BİTMEYEN ÇILDIR HAVAALANI AYDIN'DA
Musa Alioğlu
18 Şubat 2011 Cuma 01:19
Haberin başlığını görünce Vay be, demek ki Çıldıra da havaalanı yapılması isteniyor demekten kendimi alamadım. Düşündüm, Çıldır Karsın bir ilçesi. Karsta havaalanı var. Bu insanlar bu kadar mı egoist, bu kadar mi dar bölge milliyetçisi. Neden iki adımlık mesafeye havaalanı istiyorlar. Soğuk savaş dönemi olsaydı, ben fanatik sağcı birisi olsaydım Aman ha, sakın oraya havaalanı kurmayın, komünistler gelip bombalar. Paralar boşa gider derdim. Yani, haberin başlığına şaşırmamak lazım. Çünkü, bütün vilayetler sıraya girmiş havaalanı isteriz diye bastırıyorlar. Geçmişte Her ile, bir havaalanı politikalarının bir sonucu olarak herkes istemeye devam ediyor. Ama, Allahtan işbaşında doğru bildiğini dobra dobra söylemekten çekinmeyen bir başbakan ve akılcı, pragmatist yaklaşımları ile herkese mavi boncuk dağıtmaktan kaçınan bir ulaştırma bakanı bakan var. Siyasal iktidarın bam teline basıp, köşeye sıkıştırıp taviz koparmanın öyle pek de mümkün olmadığı bir dönemdeyiz.
Devlet Hava Meydanları İşletmesinin verdiği bilgilere göre şu anda Türkiyede tam 67 tane havaalanı ve havalimanı var. Bunun yanı sıra askeri amaçla çalışan havaalanları var. Yani ne yazık ki, 81 ilin tamamında havaalanımız yok. Bu kadar büyük bir coğrafyada her ile havaalanı kurmanın ne kadar doğru, ne kadar rantabl ve ne kadar gerçekci olduğunu bilmemiz lazım. Başbakanın işi zor. Her gittiği yerde kendisine aşağı yukarı aynı talepler geliyor. Bizi il yap, bize üniversite kur, bize havaalanı yap. Sen sen ol da gel bu taleplere cevap ver bakalım. Yine aynı şekilde gittiği her yerde Ulaştırma Bakanı Binali Bey de aynı taleplerle karşılaşıyor. Birincisi bize havaalanı yapın, ikincisi uçak seferi koyun. Vallahi Binali Bey, Merkez Bankası Başkanı olsa, bu banka sabah akşam banknot bassa bu havaalanı taleplerine yetişemez. Yine aynı şekilde Boeing veya Airbus fabrikaları kendisine bağlı olsa bütün illere ve kasabalara uçak seferi yapılmasını sağlayamaz.. Tabii bu işin latifesi. Bu kadar yoğun talep yok, ama gelen taleplere de kulak kabartmak zorundalar. Politika böyle bir şey. Olmasa bile dinleyeceksin.
Bakınız, bu Çıldır Havaalanı meselesi neymiş. Evet, Çıldır Havaalanı yapılsın isteniyormuş, ama Karstaki Çıldıra değil, Türkiyenin en Batısındaki Aydın ilinde isteniyor bu havaalanı. Başbakan geçenlerde Aydın Ticaret Borsası Başkanı Aydın Akyüzlü ve beraberindeki heyeti kabul etmiş.
Ankara'ya çıkarma yapan Aydınlılar ilin kalkınmasında büyük katkı sağlayacak Çıldır Havaalanı'nın aktif hale getirilmesi için AK Parti Aydın Milletvekilleri ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüler. Her gelen heyeti olduğu gibi Aydın heyetini de oldukça sıcak karşılayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önce dosyaları ve çok ilginçtir ki 39 yıl önce Aydında yayınlanan Ses Gazetesi'nin 13 Temmuz 1972 günlü nüshasında yayınlanan 'Çıldır Havaalanı Aydınımıza Kazandırılmalı' başlıklı haberi bizzat incelemiş. . Aydın Ticaret Borsası Meclisi Başkanı Ankaraya yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, destek olsun diye köy muhtarlarını da alıp gitmiş. Bence iyi etmiş. Lobi faaliyetinin yanı sıra , psikolojik baskı da kurmak böyle olsa gerek. Başbakanın Aydına özel bir ilgisi varmış.. Türkiyenin merhum başbakanlarından Adnan Menderesin memleketi olması sebebiyle oradan gelen taleplere çok ayrı bir önem verirmiş. Gelen heyetle bir de hatıra fotoğrafı çektiren Tayyip Bey, Aydınlıların bu talebini Haziran ayından sonra bizzat takip edeceği sözünü vermiş.
Başkanın verdiği bilgileri yabana atmamak lazım. Bir kere Aydın en önemli turizm merkezlerimizden birisi. Gümrük kapısının açılmasından sonra tarım ürünleri ihracatında da önemli bir artış olmuş.
Başta Ticaret Borsası olmak üzere diğer oda , dernek ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuda her türlü fedakarlığa hazır olduğunu belirten Akyüzlü Herkes uçağa binecek, uçağa binmeyen kalmayacak söylem ve sloganlarını çok yerinde bulduklarını belirterek ,'Aydın'da Organize Sanayii Bölgeleri faaliyete geçti. Üniversitemizde ülkenin çeşitli illerinden yaklaşık 30 bin öğrencimiz var. Bunun yanında Jandarma Er Eğitim Taburu'nda her celp döneminde binlerce asker eğitim görüyor. Jandarma ve üniversiteyi de dikkate almadan yaptığımız araştırmada Aydın'dan her gün İstanbul ve Ankara'ya yüzlerce kişi gidiyor. Bunların yaklaşık 200'ü özel araçları veya çeşitli uçak firmalarına ait servislerle İzmir Adnan Menderes Havaalanı'na taşınıyor. Bugün potansiyeli Aydın'dan düşük pek çok ilden bile uçak kalkıyorsa Aydın'dan niçin kalkmasın. Aydın'dan günlük alınan uçak biletleri incelenirse Çıldır Havaalanı'nın ne kadar elzem olduğu anlaşılacaktır. Bu hizmet aynı zamanda çok karlı bir yatırım olacağı gibi ileriki yıllarda kargo taşımacılığını tetikleyecektir' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yapılan sunumun ardından Ulaştırma Bakanlığı'na geçen Aydın Ticaret Borsası Heyeti Müsteşar Habip Soluk'a Çıldır Havaalanı ve Aydın'dan günlük Ankara ve İstanbul'a alınan uçak biletleri ile ilgili açıklamalar yapmış. AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, bu konuda hem şehrilerini biran olsun yalnız bırakmayarak destek olmuş.
Şimdi diyeceksiniz ki, her şey iyi güzel de bu Çıldır kelimesi ne alaka. Neden Çıldır Havaalanı. Başka isim yok muydu? Evet , çok haklısınız benim de aklım hala orada kaldı. Bakınız bu ismin hikayesi de şöyle . Bundan tam 50 yıl önce Aydında Çıldır Ailesi 500 dönümlük arazilerini havaalanı yapılması kaydıyla devlete bağışlamış. Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu zamanında ise havaalanına zaman zaman sortilerin gerçekleştiği belirtiliyor. Küçük bir düzenleme ile alana 50-60 kişilik uçakların inebileceğini söyleyen Aydınlılar, Çıldır Ailesinin de havaalanının yapılamayışından rahatsızlık duyduklarını dile getiriyor. Hak vermemek elde değil Aydınlılar haklı olarak havaalanı istiyor. Devlet adına Başbakan söz veriyor, bakacağım ve ilgileneceğim. Bu söz onlar için yeter de artar bile. Aydın eninde sonunda havaalanına kavuşacaktır. Bundan eminim. Onlar da emin olsunlar.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm