar geçmiş dönemlerde Silifke'de meydana gelen bir depremde bazı taşları yerinden oynadığı için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 17yıl önce restore edildı. Doğu Roma’nın İstanbul’un 1453’te Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinin ardından tarihe karışan Doğu Roma ile kıymetini yitirdi'' diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA